Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Svemirci iz Orahovice: U šumi i bazenu on je stvorio šampione

Treniraju na bazenu, ulici, planinareći, pospremajući drva jedni kod drugih. Ni tad ne “varaju”. Nikola ističe kako je njegova, većinom maloljetna ekipa, organizirala i manifestaciju Papuk Extreme Challenge

Foto: Privatni album/Facebook
3 komentara

Gledali su ga s podsmijehom kad je rekao da će stvoriti prvake. Jedan od najboljih svjetskih atletskih trenera, Nikola Borić, preselio se u Kokočak, gdje trenira djecu plivanje, trčanje, biciklizam, triatlon, duatlon, aquatlon. I sakuplja medalje.

Jedno od umirućih slavonskih sela nalazi se pored Orahovice, koja ima samo 17-metarski bazen. Mnogi bi ga nazvali kadom, ali Borić je prepoznao potencijal i shvatio da su djeca sposobna za puno više od samo plivanja. Prošle godine 22 djece bilo je na postoljima na državnim prvenstvima u planinskom trčanju, atletici, krosu, plivanju, triatlonu, duatlonu, aquatlonu, brdskom biciklizmu.

Danas je većina članova najstarije grupe PK Orahovica, koju čine učenici od 8. razreda osnovne do 2. razreda srednje škole, učlanjena u četiri sportska saveza; plivački, biciklistički, atletski te triatlonski. 

- U dugoj sportskoj tradiciji Orahovica nije imala niti jednog državnog prvaka, a mi smo lani 46 puta bili na postoljima državnih prvenstava - rekao je Borić.

Foto: Privatni album/Facebook Borić je svjestan da nije završio karijeru uz ovakve talente

Iako su svi njegovi sportaši vrijedni i uporni, jedan se posebno ističe. Borna Katić (16) uspio je nakon samo dvije godine treninga premašiti sva očekivanja. Tri puta je predstavljao Hrvatsku u tri sporta (triatlon, duatlon, atletika), bio je pet puta na postolju na Prvenstvu Hrvatske u tri sporta (triatlon, duatlon, atletika) te šest puta na Regionalnom prvenstvu Hrvatske u atletici i plivanju te je osvojio 28 medalja.

- Borna je, osim vrhunski sportaš, najbolji učenik generacije, vodi crkveni zbor, završio je glazbenu školu, svira, režira filmove, organizira sportske manifestacije kolosalnih razmjera, a sve čega se primi dovede do savršenstva. Moja trenerska karijera uz ovakve sportaše definitivno nije gotova, kako sam mislio kad sam se ovamo preselio - rekao je Nikola Borić.

Na kraju 2017. proglašeni su sportaši godine Plivačkog kluba Orahovica.

U kategoriji početnika Fran Rađenović je osvojio najviše odličja u plivanju, trčanju i aquatlonu te nije izostao s niti jednog treninga u dvije godine. Od djevojčica se ističe Marta Samardžić, viceprvakinja Hrvatske u aquatlonu koja je još nebrojeno puno puta stajala na postolju u sva tri sporta. Marta je također proglašena najboljom sportašicom godine Triatlon kluba Swibir, koji je u ožujku proglašen i najboljim triatlon klubom u Hrvatskoj. Mlađa juniorka Lana Marinić se sa 14 godina ravnopravno bori s juniorkama u plivanju, trčanju, biciklizmu te triatlonu

Treniraju na bazenu, ulici, planinareći, pospremajući drva jedni kod drugih, a ponekad i sami. Ni tad ne “varaju”. Nikola ističe kako je njegova, većinom maloljetna ekipa, organizirala i veliku manifestaciju Papuk Extreme Challenge, koja će od 1. do 3. lipnja okupiti sudionike u sedam sportova. Glavni događaj je Prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu, koje je izborna utrka za Svjetsko prvenstvo u Danskoj. 

*Nives Smolčić, članica ekipe Papuk Extreme Challenge

Imate sportsku priču? Javite nam, a mi ćemo vas nagraditi. Šaljite svoje prijedloge na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na Facebook stranicu facebook.com/24sataSport/

Tema: Sport fanatik

Message