Obavijesti

Sport

Komentari 22

Sve utakmice protiv Turske: Pobijedili su nas samo jednom

Sve utakmice protiv Turske: Pobijedili su nas samo jednom
6

Hrvatska i Turska igrale su sedam službenih utakmica i u 90 minuta protiv njih nemamo poraza. Ipak, lijep učinak kvari tragična večer u Beču 2008. na Euru, no zato pamtimo 2011. i potapanje Turaka u Istanbulu

VIDEO

Na sam spomen nogometa i Turske svaki Hrvat osjeća gorčinu u želucu. Preko te nesretne 2008. i Beča ne možemo preći i dalje, oblije nas hladan znoj i poslije gotovo deset godina od tragičnog ispadanja poslije šokova u dva sata igre.

Penali su nam odnijeli polufinale Eura gdje su Vatreni deset godina nakon francuske bronce djelovali zrelo čak i za više od toga.

Gorčinu su donekle isprale pobjede u Istanbulu 2011., odnosno Euru 2016. u Francuskoj, a protiv Turaka igrali smo devet puta uključujući i prijateljske utakmice. Poraza u regularnih 90 minuta (+ produžeci) nemamo, međutim, tu 2008. računamo baš tako.

Kao bolan poraz.

Nesretni odbijanac uzeo nam bodove

To je nešto što se pod svaku cijenu mora izbjeći u utorak navečer u Eskisehiru jer je u igri Mundijal 2018. u Rusiji, a Turcima na domaćem terenu igra samo pobjeda ukoliko žele uhvatiti 'zadnji vlak'.

Prije godinu dana na praznom Maksimiru izvukli su se uz podosta sreće.

Sad već bivši izbornik Fatih Terim poslao je poslije neuspješnog Eura kombiniran sastav i Hrvatska ih je razbila igrom, no nesretni slobodnjak Hakana Calhanoglua 'kaznio' je silne zicere i prečke 'kockastih' te gostima omogućio startni bod.

VIDEO

Ma, kakva golčina Luke!

Samo tri mjeseca prije Zagreba s njima smo se susreli na Euru. I opet ih 'oderali' igrom. Potentna i moćna Hrvatska na Parku prinčeva očitala je lekciju Turskoj te golčinom Luke Modrića došla do zaslužene pobjede.

VIDEO

Letjeli smo terenom, oni se vjerojatno i dalje pitaju kako je moguće da su dobili samo jedan gol protiv nas. U toj je utakmici Vedran Ćorluka postao 'vaterpolist'. Razbijene i krvave glave dominirao je kao nikad!

Prekrasna istanbulska noć

Budući da smo 'promašili' Mundijal 2010. u Južnoafričkoj Republici protiv Engleza i Ukrajinaca, nismo imali pravo na kiks dvije godine poslije u borbi za odlazak na Euro u Poljskoj i Ukrajini.

U skupini smo ostali drugoplasirani pa nas je baraž spojio, jasno, s Turskom. Bio je to naš prvi susret protiv njih poslije šokantnog ispadanja na Prateru i na njemu smo dobili makar dio zadovoljštine.

Urlici Drage Ćosića poslije prvog gola Ivice Olića nagovijestili su briljantnu večer Bilićeve Hrvatske koja je s konačnih 3-0 'zapalila' Tursku čak toliko da su domaći navijači na stadionu Galatasaraya vrijeđali svog golmana Volkana Demirela, inače člana mrskog im Fenerbahčea.

VIDEO

Trupe Guusa Hiddinka tri su dana kasnije stigle u Zagreb ponovno izgubiti i Vatrenima je trebala pobjeda kako bi skočila u drugi jakosni bubanj te izbjegla potencijalnu 'skupinu smrti'.

Opijeni čarolijom istanbulske noći odigrali smo blijedih 0-0 pa kasnije morali na megdan Španjolcima i Talijanima u Poljskoj gdje smo hrabro (is)pali.

Suze u Beču

Tog kobnog 20. lipnja 2008. sve je bilo predodređeno za veliku večer. Ta šarmantna Hrvatska Slavena Bilića koja je u kvalifikacijama dobila dvaput Engleze i zaustavila kasnijeg polufinalista Eura Rusiju u dva navrata djelovala je nezaustavljivo.

U skupini smo uzeli tri pobjede, pali su i Nijemci, a Turci su nekako jedva prošli grupu zbog očajnog Petra Čecha koji ih je kiksovima u utakmici sa Češkom pogurao među osam najboljih.

Kao favoriti fulali neke šanse i potom zabili preko Ivana Klasnića u 119. minuti. Kako mi volimo duže slaviti što nas lansira na neku drugu planetu, uslijedi nam bolno prizemljenje.

Odjednom nam se ukazao 'Thuram', odjednom se pojavio nekakav Semih Sentürk i u 120. minuti zabio golčinu za 1-1. Šok, nevjerica, tuga, potonuće...

VIDEO

Bili smo glavama u polufinalu protiv Nijemaca, ali tamo su otišli Turci jer smo takvi psihički rastrojeni očajno pucali penale. 

U Eskisehiru mogli bi opet gledati trojicu Turaka iz Beča. Neuništivi kapetan Emre Belozoglu opet se vratio te zaigrao u subotu protiv Ukrajine u porazu 2-0. Osim njega tu su Mehmet Topal i Turan Arda, također po tko zna koji put povratnik u reprezentaciju.

Po pitanju naših, tu su Luka Modrić, Ivan Rakitić i Nikola Kalinić. Da nije ozlijeđen na popisu bi se našao i Vedran Ćorluka.

Goran Vlaović za povijest

Tursku pamtimo i po tome što smo protiv njih odigrali prvu utakmicu na nekom velikom natjecanju. Jasno je da ptice na grani znaju da je to bilo 11. lipnja 1996. u Nottinghamu na Euru.

Hrvatska je na City Groundu pobijedila 1-0 golom Gorana Vlaovića u 86. minuti što je bila dobitna odluka izbornika Ćire Blaževića koji je napadača iz Nove Gradiške uveo samo 13 minuta ranije.

Pogađate - Tursku je i na tom natjecanju vodio Fatih Terim, dok je na golu kao i 12 godina kasnije u Beču bio - Rustu Recber.

S njima smo odigrali i dvije prijateljske. Na Kirin kupu u Japanu 1997. bilo je 1-1, a 2004. u Zagrebu 1-1. Na programu je deveta utakmica, sedma službena protiv dobrog starog znanca...

Pa neka se ponovi čarobna istanbulska večer. Prater nam je i dalje dužnik.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom