Obavijesti

Sport

Komentari 25

Svemogući Roko: Ukić igrao kao u najboljim danima i ostavio Split živim! Igrat će se četvrta

Svemogući Roko: Ukić igrao kao u najboljim danima i ostavio Split živim! Igrat će se četvrta
13

Uz 30 koševa Roka Ukića Split je pobijedio u trećoj utakmici finala i izbjegao metlu. Zadar je vodio 16 razlike, no domaćini su se vratili i konačno slavili u produžetku 83-75

VIDEO

Split je ostao živ! Ništa od zadarske metle u finalu prvenstva Hrvatske, još uvijek ništa od prvog naslova prvaka Zadra nakon 13 godina. Čekat će barem do četvrte utakmice. Splićani su, nakon dva teška poraza na Višnjiku, dali i svoj potpis dalmatinskom finalu, koje je konačno donijelo sve ono što nije u prve dvije utakmice. Dramatiku, iskre, fizičke sukobe, lude koševe i, na kraju, pobjedu Splita 83-75 za smanjenje na 1-2.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

KK Split: Trofejna soba 00:29

Trebali su za to izgarati Splićani 45 minuta, trebali su imati i junaka zvanog Roko Ukić, bez čijih 30 koševa Split nikada ne bi mogao dobiti ovu utakmicu. A dobio ju je nakon 16 koševa minusa u drugoj četvrtini i zadržavši Zadrane na jednom košu u produžetku (!).

Početak je bio poput beskrajnog dana, preslika prve dvije utakmice, odnosno Zadrove moći i Splitove nemoći. Gotovo svaki napad domaćina razbijao se o obranu Zadrana, a njihov napad, barem onaj šuterski dio, funkcionirao je perfektno. Trice su "kapale" kao iz kabla, njih pet u osam i pol minuta za 21-6, a kada je još Amerikanac Carter zabio sa svoje polovice i šestu sa sirenom prve četvrtine, Splićanima je pao mrak na oči.

Treća utakmica prvenstva Hrvatske, KK Split - KK Zadar

Kad već nije mogla igra, Split je pokrenuo sukob Marka Lukovića i Aleksandra Bursaća u drugoj četvrtini. Nakon Perkovićeva polaganja Veljko Mršić zvao je minutu odmora, Bursać je šetao prema klupi kada mu je prišao Luković i dva srpska košarkaša inicirala su pravu scenu. Uz prvotno odgurivanje s obje strane i standardan ešalon riječi za takve prigode "odmjerili su snage" i glavama, dok Antonio Vranković, centar Splićana, nije uhvatio Bursaća i odvukao ga što dalje. Trener domaćina Mile Karakaš, pak, složio je svog igrača na pod... Epilog? Obojica su igrača isključena, a Bursaća je splitska publika (200-tinjak gledatelja, nap. a.) još malo i "počastila" prilikom odlaska s terena.

Treća utakmica prvenstva Hrvatske, KK Split - KK Zadar

Kako je Luković igrao u ovoj seriji, kao veći je hendikep to izgledao za Zadar koji je u svoju simultanku uvukao Ukić i tricaškom paljbom dovukao Split s 21-35 na -3 i u potpuno otvorenu utakmicu. Konačno je i Mršić dočekao reakciju svoje momčadi, u hipu je utrostručila prednost, no i dalje nije riješila problem zvan Ukić.

Split je, pak, imao problem kako naći još nekoga raspoloženog uz Ukića, čiji bi svaki izlazak na klupu na "punjenje pluća" Zadar odmah pretvarao u nove rezultatske pluseve. Budući da Karakaš i dalje nije našao čovjeka koji bi vezao koševe i napad, Ukić je morao stisnuti zube i ići iznad svojih fizičkih limita. Marić je donekle bio koristan u serijama, međutim, daleko više za goste Carter koji je stavio tricu pa onda i nemoguću dvicu uz dva igrača na sebi. Na zadarsku žalost, posve su se ugasili Mavra, Onuaku, Justice...

Treća utakmica prvenstva Hrvatske, KK Split - KK Zadar

Drugi potez utakmice, nakon one trice Cartera, potpisao je Marić koji je na "poster" stavio Vukovića, za minimalni i najmanji zaostatak Splita (68-69) još od treće minute, a onda Ukić pogodio oba bacanja za prvo vodstvo nakon dva početna točno tri minute do konca utakmice.

Zadnja je minuta, 74-74, Split ne koristi svoja dva napada (Ukić koraci, Mesiček promašio tricu), Zadar svoj (izgubljena lopta Vukovića) i ima zadnjih pola minute. Junaković ne rješava i daje šansu Splićanima za zadnjih deset sekundi. Lopta je, nakon minute odmora, kod Ukića, promašuje tešku tricu koju Marić ne produžuje do koša. Produžetak!

Treća utakmica prvenstva Hrvatske, KK Split - KK Zadar

Gosti su se zaštopali u dodatnom vremenu, nisu mogli pogoditi baš ništa cijele tri i pol minute, dok je Split, i uz tri promašena slobodna bacanja, "umotavao" ovu utakmicu, dok je do kraja nije umotao Perković, koji je nekoliko minuta ranije bio u grčevima, pa se vratio i kazao "igrat će se četvrta".

A igra se u u srijedu u 20 sati na istom mjestu...

- Opet smo loše otvorili utakmicu. Zadar je dominirao čvrstoćom, a mi smo igrali presporo. Iskreno, na prvu mi padaju standardne floskule. Momci su odigrali nevjerojatno požrtvovno. Tako ćemo morati igrati i u srijedu. Razbili smo led, sada je sve moguće. Kada igraš borbeno, neke ti se stvari moraju vratiti. Bitno je da smo pokazali karakter. Prije utakmice sam rekao da je najbolji scenarij da gubimo 15 razlike i dobijemo u gusto. Drugo poluvrijeme plus produžetak imali smo 11 skokova više. To je jedan od ključeva naše pobjede - sumirao je Karakaš pa nahvalio Ukića.

- Roko je odigrao baš kapetanski. Svaki put kada je trebalo, dao je nevjerojatno teške koševe. Ali, ovo je timski sport. Svatko je dao svoj dio, a Roko je dao ono što se i očekivalo od njega. On je ovakvih utakmica odigrao na stotine.

Treća utakmica prvenstva Hrvatske, KK Split - KK Zadar

- Izgubili smo ritam nakon onog incidenta u drugoj četvrtini iako smo održavali prednost kroz veći dio treće, no na kraju smo donosili loše odluke. Previše smo šutirali izvana za našu igru, nismo imali dubinu, a na kraju je Split pokupio i neke napadačke skokove. No, mi smo i dalje u prednosti, treba nam jedna pobjeda, a sad, psihološka prednost ili ne, nije bitno, bitno je samo ono na terenu - rekao je trener Zadra Veljko Mršić.

Prvenstvo Hrvatske, finale, treća utakmica:

Split - Zadar 83-75 (10-24, 19-11, 25-24, 20-19; 9-1)

Split: Perković 10, Ukić 30, Babić 9, Vranković 2, Luković 5, Perasović, Kedžo 2, Marčinković 3, Bajo, Čampara 2, Marić 14, Mesiček 6

Zadar: Justice 11, Palokaj 3, Bursać 5, Mavra 11, Onuaku 8, Carter 16, Jordano 10, Brala, Vuković 3, Junaković 6, Planinić 2, Kraljević 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom