Obavijesti

Sport

Komentari 48

Sve je počelo u Hrvatskoj, veliki je navijač Reala kao i Nadal, a Modrića je lani 'žicao za fotku'

Sve je počelo u Hrvatskoj, veliki je navijač Reala kao i Nadal, a Modrića je lani 'žicao za fotku'

U slobodno vrijeme igra golf, za mečeve se priprema igrajući šah i to je jedan od razloga zbog kojih je postao najmlađi koji je na istom turniru prošle godine srušio i Nadala i Đokovića

VIDEO

Čudesni Carlos Alcaraz (20) pokazao je da je jak i na travi bez obzira što travnate podloge nisu njegov "forte." U epskom finalu Wimbledona od gotovo pet sati pobijedio je drugog tenisača svijeta Novaka Đokovića 3-2 (1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4) i osvojio svoj prvi Wimbledon, drugi Grand Slam nakon US Opena 2022.

Kakve poene je igrao teško je opisati... Svjestan je toga bio i Đoković koji ga je nakon finala nahvalio do neba, a Alcaraz mu je uzvratio:

- Moram čestitati Novaku, nevjerojatno je igrati protiv njega. Velika si inspiracija, tenis sam krenuo igrati gledajući tebe. Turnire si osvajao kad sam se rodio.

Wimbledon

S tek navršenih 19 godina Alcaraz je postao prvi tenisač koji je srušio Rafaela Nadala i Novaka Đokovića na istom zemljanom turniru. A bio je tek tinejdžer...

Punim imenom i prezimenom Carlos Alcaraz Garfia rođen je 5. svibnja 2003. u Murciji od roditelja Carlosa i Virginije, a ima i tri brata - Alvara, Sergija i Jaimeja. Tenisom se počeo baviti u dobi od četiri godine ponajviše zbog oca, koji je nekoć također bio igrač. A ako je rođen u to vrijeme u Španjolskoj, jasno tko mu mora biti uzor.

No, vratimo se na početak. Sa navršenih 15 godina, Alcaraz je ušao među profesionalce igrajući Futures i Challengers turnire, a 2020. zaigrao je na svom prvom ATP turniru - Rio de Janeiro. Ipak, svojevrsni početak uspona pripisat ćemo Hrvatskoj jer ovdje je sve počelo, točnije u Umagu. Nakon ispadanja s Wimbledona prošle godine, Alcaraz je stigao u Lijepu našu kao sedmi nositelj vjerojatno nikad jačeg turnira u Umagu. Redom je nanizao Pouillea, Martina, Krajinovića, Ramosa, da bi u finalu legendarnom Gasquetu prepustio tek četiri gema za premijernu titulu na Touru. Alcaraz je tada postao najmlađi tenisač s ATP titulom od 2008., kao i najmlađi osvajač Umaga. Podsjeća li vas takva dominacija na nekoga?

Španjolac Carlos Alcaraz pobjednik je ATP turnir u Umagu

Nešto prije prve titule započeo je suradnju s nekadašnjim prvim reketom svijeta Juanom Carlosom Ferrerom što se ispostavilo kao puni pogodak. Legendarni Španjolac i osvajač Roland Garrosa 2003. ga, zanimljivo, ne uspoređuje s 'kraljem zemlje', već all-round Švicarcem.

- Teško ga je usporediti s Rogerom Federerom, ali ako moram navesti nekoga sličnog Carlosu bio bi to netko tko igra agresivno i tko je sposoban izvesti razne stvari na terenu, a Roger je najbolji u tim situacijama. On može igrati na bilo svakoj podlozi na razne načine - povukao je Ferrero usporedbu između Alcaraza i legendarnog Švicarca.

Inače, u slobodno vrijeme Alcaraz igra golf, a obožava nogomet. Možda se druži s Garethom Baleom? Kako god, kao i njegov idol Nadal, Alcaraz je veliki navijač Real Madrida, a spomenuti dvojac je bio među počasnim uzvanicima na proslavi 35. naslova španjolskog prvaka 'kraljevskog kluba'. Tamo je, naravno, za fotografiju 'žicao' Luku Modrića.

Otkrio je i da je veliki ljubitelj šaha.

- Oporavak i spavanje prije mečeva ključni su za mene. I šah mi također pomaže jer ako si fokusiran, glava ti radi. Pomaže mi da budem mentalno brži, da promatram igru i previđam poteze protivnika, strategiju. U šahu, kao i tenisu, ako se pogubiš na trenutak partija je zakomplicirana. U tom aspektu, to su dvije srodne discipline - otkrio je Marci svoju rutinu uoči mečeva.

Neki od rekorda koje drži Carlos Alcaraz

Najmlađi sudionik glavnog ždrijeba Australian Opena u muškoj konkurenciji
Najmlađi pobjednik meča u Madridu u muškoj konkurenciji
Najmlađi osvajač naslova na Touru od Keija Nishikorija (Delray Beach Open 2008.)
Najmlađi španjolski osvajač turnira na Touru od Rafaela Nadala (Sopot 2004.)
Najmlađi tenisač četvrtfinalist US Opena u 'Open Eri'
Najmlađi osvajač u povijesti Miamija u muškoj konkurenciji
Treći najmlađi osvajač Mastersa (Chang, Nadal)
Prvi Španjolac s titulom u Miamiju
Prvi u povijesti koji je pobijedio Nadala i Đokovića na istom zemljanom turniru
Jedini tenisač u povijesti koji je osvojio Umag i Wimbledon

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići