Obavijesti

Sport

Komentari 16

Tek mu je 16, a već je hrvatski rekorder i ima normu za Tokio!

Tek mu je 16, a već je hrvatski rekorder i ima normu za Tokio!
2

Plivač splitskog Jadrana Franko Grgić na ekipnom prvenstvu Hrvatske u Rijeci oborio je hrvatski rekord na 1.500 metara, a s postignutim vremenom 14:56:55 ispunio je i normu za nastup na Olimpijskim igrama...

VIDEO

Ne znam što su drugi očekivali i je li ovo za njih iznenađenje, ali za mene definitivno nije iznenađenje jer sam se za ovo spremao, kazao je novi plivački rekorder Franko Grgić nakon što je na bazenu Kantrida u Rijeci, u sklopu ekipnog prvenstva Hrvatske, oborio hrvatski rekord na 1.500 metara.

Ne bi to doista bilo niša čudno da se ne radi o momku starom tek 16 godina, da nije skinuo rekord za gotovo 10 sekundi, kao i da s tih 14:56:55 nije ujedno i ispunio olimpijsku normu za Tokio.

- Oborio sam i vlastiti rekord za 26 sekundi, ali ponavljam, za mene je to očekivan rezultat jer sam se dugo za ovo pripremao - miran je novi rekorder, koji je poput prekaljenog profesionalca odmah zahvalio treneru Mati Ružiću i svom klubu splitskom Jadranu, ali i spremno dodao da u Tokio ne namjerava putovati kao turist: 

- Cilj svakog sportaša je biti najbolji. Nadam se da do Tokija mogu još puno napredovati, popraviti i ovaj rezultat, a na vrhuncu bih trebao biti četiri godine kasnije u Parizu, kada bih se trebao približiti i medaljama. 

U šali smo ga upitali zna li koji je svjetski rekord u njegovoj disciplini, čisto da potvrdimo koliko daleko sežu njegove ambicije. 

- Naravno da znam da je svjetski rekord 14:31:02, i nadam se da ću ga jednom u karijeri napasti i oboriti - samouvjeren je 16-godišnji Splićanin. 

Franko Grgić plivanjem se bavi od 10. godine, nakon što se okušao u taekwondou i nogometu, u Jadran je prešao iz POŠK-a kad mu je bilo 11, a uzor mu je četiri godine stariji klupski kolega Marin Mogić, čiji je rekord i oborio. 

- Marin je stariji i poznatiji od mene i oduvijek sam se divio njegovoj upornosti. Uvijek sam ga gledao kao uzora. 

Franko je srednjoškolac, pohađa drugi razred Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, no veći dio dana ipak je rezerviran za bazen. 

Dizanje u 5:00 - počinak u 21:30

- Dižem se u 5:00, na brzinu doručkujem jer sam već u 6:00 na treningu koji traje sat i pol vremena. S bazena žurim u školu koja počinje u 8:00 i traje do 14:00, a onda natrag na bazen, na drugi trening koji traje 14:45-17:30, ponekad i do 18:00. Nakon toga se dobro najedem, malo učim, i već u 21:30 idem na spavanje. Spašavaju me roditelji koji me odvoze i dovoze na bazen, inače ne bih sve stigao. 

Raspored je to iz noćne more za jednog šesnaestogodišnjaka. 

- Kad moji vršnjaci izlaze vani, ja sam već u krevetu. Nije to uvijek lako, ali kad ispred sebe imate cilj koji želite dohvatiti onda je sve lakše. Izađem ponekad s prijateljima na piće, ali plivanje je ipak u prvom planu - sliježe ramenima ovaj 187 cm visoki i 70 kg teški plivač, kome puno pomaže i desetak centimetara duži raspon ruku, kao i genetika, njegove rodice Ana i Ivana također su talentirane plivačice.  

Obzirom da u bazenu provodi barem četiri sata na dan, zanimljivo je o čemu razmišlja dok pliva. 

- Razmišljam o obavezama, o školi, malo pjevam u sebi... Ništa posebno, brzo to prođe jer treba razmišljati i o tehnici plivanja i okretima, nije to baš samo skoči u bazen i plivaj.

A koliko je Frankov rezultat vrijedan možda najbolje oslikavaju riječi prvog operativca Jadrana Paška Karla

- Svaka olimpijska norma u plivanju je vrhunski rezultat i siguran plasman među 14 najboljih. Ali Franko je još junior, on tek ove godine izlazi na međunarodna natjecanja seniora, čeka ga i EP juniore, Igre mladih... On će sve poharati u svom godištu jer trenutno ima prvi rezultat na svijetu. Ovo je stvarno strašan rezultat, jedino je Duje Draganja ovako rano imao A normu - otkriva nam Karlo, koji je ponosan na velike uspjehe svog kluba.

- Kuriozitet je da mi imamo svega stotinjak plivača, dakle barem pet puta manje nego ostali veliki klubovi, kao i barem 10 puta manji proračun, a imamo Franka i Marina s A normom za Tokio. Nadamo se da će norme ispuniti i barem dvoje od naših devet američkih studenata, Alen Mosić i Mia Leko, što bi bio fantastična stvar za klub s tamo malo članova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju