Obavijesti

Sport

Komentari 55

Talijani su nam "mušterije", ali najbolji su kad ih tresu afere...

Talijani su nam "mušterije", ali najbolji su kad ih tresu afere...
5

Drugi hrvatski protivnik u skupini četverostruki je prvak svijeta i europski prvak iz '68. Može li Bilić iskoristiti novu aferu u talijanskom nogometu i održati sjajan omjer?

VIDEO

Samo 10 dana uoči početka Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj novi skandal o namještanju utakmica i kladioničarske afere potresa talijanski  nogomet. Ali kako povijest uči, 'azzurri' su baš u takvim  prilikama pokazivali najbolji nogomet i osvajali naslove.  

Upravo su posljednji naslov, onaj svjetskih prvaka osvojili 2006. godine, isto ljeto kada je apeninski poluotok prodrmao skandal 'Calciopoli'. Talijani su tako pokazali složnost i borbenost i odnijeli naslov u finalu protiv Francuza odgovorivši na najbolji mogući način svima koji su zazivali propast talijanskog nogometa.

'Totonero' i  Španjolska '82.

Prvi su puta afere uzdrmale Italiju 1980. godine kada je takozvani 'Totonero', skandal o klađenju, zahvatio predsjednike klubova, sportske direktore i poznate igrače poput Paola Rossija koji je zaradio i dvogodišnju suspenziju.

Tadašnji izbornik Italije Enzo Bearzot odlučio je upravo u ruke Rossija predati sudbinu njihove reprezentacije. 'Pablito' koji je tek bio odslužio svoju kaznu opravdao je ukazano povjerenje. Italija je zasjela na vrh svijeta, a kapetan Dino Zoff nakon što je zaigrao na čak četiri svjetska prvenstva u Španjolskoj je konačno ponosno podigao pehar.

'Moggiopoli' i pokoreni Berlin

Još veća afera pogodila je talijanski nogomet  samo nekoliko tjedana prije početka svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine. Moggi i Giraudo bili su glavni osumnjičeni, Juventus je izbačen u drugu ligu, a Milan, Fiorentina, Lazio i Reggina dobili su kaznene bodove.

Upravo su igrači 'bianconera' koji su najstrože kažnjeni činili okosnicu reprezentacije koja je u Berlinu odnijeli naslov svjetskih prvaka, a  Fabio Cannavaro je prvi put nakon Dina Zoffa podigao trofej s nekog velikog natjecanja.

Pod vodstvom Marcella Lippija reprezentacija Italije sprala je ljagu sa svog imena, pokazala da talijanski nogomet ima  još mnogo za pružiti, a borbenost, ponos i složnost 'azzurra' donijela im je četvrti naslov prvaka svijeta u povijesti.

I treća sreća?

Uoči početka Eura u Ukrajini i Poljskoj talijanska reprezentacija opet nije prošla bez skandala. Policija je upala u kamp Talijana u Covercianu, osumnjičeni su odvedeni na ispitivanje, pretresale su se kuće i preslušavale snimke telefonskih poziva. Ovog je puta glavni akter predsjednik Siene Massimo Mezzaroma koji je otvoreno priznao kako je tražio od svojih igrača da izgube pokoji susret zbog njegovih visokih uloga na kladionici.

Dva su se puta Talijani vraćali nakon velikih skandala i odgovarali na njih naslovima. Pitanje je hoće li im nadolazeći Euro biti treća sreća.

Četiri svjetska i tek jedan naslov europskog prvaka

Reprezentacija Italije tek je jednom osvojila europski naslov, davne 1968.  i to je ujedno bila i prva godina u kojoj su se kvalificirali na natjecanje. Četiri su puta od tada Talijani propustili Euro, a 2000. bili su srebrni i postigli svoj drugi najbolji plasman u povijesti natjecanja.

Na SP- u Njemačkoj 2006. godine Talijani su osvojili svoj četvrti naslov svjetskih prvaka. Na njega su čekali 24 godine, od 1982. kada su slavili u Španjolskoj. Titulom najboljih na svijetu okrunili su se prvi puta 1934. godine upravo na prvenstvu u Italiji, a potvrdili ga i četiri godine kasnije u Francuskoj.

Talijani nas nikad nisu dobili!

U Ukrajini i Poljskoj izabranici Slavena Bilića šesti će se put susresti s Talijanima. 'Azzurri' nikada nisu pobijedili reprezentaciju Hrvatske. 'Vatreni' su slavili u čak tri ogleda, dok su dva, jedan kvalifikacijski, a jedan prijateljski završili remijem. 

S hrvatskom su se reprezentacijom Talijani susreli na Svjetskom prvenstvu 2002. godine i tada su slavili 'vatreni' 2-1 golovima Olića i Rapaića. Poveli su Talijani preko Vieria, a onda su u samo dvije minute prvo Ola, a potom Miki donijeli pobjedu Hrvatskoj.

Susrele su se dvije reprezentacije potom na prijateljskom ogledu 2006. godine u Livornu i tada su opet bili uspješniji 'kockasti' golovima Eduarda i Modrića, a 1999. susret je završio 0-0.

Na Poljudu su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1995. dvije reprezentacije odigrale 1-1. Zabio je Albertini za 'azzurre', a izjednačio Šuker za 'vatrene'. Šuker je bio ključan i u prethodnom kvalifikacijskom ogledu kada je Hrvatska slavila 2-1 u povijesnoj utakmici u Palermu.

Talijanska reprezentacija za Europsko prvenstvo:

Vratari: Buffon (Juventus), De Sanctis (Napoli), Sirigu (Paris St. Germain)

Braniči: Abate (Milan), Balzaretti (Palermo), Barzagli (Juventus), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino),

Veznjaci: De Rossi (Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (Milan), Thiago Motta (Paris St. Germain), Nocerino (Milan), Pirlo (Juventus)

Napadači: Balotelli (Manchester City), Borini (Roma), Cassano (Milan), Di Natale (Udinese), Giovinco (Parma)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 55

VIDEO

VIDEO Navijači Dinama pjevaju 'Bit će Rijeka ku*** šampion!', a pogledajte što radi Petković
KLASAN POTEZ

VIDEO Navijači Dinama pjevaju 'Bit će Rijeka ku*** šampion!', a pogledajte što radi Petković

Francuz Bernauer nije bio svjestan što viče masa pa je podigao ruke, a onda mu je sve objasnio 18-godišnji Vrbančić. Dok je Petković stigao iz pozadine i jednim pogledom smirio Ristovskog

Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića
NOVI SPORTSKI DIREKTOR

Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića

Za Livaju nismo dobili ponudu, a Perišić ima ugovor do kolovoza i na njemu je hoće li ostati. Stranci moraju naučiti hrvatski u tri mjeseca, a trener stiže do kraja idućeg tjedna, rekao je Nikola Kalinić
Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama
DOZNAJEMO

Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama

Dinamo je Čavlinu pustio bez odštete u Lokomotivu, ali je u dogovor ugradio klauzulu po kojoj na njega ima pravo prvokupa po povlaštenoj cijeni od 700.000 eura. Želi ga otkupiti pa dati na kaljenje u Osijek