Obavijesti

Sport

Komentari 58

'Svaka čast Slavenu. Treba ići van, ovdje se nema ni za kiflu'

'Svaka čast Slavenu. Treba ići van, ovdje se nema ni za kiflu'
7

NOVI SPORT Žuti danas češće nego nogomet igra padel, najbrže rastući sport na svijetu. Popričali smo s njim tom prilikom u Zagrebu o Euru u Francuskoj, reprezentaciji, Dinamu, Slavenu Biliću...

VIDEO

Robert Prosinečki i Janko Janković igrali su zajedno za španjolski Oviedo 1994., a večeras će na Zagrebačkom velesajmu otvoriti centar za padel, sport koji je najlakše opisati kao “tenis s mantinelom”. Centar s osam igrališta bit će otvoren večeras u 19 sati. Svaki teren je u različitim bojama. U kakvim su bojama tereni, u takvima su i svlačionice... Prosinečki sam igra padel.

- Nisam baš profesionalac, ali jako sam dobar - rekao je Prosinečki, koji će u Zagrebu provesti tjedan dana, a nakon toga se vraća u Azerbajdžan, gdje ga čeka nastavak posla s tamošnjom reprezentacijom.

I sam je Prosinečki, zajedno s Jankom Jankovićem, odigrao nekoliko poena, htjeli su pokazati koliko su dobri u ovom, sve popularnijem sportu.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosinečki i Janković otvorili centar za padel

Pokretanje videa...

00:32

"Ma kakvi Česi?" Ne, oni su jako dobri

Već Žuti gleda i prema Euru na kojem će navijati za Hrvatsku, kojoj je zagorčao život s onih 0-0 u kvalifikacijama.

- Mi uvijek možemo, a i ne moramo puno napraviti, to se dosad pokazalo. Mislim da opet imamo tešku skupinu. Gledao sam dosta Češku jer i ja igram s njima kvalifikacije za SP i mogu reći da su odlična reprezentacija. To ne znači da nismo bolji, ali je to reprezentacija koju znamo malo podcijeniti i reći: "Ma kakvi Česi...". To je jako dobra reprezentacija.

Prvu utakmicu na Euru "vatreni" igraju 12. lipnja protiv Turske na Parku prinčeva u Parizu.

- Turaka nije bilo nigdje pa su odjedanput Fatih Terim, Arda Turan i ostali sa srcem i entuzijazmom došli do pozicije najbolje treće momčadi kvalifikacija i plasirali se na Euro gdje će opet imati velik broj navijača u svim utakmicama. Otvaranje je ključ. Ako Hrvatska u toj utakmici pobijedi, onda bismo išli u daljnji krug. To je vrlo bitno jer dugo nismo prošli skupinu na jednom velikom natjecanju, sveukupno nam je to na EP-u uspjelo dvaput.

Španjolci su uvijek najveći favoriti

Čačićevi izabranici prvi dio natjecanja zaključit će okršajem protiv Španjolske 21. lipnja u Bordeauxu. Žuti ih dobro poznaje, nastupao je za Real Madrid, Oviedo, Barcelonu i Sevillu.

- Samo znam da smo, prije svega, jako skloni podcijenjivanju i velikom hvaljenju i onda, kad se nešto loše dogodi, sve pljujemo. Mi smo specifičan narod, pogotovo u nogometu. Mislim da je Španjolska među najboljima, možda i najbolja momčad na svijetu. Imali su oscilacije, a mi smo sad počeli pričati "Nije to više to, otišao je Xavi...". Ma oni imaju reprezentaciju čiji igrači igraju u najboljim klubovima na svijetu. I ne samo da igraju, nego su vodeći igrači u tim klubovima, što je vrlo bitno. Da se mi ne varamo stalno, oni nisu jedan od kotačića, nego najvažniji kotačić u svim tim momčadima. Španjolce uvijek treba gledati kao najveće favorite, pogotovo jer imaju iskustvo pobjeđivanja proteklih godina na europskim i svjetskim prvenstvima, u Ligi prvaka... Tamo igra sedam igrača iz Barcelone. To su igrači koji igraju na najvišoj razini.

Imamo puno "felera", ali možemo dobiti svakoga

Istina, imamo i mi tamo svoje igrače, jedino Španjolci i Brazilci uz nas imaju igrače u Realu i Barceloni.

- Ja ne kažem da nemamo. Sigurno je da Luka, Raketa, Mandžo i Kovačić, koji je počeo igrati u Realu, Badelj, kojega sad želi i Tottenham, te Kale, koji daje golove, igraju na najvišoj razini. Njih sve treba spojiti u jednu skupinu i napraviti nešto veliko. Koliko sam čuo, sada nam nedostaje Pivarić koji je svoju ulogu dobro odrađivao. Znači, imamo problem lijevog boka jer Pranjić.. Svi ste već proglasili da s njim nije to to, da je Srna u godinama... Ja samo od vas to saznajem - da Ćorluka igra kad mu se da, da je Vida tako-tako, da Lovren radi najveće kiksove u Europi... Znači, ne možeš govoriti da možemo biti prvaci kad imamo puno "felera". Ja mislim da imamo dobru reprezentaciju koja može dobiti baš svakog, ali pokazalo se na Svjetskom prvenstvu da te Meksiko, kojeg niti malo ne podcjenjujem jer je velika reprezentacija, može dobiti. Prvu utakmicu vidim kao ključnu i to bih rekao reprezentativcima kad bih mogao s njima razgovarati. Turska će odrediti sve. Ne mora značiti da će biti tako, ali ja to tako vidim.

Osvoji li skupinu, Hrvatska će igrati protiv trećeplasiranog iz skupine B, E ili F. Bude li druga, čeka je pobjednik skupine E, a u slučaju pozicije jedne od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije idemo na pobjednika skupine B ili A. Kombinacija je mnogo...

- Kad dođe nokaut-sustav, e tu je moguće sve, tu nikad ne znaš. Ima favorita, ali u jednoj utakmici Hrvatska može dobiti svakoga. Očekujem da će ova generacija, koja ima kvalitetu i igra u velikim klubovima, napraviti nešto više nego što su napravile prošle generacije. Možda i dođu tu negdje gdje je bila moja, ja bih to volio. Je li to realno? Vidjet ćemo, ali kvalitetu imaju.

Pa što u Dinamu radi tih 20 ljudi?

Prosinečki u Azerbajdžanu nema vremena za praćenje HNL-a, no po dolasku u Zagreb saznao je za "slučaj Fintić" i opasnost izbacivanja juniora Dinama iz Lige prvaka zbog nastupa suspendiranog igrača protiv Anderlechta. Nije Robi štedio riječi, opalio je po bivšem klubu...

- Preko medija sam čuo da je igrao klinac koji nije smio igrati pa da je Anderlecht rekao da je u redu. Ma vraga je u redu! Čovječe, imaju 20 ljudi, a nitko ne prati tko ima treći žuti karton. Nemoj me zezati, kako u redu?! Reala su izbacili iz kupa zbog takvog slučaja, pa što tamo radi 20 ljudi? Kiks se može dogoditi, dogodio se i Real Madridu, ali treba ih optužiti jer se takve stvari ne smiju događati. Ti možeš zeznuti jednu generaciju koja je sad došla među osam i treba igrati protiv Barcelone. Ej, Barcelone! Znate li što je to? I još ovdje u Zagrebu, napunio bi se stadion... To bi za klince, koji su budućnost hrvatskog nogometa, bilo vrlo bitno. Eh, sad hoće li Uefa reći "OK" zato što se Anderlecht nije žalio, ne znam. Ja bih to volio, ali isto tako treba čestitati i ljudima iz Anderlechta, treneru, svima koji rade u tom klubu. Rekli su "Ne, oni su zasluženo pobijedili, to nama ne treba". Vrlo bi rijetko to itko napravio. Vidi se poštenje, pa i Cádiz je puno slabiji od Reala pa mu nije pustio. Najbolje da nije... I izgubio je 3-1. Svaka čast Anderlechtovu rukovodstvu, barem ja to tako gledam.

Treneri u Hrvatskoj nemaju ni za kiflu

Pohvalio je Prosinečki nekadašnjeg suigrača u reprezentaciji Slavena Bilića koji u West Hamu ostvaruje odlične rezultate. I poželio sreću svakom hrvatskom treneru koji radi u inozemstvu. Jer u Hrvatskoj, kako je rekao, treneri "nemaju ni za kiflu"...

- Super, svi trebamo biti ponosni na to, pogotovo mi koji radimo u sportu i koji smo treneri i oni koji bi htjeli ići negdje vani raditi. Trebamo zapaliti svijeću za sve koji su vani da što bolje rade i da ostvaruju što bolje rezultate jer će sutra, zbog tih dobrih rezultata, sutra doći tamo raditi neki Hrvat. Ono što Slaven radi fenomenalno je, West Ham na odličnom je putu, nije godinama ni blizu bio peti, šesti. Svi ga obožavaju, radi odličan posao. Tako treba podržati sve trenere koji su u ne tako slavnim i velikim ligama kao što je Premiership; Milankovića, Štimca, sve koji su vani... Treba i u Iranu raditi dobar posao da bi sutra došao netko od nas. Što budu bolji rezultati hrvatskih trenera, to će više imati šanse neki hrvatski trener da ode van. Koliko znam, oni ovdje nemaju ni za kiflu. Mi to sve podcjenjujemo, ali nemaju za kiflu. Ti me, ljubavi, gledaj koliko god hoćeš, ali nemaju, ja to moram iskreno reći. Imaš tri kluba, a ovi drugi rade za kiflu. Imamo puno dobrih trenera koji su završili akademiju i koji su otišli van kako bi se dokazali. Ovdje to ne mogu. Postoji deset, pet ili tri kluba u kojima se može raditi, a u drugima ne možeš - zaključio je u svom stilu Robert Prosinečki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...