Obavijesti

Sport

Komentari 58

Bore se još samo za novac: Evo koliko će tko dobiti od TV prava i kada četvorka kreće u Europi

Bore se još samo za novac: Evo koliko će tko dobiti od TV prava i kada četvorka kreće u Europi

U posljednjem kolu šest se klubova bori za što bolji završni plasman, koji im donosi više novca od TV prava. A Hrvatsku će u Europi iduće sezone predstavljati 'velika četvorka'. Evo kada igraju i koji ih suparnici čekaju

VIDEO

Kolo prije kraja hrvatskog nogometnog prvenstva sve se zna. Lokomotiva se pobjedom 3-1 nad Istrom pobrinula da Hrvatsku iduće godine u Europi predstavlja 'velika četvorka'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svi smo jedna obitelj 01:33

Iako je borba za europska mjesta bila uzbudljiva do samog finiša, na kraju ipak neće biti iznenađenja. Puljani su ostali "kratkih rukava" i pitanje je jedino hoće li Rijeka završiti treća ili će na to mjesto zasjesti Osijek. Odgovor ćemo doznati u 36. kolu kada ove dvije momčadi igraju međusobno u posljednjem derbiju u Gradskom vrtu ikada.

U zadnjem će se kolu tek nekoliko klubova boriti za - više novca od TV prava. Naime, uoči iduće će sezone klubovi dobiti značajno veći novac od TV prava nego dosad, i to po ovakvoj raspodjeli:

Kako se u HNL-u dijeli novac od TV prava?

  1. Prvoplasirani (Dinamo): 1,23 milijuna eura
  2. Drugoplasirani (Hajduk): 1,14 milijuna eura
  3. Trećeplasirani (Osijek ili Rijeka): 1,05 milijuna eura
  4. Četvrtoplasirani (Osijek ili Rijeka): 995.421 eura
  5. Petoplasirani (Istra, Varaždin, Lokomotiva ili Slaven): 915.787 eura
  6. Šestoplasirani (Istra, Varaždin, Lokomotiva ili Slaven): 862.698 eura
  7. Sedmoplasirani (Istra, Varaždin, Lokomotiva ili Slaven): 825.536 eura
  8. Osmoplasirani (Istra, Varaždin, Lokomotiva ili Slaven): 780.410 eura
  9. Devetoplasirani (Gorica): 729.975 eura
  10. Desetoplasirani (Šibenik): 645.032 eura plus 'padobran' da se lakše snađe u 2. ligi 132.723 eura

Unatoč potencijalnoj razmjeni mjesta, već sada možemo podvući rezultate tekuće sezone i okrenuti se idućoj. I europskim izazovima koji očekuju naše predstavnike. Dinamo kao prvak i Hajduk kao doprvak više-manje sve znaju, Rijeka i Osijek će uskoro saznati.

Dinamo (Liga prvaka)

Dinamo će svoj europski put započeti u drugom pretkolu Lige prvaka. Tamo će se pridružiti norveškom prvaku Moldeu te češkom i danskom prvaku. Dva kola prije kraja češkog prvenstva u vodstvu je Sparta Prag, no lako se može dogoditi i da prvak bude sugrađanin Slavia. Što se tiče stanja u danskoj ligi, Kopenhagen je u vodstvu u ligi za prvaka ispred Nordsjællanda.

Zagreb: GNK Dinamo i NK Slaven Belupo sastali se u 29. kolu Prve HNL

U ždrijeb će upasti i neki pobjednici u prvom pretkolu, gdje će igrati klubovi poput Ferencvaroša, Qarabaga, Slovana iz Bratislave i Šerifa iz Tiraspola.

Zbog fantastične situacije što se tiče klupskog koeficijenta, Dinamo će biti nositelj sve do play-offa. Naravno, ako do tamo dogura.

Ždrijeb drugog pretkola na rasporedu je 21. lipnja u švicarskom Nyonu. Prve utakmice na rasporedu su 25. i 26. srpnja dok su uzvrati tjedan dana poslije (1. i 2. kolovoza).

Hajduk (Konferencijska liga)

Hajduk svoj europski put i kvalifikacije počinje u trećem pretkolu Konferencijske lige gdje vjerojatno neće biti nositelj. Splićani mogu izvući nekog od težih protivnika, a može ih i pomaziti sreća.

Ustvari bi možda bilo povoljnije kada bi odmah izvukao jačeg protivnika i prošao ga jer bi tada imao lakši posao u play-offu. Preuzeo bi status nositelja sigurno i dobio lakšeg protivnika.

Split: Susret Hajduka i Lokomotive u okviru 24. kola HNL-a

No, o tom-potom. Ždrijeb se tek treba održati i na rasporedu je 24. srpnja. Treće pretkolo igra se 10. i 17. kolovoza dok je play-off na rasporedu 24. i 31. kolovoza.

Hajdukovi protivnici uvelike će ovisiti o rezultatima u drugom pretkolu, a ti klubovi su navedeni nešto niže. U trećem pretkolu će kao nenositelji igrati petoplasirani iz portugalske Primeire, četvrti iz nizozemske Eredivisie, treći iz austrijske Bundeslige, treći iz škotskog Premiershipa, treći iz srpske Super lige, četvrti iz ukrajinske Premier lige te pobjednici norveškog i danskog kupa.

Za sada su to: Vitoria Guimaraes, AZ Alkmaar, LASK, Aberdeen, Čukarički, Dinamo Kijev. Norveški kup osvojio je Brann, danski Kopenhagen, ali sve će ovisiti o njihovim plasmanima u nacionalnim prvenstvima.

Tu su još Club Brugge, Gent, Maccabi Tel-Aviv, Viktoria Plzen, Bodo/Glimt, Lech Poznan, Hapoel Beer-Sheva, Djurgardens, Legia Varšava, Rosenborg... Sve klubovi koji slove za velike favorite u drugom pretkolu i koji su tamo nositelji.

Rijeka i Osijek (Konferencijska liga)

Derbi u posljednjem kolu odredit će hoće li treći završiti Rijeka ili Osijek, no bez obzira na plasman, i jedni i drugi će svoje europske izazove započeti u drugom pretkolu Konferencijske lige gdje će biti nositelji. Preostaje još jedino vidjeti kome će pripasti veći iznos od TV prava koje plasman u prvenstvu nosi.

Rijeka: Rijeka i Hajduk sastali se u 29. kolu Prve HNL

Rijeku i Osijek u drugom pretkolu čekaju Club Brugge, Gent, Maccabi Tel-Aviv, Viktoria Plzen, Bodo/Glimt, Lech Poznan, Hapoel Beer-Sheva, Djurgardens, Legia Varšava, Rosenborg...

Od uvjetno rečeno slabijih suparnika tu su Spartak Trnava, Neftchi, Aris, Vojvodina, Hammarby, Pogon Szczecin, Celje... U drugo pretkolo će vjerojatno i Dudelange, Riga, Maribor, Shkëndija, Vaduz i drugi, koji su favoriti u prvom pretkolu.

HNK Šibenik i NK Osijek sastali se u 35. kolu SuperSport HNL-a

Ždrijeb za drugo pretkolo održat će se 21. lipnja, a utakmice se igraju 27. srpnja i 3. kolovoza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani