Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
16 komentara

Svima su rezali troškove osim Kosteliću, dvoje je izletjelo...

To znači da su nakon najbolje (ili barem rezultatski najplodonosnije) sezone za hrvatsko skijanje u proteklih šest godina, iz sastava reprezentacije izbačeni Ida Štimac i Matej Vidović

Foto: Goran Stanzl/Pixsell/Instagram
16 komentara

Na jučerašnjoj sjednici Alpskog odbora određen je sastav Hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija za sezonu 2020/2021. Mušku A reprezentaciju čine Filip Zubčić, Istok Rodeš i Elias Kolega, a mušku B Samuel Kolega. U ženskoj A reprezentaciji su Leona Popović te mlada Zrinka Ljutić zbog svojih iznimnih rezultata u kadetskom skijanju.

Što znači da su nakon najbolje (ili barem rezultatski najplodonosnije) sezone za hrvatsko skijanje u proteklih šest godina, iz sastava reprezentacije izbačeni Ida Štimac i Matej Vidović. Također, u sastav nije uvrštena Andrea Komšić, koja ima uvjerljivo najbolje FIS bodove u obje tehničke discipline. Da budemo precizni, oni su uz još nekoliko natjecatelja „pridruženi članovi“ – dobivaju osnovnu skijašku opremu i kartu za slovenska skijališta.

Zagreb: Matej Vidović u prvoj vožnji muškog slaloma Snow Queen Trophy 2019. | Autor: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osim neostvarivanja zacrtanih ciljeva i očekivanih rezultata, kao razlog smanjenja programa reprezentacije naveden je „neizvjesnost gospodarske situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19“. Svi smo svjesni nastale situacije i jasno je da će mnoga područja koja se financiraju iz državnog resora pretrpjeti štetu zbog manjeg proračuna pa tako i sport. Međutim, postoje određene okolnosti koje također treba uzeti u obzir.

Jedna od njih je činjenica da je skijaška sezona završila dobrih mjesec dana ranije od planiranog. S početkom ožujka prestala su natjecanja, skijaši sa svojim timovima nisu trenirali niti putovali. Nema uobičajenih proljetnih priprema za iduću sezonu. Time su značajna sredstva ostala u blagajni Saveza. Također, rezultati Filipa Zubčića (pobjeda, dva druga i jedno četvrto mjesto) dovoljan su razlog za redefiniranje ugovora s postojećim i privlačenje novih sponzora. Istina da situacija s pandemijom ne ide tome u prilog, no uz kvalitetan rad PR-a i pametnim vođenjem moguće je osigurati određeno financijsko rasterećenje, što se nakon ovakvih Filipovih rezultatima i očekuje. Prema tome, financijska situacija u Savezu ne bi trebala biti baš tako „neizvjesna“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

na Konju ✌👀⛰ #mountainclimbing#konjnakonju#summer#vacation#alpineskier

Objavu dijeli Matej Vidovic (@matejvidovic14)

Matej Vidović osvajač je Europskog kupa u slalomu otprije dvije sezone. U prošloj sezoni završio je među 30 najboljih u poretku slaloma Svjetskog kupa. Ova sezona za Mateja bila je lošija. Jednom je osvojio bodove Svjetskog kupa, a dvaput je bio među deset u Europskom kupu. Jedna loša sezona bila je dovoljna da ispadne iz reprezentacije. Ida Štimac vratila se nakon što je propustila kompletnu prošlu sezonu zbog loma prednjeg križnog ligamenta. Nije ostvarila zapažene rezultate, osim nekoliko FIS pobjeda u ne pretjerano jakoj konkurenciji. Lošija povratnička sezona od očekivane - i izletjela je iz reprezentacije.

Andrea Komšić nekoliko je sezona skijaški aktivna u sklopu svojeg Sveučilišta u Denveru, a ovo joj je posljednja godina studija. Već tri sezone ima najbolje FIS bodove u slalomu od hrvatskih skijašica. Na kraju ove sezone prema FIS listi Andrea je 45. u slalomu, a 70. u veleslalomu. Za usporedbu, Leona Popović je 83. u slalomu, a 111. u veleslalomu. Naravno da je Leona s punim pravim broj 1 hrvatskog ženskog skijanja jer ima ono najvrjednije – bodove u Svjetskom kupu, ali, ako se ravnamo po FIS bodovima kao i čitavi skijaški svijet, logičan je zaključak da Andrea zaslužuje biti dio hrvatske skijaške reprezentacije. Bez obzira na to što su ti FIS bodovi ostvareni u nešto lošijoj konkurenciji, Andrea se u NorAm kupu ravnopravno natjecala s curama koje su osvajale bodove i u Svjetskom kupu.

NOVI SASTAV REPREZENTACIJE Na jučerašnjoj sjednici Alpskog odbora određen je sastav Hrvatskih alpskih skijaških...

Objavljuje Četverostruka vertikalaSrijeda, 22. travnja 2020.

No sve to nije bilo dovoljno vodstvu Hrvatskog skijaškog saveza da je uvrsti u reprezentaciju. Istom vodstvu koje je „srezalo“ članove tima i Leoni Popović (1 član) i Istoku Rodešu (2 člana), ali ne i braći Kolega (4 člana), koji će većinu vremena trenirati zajedno i skijati iste utrke u predstojećoj sezoni.

Glavni trener braće Kolega je Ante Kostelić. Bespredmetno je govoriti o značaju obitelji Kostelić za hrvatsko skijanje. 81-godišnjem Anti moguće je samo nakloniti se za sve što je napravio dosad i što u tim godinama radi s braćom Kolega. Međutim, je li moralno opravdano rezati sredstva gotovo u svim smjerovima, isključivati pojedince iz reprezentacije nakon jedne loš(ij)e sezone i ne uvrstiti u nju nekoga tko je zadovoljio kriterije, a tim Ante Kostelića ostaviti netaknutim?

Prema Planu rada hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija za sezonu 2019/2020, kriterije za članstvo u reprezentaciji u sezoni 2020/2021 osim uvrštenih, ostvarili su i Ida Štimac, Andrea Komšić te Tvrtko Ljutić. Naravno, dokument ističe da kriteriji u njemu navedeni nisu jedini i isključivi kriteriji, već o ulasku u reprezentaciju ovisi i „zalaganje, odnos prema radu, perspektiva, pregled rezultata kroz više sezona, zdravstveni status i povrede, financije…”. Je li moguće da je “neizvjesnost gospodarske situacije” jedini razlog za ovoliko nepravilnosti u odlučivanju o članstvu u hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji?

Foto: Promo

Opet se ponašamo kao da smo Švicarska, kao da imamo talenata “na bacanje”. Umjesto građenja pravih skijaških ekipa, mi sve karte stavljamo na pojedince. Koji će onda samovoljom nekih drugih pojedinaca u Savezu također izletjeti iz reprezentacije čim im se dogodi loša sezona. Naravno da situacija nije crno-bijela i oni možda nisu izvanserijski talenti, ali kad se sve zbroji i oduzme, dojam je da je za minimalno jednoga od četvorke Komšić, Štimac, Vidović, Ljutić u reprezentaciji trebalo biti mjesta, barem u obliku nekog rješenja s polovičnim sredstvima.

Njima predstoji teška odluka o (ne)nastavljanju svoje skijaške karijere. U najboljem scenariju, ako skupe dovoljno snage, volje i financijskih sredstava, oni će u sljedećoj sezoni definitivno imati motiv više da svojim rezultatima dokažu sebi, drugima, a ponajprije vodstvu Saveza da su dovoljno dobri da ponovno budu dio hrvatske skijaške reprezentacije. Osim, naravno, ako se pogrešni ljudi (opet) ne dosjete pravog izgovora zašto to ne bi trebalo biti tako.

Naši partneri pišu
Message