Obavijesti

Sport

Komentari 120

Teška misija pred 'vatrenima': U četvrtfinalu SP-a Hrvatska na najuspješniju zemlju u povijesti

Teška misija pred 'vatrenima': U četvrtfinalu SP-a Hrvatska na najuspješniju zemlju u povijesti
3

Osvajali su SP čak pet puta, ali finale nisu vidjeli tamo još od 2002. godine. Uvjerljiva predstava protiv Južne Koreje najbolje je upozorenje 'vatrenima' na ono što ih čeka u petak

VIDEO

Samba, Copacabana, vruće Brazilke i - Svjetsko prvenstvo. Za mnoge, to je glavna asocijacija na Brazil, najuspješniju zemlju u povijesti Mundijala. Upravo će Seleçao biti protivnik Hrvatske u četvrtfinalu SP-a u Katru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 5-12-2022 01:25

Najuspješnija reprezentacija u povijesti SP-a

Osvajali su SP čak pet puta, svako prvenstvo jedni su od glavnih favorita, a finale nisu vidjeli tamo još od 2002. godine kada su slavili protiv Njemačke. A kada ih pitate za Svjetsko prvenstvo iz 2014. godine, stegne ih oko srca. Nemojte se ni usuditi spomenuti polufinale.

Prije osam godina euforija je prala Brazilce, nadali su se da će ih svemogući Neymar odvesti do 'zlatne božice'. Njega su zbog ozljede izgubili u četvrtfinalu protiv Kolumbije, a potom je uslijedilo poniženje za anale. Na Marakani su u polufinalu SP-a izgubili od Njemačke 7-1, potom od Nizozemske 3-0. Bio je to debakl svih debakla. Nešto se moralo promijeniti i na klupu je umjesto katastrofalnog Dunge stigao Tite. Vodio ih je i na prošlom prvenstvu gdje su izgubili od Belgije u četvrtfinalu, a i danas je za kormilom.

I u Katru je Brazil jedan od glavnih favorita jer se na nevjerojatno dominantan način plasirao na SP. Južnoameričke kvalifikacije završili su s 14 pobjeda i tri remija, osvojivši 45 bodova što je najviše u povijesti tamošnjih kvalifikacija.

Posljednji Neymarov SP

Katar bi mogao biti i posljednje SP za Neymara. Vidjeli su ga kao spasitelja i božanstvo koje će ih vratiti na stare staze slave. I izgledalo je tako, nogometni virtuoz i znalac, baš jedan od onih kakve su imali tijekom povijesti. No, ta njegova nogometna magija izblijedila je posljednjih godina. Vidimo je tek na bljeskove, a zatomili su je bahatost, simuliranje i mlataranje rukama. Neymar je jedan od najomraženijih igrača današnjice, a trebao je biti onaj mali koji će dotaknuti zvijezde i popeti se na tron zajedno s veličinama kao što su Pele i Ronaldo. Još prošle godine izjavio je kako razmišlja o mirovini i kako bi Mundijal u Kataru mogao biti njegovo posljednje veliko natjecanje za reprezentaciju. 

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea

Upravo je on i najveća zvijezda reprezentacije koja je najviše puta u povijesti osvajala SP (1958, 1962, 1972, 1994, 2002). Brazilska reprezentacija vrijedi ukupno 846 milijuna eura, ali najvrjedniji igrač je Vinicius sa 100 milijuna eura. Tek iza njega je Neymar s vrijednošću od 90 milijuna eura. Nije Brazil samo Neymar. To je skup velikih zvijezda poput Alissona Beckera, Edersona, Richarlisona, Casemira, Coutinha, Marquinhosa… koji su spremni ostaviti trag u Kataru.

Brazil na SP-u u Katru

Brazil je stigao u Katar kao najveći favorit natjecanja, a do drugog kruga se 'prošetao' zahvaljujući pobjedama nad Srbijom i Švicarskom. Od Kameruna su izgubili u rezultatski nevažnoj utakmici, a bio je to prvi poraz Brazilaca nakon više od 16 mjeseci (izgubili od Argentine u finalu Cope) te ukupno drugi u posljednjih četiri i pol godine. Da, nakon ispadanja od Belgije u Rusiji, moćni Brazilci izgubili su tek dvaput! Uvjerljiva predstava protiv Južne Koreje najbolje je upozorenje 'vatrenima' na ono što ih čeka u petak.

Evo gdje i kad Hrvatska igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva
Evo gdje i kad Hrvatska igra četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Dodatno samopouzdanje Brazilci su dobili Neymarovim povratkom od ozljede, zbog kojih je propustio oglede sa Švicarskom i Kamerunom. Vratio se za nokaut fazu i odmah pokazao koliko je važan za koheziju u momčadi. 

FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea

Za Gabriela Jesusa i Alexa Tellesa je Svjetsko prvenstvo završeno zbog ozljeda, a ozlijeđen im je i Alex Sandro. I to su praktički jedini problemi Brazilaca. U obrani. Danilo im mora pokrivati poziciju lijevog beka, dok stoper Militao igra na desnom beku. Eto, naše prilike!

Brazilci u HNL-u

U HNL-u je bilo čak 69 igrača iz Brazila, samo je više bilo iz BiH. A znate li tko je prvi Brazilac u HNL-u? Bilo je to 1995., dobro popunjen Claudinho je stigao u Zadar i smjestio se na lijevom beku. Debitirao je protiv Hajduka (1-1), odigrao je samo sedam utakmica i potom netragom nestao. Najviše nastupa u HNL-u od Brazilaca ima Sammir, čak 208! Brazilac Eduardo za Hrvatsku je odigrao 64 utakmica i zabio 29 golova, što ga stavlja na treće mjesto strijelaca, iza Davora Šukera i Marija Mandžukića.

Okršaji Hrvatske i Brazila u povijesti

Hrvatska je protiv Brazila igrala četiri puta. Prvi put u kolovozu 2005. na Poljudu. Čak smo i vodili golom Nike Kranjčara, a završilo je 1-1 golom Ricardinha. Drugi put smo se susreli na SP-u u Njemačkoj, kad smo izgubili golom Kake. Treći susret bio je na SP-u u Brazilu, koji smo izgubili 3-1, a posljednji put u pripremnoj utakmici uoči prošlog prvenstva kada su Brazilci slavili 2-0.

Sanjin Strukić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica