Sport

Komentari 35

Tajna Ibrinog uspjeha: Jelovnik posložen 'u gram' i taekwondo

Tajna Ibrinog uspjeha: Jelovnik posložen 'u gram' i taekwondo

Švedski napadač balkanskih korijena Zlatan Ibrahimović i s 39 godina na leđima radi što ga je volja u Italiji. Voće i povrće obožava toliko da je jednom poslao klupskog kuhara u nabavku kad je vidio da ga nema

Zlatan Ibrahimović (39) postao je najstariji igrač koji je zabio deset golova u prvih osam utakmica u Seriji  A. Švedski napadač igra nevjerojatno ove sezone, a njegov AC Milan vodi na ljestvici Serie A nakon osam kola bez poraza.

Ibrahimović je u nedjelju navečer zabio dva gola protiv Napolija i tako pomogao 'rossonerima' da se izdvoje na vrhu ljestvice s dva boda više od prvog pratitelja, ovosezonske senzacije Sassuola.

Prema podacima Serie A, švedski napadač balkanskih korijena treći je najbrži igrač talijanskog prvenstva ove sezone, iako je jedan od najstarijih igrača lige (samo je Buffon (42) stariji). 

Tajna njegova uspjeha u godinama u kojima većina njegovih kolega odabire neku egzotičnu destinaciju gdje će zaraditi ogroman novac, ili jednostavno odu u mirovinu, jest plan prehrane koji često uspoređuju s onim Cristiana Ronalda. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zlatan odmara na jahti

Naime, kao i portugalska zvijezda, Ibra pazi na prehranu kao i na način pripreme pa je tako sva hrana izmjerena točno u gram. 

Što to jede Zlatan?

Zlatanova prehrana sastoji se od bijelog mesa, sušene govedine i svježeg povrća, dok su smrznuta hrana, sladoled pa čak i tjestenina zabranjeni na Ibrinom meniju. 

Sveukupno, njegova prehrana zahtijeva puno ugljikohidrata koje Zlatan unosi žitaricama, a ne tjesteninom kao većina nogometaša. Naravno, ne smije pretjerati s ugljikohidratima jer voli svoju težinu držati između 92 i 94 kilograma.  

Još koristi savjete talijanskih nutricionista koje su mu predložili za vrijeme igranja u Juventusu, a to je osam badema dnevno - bogati su magnezijem i zdravim mastima.

Šveđanin je u prošlosti imao problema s ljudima koji su se bavili prehranom u klubovima za koje je igrao pa je tako po jednom francuskom mediju izbila svađa između njega i kuhara u Parizu. Navodno je Zlatan 'divljao' zbog manjka svježeg voća i povrća u trening-centru na što mu je kuhar odgovorio da si to ne mogu priuštiti zbog ograničenog budžeta za prehranu u klubu (zvuči bizarno kad znamo da se ne radi o klubu iz HNL-a, nego jednom od najbogatijih klubova na svijetu).

Ibrahimovića navodno nije zadovoljio taj izgovor pa je poslao kuhara da ode do lokalne trgovine u nabavku. 

Zlatan ne voli teretanu kao većina nogometaša premda kondicijske i treninge snage odrađuje sa južnoameričkim stručnjakom za taekwondo Nilsonom Damacenom. Ono što smatra važnijim od snage mišića jest njihova elastičnost koju gradi dugi niz godina vježbajući tu korejsku borilačku vještinu.

Kombinacija borilačkih vještina i strogog režima prehrane omogućuje Zlatanu da bude u samom vrhu svjetskog nogometa pa čak i u 40. godini života.

 

Najčitaniji članci