Obavijesti

Sport

Komentari 1

Sve što morate znati o utakmici Francuske i Maroka: Tko sudi, gdje se igra i moguće postave

Sve što morate znati o utakmici Francuske i Maroka: Tko sudi, gdje se igra i moguće postave

Francuze i Marokance veže duga povijest. Do sada nisu odigrali niti jednu službenu utakmicu, ali su imali 11 susreta na raznim nižim natjecanjima. Uz to, u Francuskoj živi 1.5 milijuna Marokanaca

VIDEO

Mbappé protiv Hakimija, proročanstvo Samuela Eto'oa, krah favorita, sukobi navijača i jedan zajednički cilj - finale Svjetskog prvenstva. Polufinalna utakmica Francuske i Maroka bit će mnogo više od običnog susreta. 

U samom začeću dvoboja, tamo negdje u subotu, brojni sukobi navijača diljem Francuske najavili su ovaj dvoboj. Francuska policija imala je pune ruke posla s hordom navijača koja je slavila pobjede Maroka na Portugalom te Francuske nad Engleskom. Na pariškim Elizejskim poljanama ljude su morali smirivati suzavcima.

Pariška avenija bila je prepuna. Tisuće marokanskih navijača je pjevalo, mahalo zastavama i trubilo automobilima. A sve se još pojačalo kada su pristigli i Francuzi. Mnogi su se odmakli od navijanja i krenuli su u sukobe s policijom i u razbijanje izloga.

Hrvati okupirali Dohu: Razvili zastavu, zaštitari pjevali s navijačima, javio se Rakitić!
Hrvati okupirali Dohu: Razvili zastavu, zaštitari pjevali s navijačima, javio se Rakitić!

Francuski BFMTV tvrdi kako je na mjestu sukoba bilo više od 20.000 ljudi, a njih 74 je uhićeno. Tisuću policajaca uspjelo je obuzdati veliku masu. Bila je to furiozna najava onog što francuske policajce čeka nakon današnje utakmice. U Francuskoj živi više od 1.500.000 Marokanaca i nema sumnje da bi pobjeda protiv Francuske na ulice bi privukla stotine tisuća ljudi.

O Francuskoj

'Tricolori' su jedna od najuspješnijih europskih zemalja. Dvostruki su Europski (1984. i 2000.) i Svjetski prvaci (1998. i 2018.), a momčadi su im oduvijek krasile zvijezde poput Raymonda Kope, Justa Fontainea, Michela Platinija, Zinedinea Zidanea, Thierryja Henryja, ali i mnogih drugih.

World Cup 2022 England - France

Danas su tu neki novi klinci, a momčad predvodi napadač PSG-a Kylian Mbappé. Francuski talisman već je postigao devet golova na dva Svjetska prvenstva i ne misli stati. Partner u napadu mu je prekaljeni i vječno osporavani Olivier Giroud koji je protiv Poljske postao najbolji francuski strijelac u povijesti. Tu su dakako i Antoine Griezmann te Ousmane Dembélé koji su uspjeli nadomjestiti nedostatak Benzeme. U veznom redu umjesto ozlijeđenih Pogbe i Kantea su mlađahni Tchouaméni i Rabiot, a u obrani su glavne spone Koundé, Varane, Upecamo i Theo Hernandez.

FIFA World Cup 2022 / England - France 1-2.

Francuzi su bez većih problema došli do polufinala SP-a. U grupnoj fazi savladali su Australiju 4-1 i Dansku 2-1, a u utakmici bez rezultatskog imperativa izgubili su 1-0 od Tunisa. U osmini finala su nadigrali Poljake s 3-1, da bi u četvrtfinalu pobijedili Englesku s 2-1. Najbolji strijelci su Mbappé s pet golova te Giroud s četiri.

O Maroku

Kamerunska legenda Samuel Eto'o prije početka je rekao kako će u finalu igrati Kamerun i Maroko. Njegovi su ispali u grupi, ali Marokanci su na korak do velike senzacije. Ali nisu do polufinala došli slučajno. U grupi su savladali Belgiju (2-0) i Kanadu (2-1) te remizirali s Hrvatskom (0-0). Uvjerljivo su osvojili skupinu, a entuzijazam nije splasnuo niti nakon pobjede nad Španjolskom na panele, a pravu kulminaciju emocija doživjeli su nakon pobjede 1-0 nad Portugalom.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Morocco v Portugal

Okove momčadi izgradio je Vahid Halilhodžić koji je Maroko i odveo na SP. Ipak, zbog pritiska saveza, ali i glavnih zvijezda momčadi, Vaha je smijenjen prije početka turnira. Maroko je preuzeo Walid Regragui, koji je s Casablancom osvojio Afričku ligu prvaka.

Argentinske WAGsice: Messi je na Antonellu pao s 9 godina, a De Paul ljubi slavnu pjevačicu
Argentinske WAGsice: Messi je na Antonellu pao s 9 godina, a De Paul ljubi slavnu pjevačicu

A tko su zvijezde? U prvom planu se ističu Hakim Ziyech te Achraf Hakimi. Ziyech je "cvjetao" u Ajaxu zajedno s Tadićem, De Jongom, De Ligtom, ali nakon što je otišao u Chelsea 2020. za 40 milijuna eura nije se proslavio. S druge strane, Hakimi je u samo pet godina igrao za Real Madrid, Borussiju Dortmund, Inter i PSG. Fantastični desni bek bit će zajedno s Ziyechom najveća prijetnja francuskoj obrani. 

Međusobne utakmice

Francuska i Maroko nisu odigrali niti jednu međusobnu utakmicu na nekoj višoj razini izuzev Mediteranskih igara ili prijateljskih utakmica. U 11 takvih susreta Marokanci su jednom slavili, sedam puta Francuzi, a tri utakmice završile su neriješeno.

Početni sastavi

Lako je moguće da će oba izbornika krenuti u sličnim sastavima kao i u utakmicama četvrtfinala. I dok Francuzi nemaju problema s ozljedama, za Maroko su upitni Saiss, Mazraoui i Aguerd. Zbog crvenog kartona protiv Portugala, ne igra Cheddira. Pretpostavlja se da će momčadi izaći u sljedećim sastavima: 

Gdje se igra

Drugo polufinale SP-a u Katru igra se na Al Bayt stadionu u Al Khoru. Kapacitet stadiona je 68.000 posjetitelja, a nalazi se u gradu od svega 31.000 stanovnika. Smješten je 50-ak kilometara sjeverno od Dohe. 

Tko sudi

Utakmicu Francuske i Maroka sudit će meksički sudac Cesar Arturo Ramos Palazuelos. On je u Katru sudio tri utakmice. Ramos je sudio već Maroku i to u pobijedi 2-0 protiv Belgije. Sudio je i u utakmici Tunisa i Danske (0-0) te Portugala i Švicarske (6-1).

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Denmark v Tunisia

  

Gdje gledati

Utakmicu Francuske i Maroka u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru moći ćete gledati danas u prijenosu uživo na drugom kanalu Hrvatske radiotelevizije (HRT 2) od 20 sati i platformi HRTi.

POGLEDAJTE ANALIZU UTAKMICE: VATRENI GLAVU GORE!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige