Obavijesti

Sport

Komentari 22

Šuker, Fifa i Uefa odriješili su kesu: Gunji grade novi stadion

Šuker, Fifa i Uefa odriješili su kesu: Gunji grade novi stadion
14

ZAHVALNI ŠUKERU Predsjednik HNS-a uložio je značajan trud kako bi poplavama pogođeni Slavonci dobili regularne uvjete za igrati nogomet ponovno. Gunjanci su mu zauvijek zahvalni...

VIDEO

Slavonsko selo Gunja cvalo je od ponosa u rujnu 2011. Lokalni nogometni klub Jadran dočekao je za svoj 83. rođendan slavni splitski Hajduk u sklopu šesnaestine finala Kupa Hrvatske.

Bila je to velika nogometna fešta na istoku Hrvatske. 'Bili' predvođeni Balakovim prošli su uz 1-5, ali Gunjanci su ostali itekako zadovoljni velikim događajem.

Poplava je uništila stari stadion u Gunji

Tri godine poslije, velike poplave zahvatile su Slavoniju. Evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika iz Gunje te okolnih sela u svibnju 2014.

Cijela se Hrvatska ujedinila u obrani od poplava, danonoćno se radilo na nasipima kako bi se spasilo što se spasiti da, no Gunja je već bila pod vodom.

Uništena su domaćinstva, institucije, kao i nogometni stadion NK Jadrana. Stadion na kojem su prije katastrofe imali u 57 utakmica čak 53 pobjede! Budući da je tadašnji nogometni kompleks kojeg je uništila poplava bio star, nije mu bilo spasa.

- Sve je bilo devastirano. To je bio i stariji stadion, voda je bila narasla na oko 3,5 metra. To nije bilo moguće dobro adaptirati, moralo se sve srušiti - rekao nam je glasnogovornik kluba Alen Džomba.

Gunjanci su uspjeli održati svoj nogometni klub živim. Natječu se u Međužupanijskoj ligi Osijek - Vinkovci, a svoje su utakmice poslije poplava morali igrati u Bošnjacima, selu koje je 50-ak kilometara udaljeno od Gunje.

Šuker lobirao kod Uefe i Fife za Slavonce

Kasnije su postali 'podstanari' u Posavskim Podgajcima koji su im puno bliži susjed, međutim - uvijek su gosti. Njihov stadion još nije spreman.

- Rang natjecanja je zahtjevan, treniramo vani, igramo vani. Uvijek smo gosti i borimo se za ostanak. Cilj je ostati, a dolaskom na svoj teren će to biti to. Također, moram zahvaliti svim našim prijateljima iz drugih klubova koji su nam pomogli u teškim vremenima - rekao nam je Džomba pa otkrio:

- HNS je obišao upravo gradilište. Mogu reći da sve teče svojim tijekom, dobit ćemo i novi kapacitet stadiona, kao i novi travnati teren. Puno bolji nego prije.

Naime, krovna domaća nogometna organizacija napravila je veliki posao oko podizanja nogometa u poplavama pogođenim krajevima. 

- HNS je dobio sredstva za obnovu svih poplavama uništenih stadiona od Uefe i Fife. Oni su nositelji priče, predsjednik saveza Davor Šuker je to izlobirao kako bi nam oni poslali naknadu. Također, pomogao nam je i HOO slanjem opreme za treniranje, kao i slanjem informatike - govori Alen pa objašnjava:

- Savez nije bio dužan to napraviti. Predsjednik Šuker je bio ovdje u srpnju 2014. osobno na poziv prijatelja. Uspio je izvući sredstva za obnovu. On je pokrenuo projekt i NK Jadran mu ostaje zauvijek zahvalan - kaže Džomba.

- Na televiziji ne dobiješ taj osjećaj, nego tek kad vidiš na licu mjesta. To je tamo bilo za vaterpolo, a ne za nogomet. Pokazali smo te snimke na Fifinom kongresu u Sao Paulu, a kad se sve dovrši, mi Vatreni otvorit ćemo stadion prijateljskom utakmicom. Bit će tamo još dosta posebnih gostiju - rekao je Šuker boraveći prije tri godine u Gunji.

HNS, Uefa i Fifa donirali su Slavoncima 9 i pol milijuna kuna

Fifa je dodijelila 600 tisuća dolara, a Uefa 500 tisuća eura za sanaciju štete i za pomoć klubovima.

Predsjednik saveza Davor Šuker taj je novac dodijelio šest slavonskih klubova:

- NK Borac Drenovci
- NK Jadran Gunja
- NK Posavac Posavski Podgajci
- NK RAŠK Rajevo Selo
- NK Sloga Račinovci
- NK Srijemac Strošinci

U lipnju 2014. HNS je donirao 386.736 kuna općini Gunja te isti iznos Crvenom križu. Također, HNS je svakom klubu pomogao s 24.000 kuna za podmirivanje troškova natjecanja.

Hrvatski nogometni reprezentativci donirali su po 500.000 kuna općini Cerna te Caritasu.

Hrvatska, europska i svjetska nogometna obitelj donirali su, tako, ukupno 9.497.470 kuna za pomoć Slavoniji.

HNS mobilizirao najjače snage

Teren je prošli tjedan obišao direktor maksimirskog stadiona, poznati stručnjak Miljenko Sakoman. HNS je poslao svoje najjače adute.

- Trebali bi 1. rujna zaigrati na novom terenu. Bit će to i ranije gotovo, već 1. srpnja, ali teren se mora 'primiti'. Brigu o svemu vodi gospodin Miljenko Sakoman. On je zadužen za teren i on je vrhunski stručnjak - kaže nam glasnogovornik Jadrana Alen Džomba.

Otkrio nam je kako klub pokreće nogometnu školu koju nije imao prije poplava. To bi u budućnosti trebalo pomoći u kadriranju sastava budući da su poplave također 'razbile' i nogometnu kičmu kluba.

- Igrali smo nekad prvo kolo kupa Hrvatske protiv Hajduka prije poplava. Imali smo dobru ekipu, danas nam je ostalo samo četiri igrača iz te momčadi koja je bila odlična u našem rangu natjecanja - govori Džomba pa nastavlja:

- U selu je stanje kao i svugdje u Slavoniji, nezaposlenost je i prije poplave bila velika. Otišlo nam je 4-5 standardnih igrača nakon poplava, trbuhom za kruhom, to je tako. To je nezaustavljivo. Mi smo amateri i ne možemo ih vezati da tu ostanu - dodao je.

No, izgradnjom novog stadiona, situacija bi se trebala popraviti. 

- Naš klub je oblik fenomena. Ta činjenica da smo uspjeli ostati u natjecanju poslije svega puno toga govori. Kad vidimo naš novi stadion u izgradnji, motiv za budućnost nam je ogroman - završava Džomba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...