Obavijesti

Sport

Komentari 21

Tata, kupi mi rukavice: Buffon je zbog njega postao golman...

Tata, kupi mi rukavice: Buffon je zbog njega postao golman...
1

Gigi Buffon je bio napadač dok nije vidio najboljeg afričkog golmana svih vremena. Ako večeras osvoji Ligu prvaka, mogao bi postati prvi golman nakon Lava Jašina koji je osvojio Zlatnu loptu

VIDEO

Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. Svi gledaju što će napraviti Diego Maradona, Roger Milla, Claudio Caniggia, Gary Lineker, Roberto Baggio... 

Svi osim dječaka (12) u plavom dresu Italije. Njega oni ne zanimaju od trenutka kad je vidio Thomasa N'Konoa, najboljeg afričkog golmana svih vremena.

- Svi su pričali samo o Maradoni i Linekeru, ali mene N'Kono opčinio. To što je napravio s Kamerunom u Italiji motoviralo me da postanem golman - rekao je Gigi Buffon koji je u mlađim kategorijama igrao napadača.

 

Kamerun je 1990. prošao u četvrtfinale, a ispao je od Engleske. N'Kono je branio na tri svjetska prvenstva '82., '90. i '94. i da nije bilo njega, talijanski nogomet u zadnjih dvadeset godina vjerojatno bi izgledao nešto drugačije.

- Tata, kupi mi rukavice - rekao je Gigi nakon tog prvenstva.

Od tada je osvojio osam scudetta, pet puta bio je u najboljih 11 na svjetskim prvenstvima, rekordnih 168 puta branio je za Italiju, ima 621 utakmicu za Juventus s kojim večeras igra svoj treći finale Lige prvaka, nakon poraza 2003. i 2015.

Gigija je kamerunski golman toliko oduševio da je sina nazvao po njemu.

- Kad smo se zadnji put vidjeli N'Kono i ja, pitao me kako mi je sin Luis Thomas. Rekao sam mu da je i on nogometaš, ali neće na gol. Više voli igrati napadača. Tako mu je i tata počeo - ispričao je Buffon.

Real Madrid brani titulu i lagani je favorit, ali Juventus je do finala primio samo tri gola i jedini je bez poraza u tom natjecanju ove sezone. Real ima Ronalda, Juventus Buffona, kojem bi osvajanje Lige prvaka bila kruna veličanstvene karijere.

I ne samo to. Ako Juventus osvoji europski naslov, a Buffon bude među najboljima, bilo bi vrijeme da ga nominiraju za Zlatnu loptu, a isto tako bi bio red i da je osvoji kao prvi golman nakon legendarnog Rusa Lava Jašina koji je to uspio 1963. 

- Čini se kao da me trofej Lige prvaka uspješno izbjegava. Gubio sam finala i dosta mi je toga. Sanjam da podignem tu kantu visoko u zrak - rekao je Buffon.

Čovjek koji ga je inspirirao da postane golman poručio mu je:

- Gigi, stani na gol i uživaj kao što si uvijek uživao. Ako ćeš uživati, pritisak će nestati i nagrada će doći - rekao mu je Thomas N'Kono (60).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom