Sport

Komentari 32

Superliga ostala i bez glavnog financijera: Ništa od 3,5 mlrd. €

Superliga ostala i bez glavnog financijera: Ništa od 3,5 mlrd. €

Jedna od najjačih financijskih institucija svijeta, američka investicijska banka JPMorgan  Chase & Co., koja je bila pokretač projekta, povukla se iz Superlige

Očito je da smo pogrešno procijenili situaciju, rekli su iz JPMorgan Chase & Co., američkog financijera koji je projekt elitnog natjecanja trebao financirati s tri i pol milijarde eura. 

POGLEDAJTE VIDEO: Superliga

U zatvorenom elitističkom natjecanju trebali su sudjelovati Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter.

Nakon što su engleski i ostali klubovi, osim Real Madrida, Barcelone i  Juventusa, povukli pristupnice, najteži udarac zadala je američka investicijska banka JPMorgan  Chase & Co. 

Svaki od klubova osnivača trebao je dobiti 350 milijuna eura za ulazak u ligu, što je četverostruko više od onog što je osvajač Lige prvaka dobio 2020. godine, piše New York Times.  

- Mogu potvrditi da ćemo financirati novo natjecanje, ali zasad ne možemo pružiti objašnjenje - rekao je prije tjedan dana AFP-u glasnogovornik američkog bankarskog mogula.

Osim spomenutih klubova, elitnom natjecanju trebala su se priključiti još tri neimenovana kluba, a još pet klubova kvalificiralo bi se u ligu na temelju rezultata u nacionalnim prvenstvima. 

Početak lige bio je predviđen u kolovozu, utakmice su se trebale igrati preko tjedna, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva. 

Žestoke reakcije navijača, igrača, Uefe i Fife stvorile su enormni pritisak na provedbu elitnog natjecanja koja bi uništila Ligu prvaka zbog čega je krovna nogometna organizacija zaprijetila  igračima igranje za reprezentaciju, a superligašima izbacivanjem iz nacionalnih prvenstava. 

Najčitaniji članci