Obavijesti

Sport

Komentari 35

Supergeneracija 1998. godište: Rođeni kad i povijesna bronca

SLUČAJNOST Borna Borovec (17) igra zadnjeg veznog u kadetima Dinama i U-17 repke, a rođen je 4. srpnja 1998., one večeri kad je Hrvatska pobijedila Njemačku

VIDEO

Za njih kažu da su jedna od najboljih hrvatskih generacija. U njoj centarfora igra 17-godišnji Davor Lovren i kažu da će biti bolji igrač od brata Dejana. Dinamo je na zadnjem kvalifikacijskom turniru U-17 dao devet igrača u prvih 11 i dobili su sve tri utakmice. Nisu primili niti gol!

Generacija je to klinaca rođenih u vrijeme kad je osvojena bronca u Francuskoj, 1998. godine, a Borna Borovec rođen je 4. srpnja 1998., baš te večeri kad su Jarni, Vlaović i Šuker torpedirali Njemačku 3-0, a Hrvatsku bacili u trans.

- Mama kaže da su, nakon što me rodila, svi u bolnici počeli slaviti. Od medicinskih sestara do liječnika. Mislila je isprva da se vesele jer sam došao na svijet. Tek je poslije shvatila da je Hrvatska pobijedila Njemačku - ispričao je kroz smijeh 17- godišnji Borna Borovec, koji u Dinamovim kadetima igra zadnjeg veznog.

- Za mene, bila je to večer kao iz nekog sna. Postao sam otac, a Hrvatska polufinalist SP-a. Utakmicu smo gledali u bolnici i čekali vijest liječnika - ispričao je tata Mario Borovec , koji je također bio nogometaš.

- Otac je bio golman, nije mu se valjda dalo trčati. Zato ja sad moram trčati i za sebe i za njega - smije se Borna.

Generacija rođena 1998. godine s devet igrača Dinama u prvih 11 ide na EP kao favorit za naslov. Jedan od trenera je i Petar Krpan , član “Vatrenih”.

- Znamo dobro što je bilo te godine, no nikad nisam pogledao cijelu utakmicu protiv Njemačke, u večeri kad sam rođen. Vidio sam samo golove - kaže Borna.

On igra zadnjeg veznog, poziciju koju su u Francuskoj kod Ćire igrali Kruno Jurčić i Zvonimir Soldo. No generaciji ‘98 idoli nisu Šuker i Boban. Pa ni Soldo ili Jurčić.

- Nisam ih gledao. Moji su idoli ipak Luka Modrić, Pirlo i Xabi Alonso . I naravno, Lionel Messi - kaže Borna.

I baš kao što se na dan njegovog rođenja pjevalo “Hrvatska je prvak svijeta”, tako se na Old Traffordu, na neslužbenom SP-u, pjevalo “Dinamo je prvak svijeta” . U finalu protiv Milana Borna je zabio najljepši gol kadetskog turnira. Kao Figo Engleskoj, s 25 metara u rašlje.

- Evo, pogledajte - spremno vadi iz džepa trenirke mobitel.

- Imam ga spremljenog - stišće “play” i pušta nam remek djelo kakvom bi se, da ga je zabio Messi, divio svijet (akcija od 1:25 u videu) .

VIDEO

Hrvatska nikad prije ni poslije 1998. nije napravila sličan uspjeh. Baš kao što mlađe selekcije Hrvatske nikad nisu stigle do finala na velikom natjecanju. Ova generacija ima ono nešto što nas može odvesti do kraja. Za početak, godinu rođenja. Ili, u slučaju Borne, dan kad je došao na svijet. Generacija 1998. ponovila uspjeh iz 1998. Kakva bi to priča bila...

  • Dinamova škola daje devet igrača u prvih 11 kadetske reprezentacije. Zapamtite prezimena Borovec, Moro, Brekalo. Prezime Lovren već znate, igra i Dejanov brat Davor
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti