Obavijesti

Sport

Komentari 21

Što se to događa na San Siru: 'Kineski' Milan pred kolapsom?

Što se to događa na San Siru: 'Kineski' Milan pred kolapsom?
1

KRIZA U MILANU Novu dozu straha i zabrinutosti izazvao je i nagli prekid suradnje s Adidasom. Ugovor s njemačkim proizvođačem nogometne opreme naglo je raskinut

VIDEO

Prošlo ljeto bilo je zaista turbulentno za crveno-crni dio Milana. Nakon postupnog propadanja slavnog talijanskog kluba koji se u posljednjih par sezona nije niti spominjao u krugu potencijalnih kandidata za scudetto, došlo je vrijeme za promjene, vrijeme za ubrizgavanje nove nade rossonerima.

Ona se pojavila u obliku kineskih investitora okupljenih pod imenom Rossoneri Sport Investment Lux, a na čelu im je bio tajnstveni Yonghong Li. Internacionalna korporacija kupila je klub te odvojila 120 milijuna eura za pojačanja te se napokon činilo da klubu predstoje bolja vremena nakon sumnjive Berlusconijeve ere. Zadržan je Donnarumma, doveden stup obrane bianconera - Bonucci, pristigli su, između ostalog, Kalinić, Calhanoglu, Biglia te Andre Silva i sve je bilo spremno za napad na naslov prvaka.

No sezona nije počela onako kako su se svi, kojima je Milan blizu srcu, nadali. Sa samo 16 bodova iz 10 odigranih susreta, sedmerostruki prvak Europe nalazi se na desetom mjestu prvenstvene ljestvice, a vodeći Napoli već je odmakao na velikih 12 bodova prednosti.

No to nije jedini, a možda čak ni najveći problem Milana. Veliku prašinu ovog je ljeta podigla izjava vlasnika Rome, Amerikanca talijanskog podrijetla Jamesa Pallotte, koji je bio iznenađen potezima novih vlasnika rossonera.

- Nemam pojma što se to događa u Milanu! To nema nikakvog smisla! Troše milijune na igrače, a na početku nisu ni imali novac potreban za kupnju kluba - izjavio je Pallotta u jeku velikog potrošačkog pohoda novih Milanovih vlasnika, a nije propustio ni prognozirati budućnost:

- Posudili su 300 milijuna eura od nekih ljudi koje znam u Londonu, po prilično visokoj kamati. Morat će platiti račun krčmaru u jednom trenutku.

Kasnije se, nakon napada Milanovog direktora Fassonea, Pallotta ispričao, ali danas se izjava Rominog vlasnika čini pomalo proročka jer je financijska kontrukcija crveno-crnih pod opasnim upitnikom. Naime, iako uvjeravavši javnost i navijače kako je sve pod kontrolom, Fassone je ipak priznao kako su Yonghong Li i njegova grupacija pozajmili novac od Elliott Managementa, američkog invensticijskog fonda. Riječ je, ni manje ni više, o 300 milijuna eura od čega je 180 utrošeno za preuzimanje kluba, a ostatak za pojačavanje igračkog kadra. Dodatnu nervozu u navijački puk Milana unijela je i izjava bivšeg izbornika kineske nacionalne vrste, Marcella Lippija, koji je izjavio da, za razliku od Suning grupe koja je preuzela Inter, za nove vlasnike Milana nitko u Kini nije ranije čuo.

Posuđeni novac mora se od nekuda vratiti, a veliku ulogu u preživljavanju kineske investicije mogao bi imati potencijalni plasman kluba u Ligu prvaka. Time bi Milan uprihodio otprilike 100 milijuna eura što bi zasigurno pomoglo pri zatvaranju financijske konstrukcije. Međutim, opcija da Milan završi među prva četiri kluba Serie A, danas se čini daleko od realnosti. 

Novu dozu straha i zabrinutosti izazvao je i nagli prekid suradnje s Adidasom. Ugovor s njemačkim proizvođačem nogometne opreme naglo je raskinut te će biti prekinut iduće godine, točno na pola desetogodišnjeg ugovora teškog 19.7 milijuna eura godišnje, dok se za novi ugovor s Pumom procjenjuje da će biti u rangu od 10-15 milijuna eura, što također predstavlja određeni gubitak za milanski klub.

O cijeloj situciji očitovao se i bivši vlasnik Milana te nakadašnji talijanski premijer Silvije Berlusconi:

- Znam da već postoje neki financijski problemi i zabrinut sam zbog šutnje gospodina Yonghonga. Ukoliko momčad nastavi ovako loše igrati, Elliott Management vjerojatno preuzima klub iduće proljeće. To nije uzbudljiva budučnost.

Stvar koja možda i ponajviše zabrinjava navijače je ponašanje novopečenog vlasnika koji jednostavno - šuti. To nikada nije dobar znak u poslovnom svijetu te bi se vrlo lako moglo dogoditi da slavni talijanski gigant ponovno bude na prodaju. Šteta, jer rossoneri, klub s takvom povijesti i tradicijom zaslužuje više od konstantne preprodaje sumnjivim investitorima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'
U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog