Obavijesti

Sport

Komentari 30

Tihi odlazak 'Doktora Ive' u mirovinu, Hrvatska prvi put od 1987. bez igrača na Wimbledonu

Tihi odlazak 'Doktora Ive' u mirovinu, Hrvatska prvi put od 1987. bez igrača na Wimbledonu
18

Prvi put u All England Clubu zaigrao je još 2000., a sve do prošle godine lovio je ATP bodove i rušio rekorde Wimbledona asovima. Sad nema ni Marina Čilića ni Borne Ćorića

Pat Cash u finalu je pobijedio Ivana Lendla, branitelj naslova i prvi nositelj Boris Becker u drugom je kolu senzacionalno izgubio od stanovitog Australca Doohana, a na Wimbledonu se prvi put u glavnom turniru pojavio Andre Agassi. Iduće tri godine ga nije bilo jer se nije slagao s pravilima ponašanja, odnosno odijevanja u All England Clubu.

Pokretanje videa ...

Sve se to događalo na londonskoj travi 1987. Posljednje godine kada u glavnom turniru nije bio ni jedan hrvatski tenisač.

Godinu kasnije pojavio se Goran Ivanišević i igrao na svakom Wimbledonu do šampionske 2001., a taman se 2000. na velikoj sceni pojavio Ivan Ljubičić, potom i Marin Čilić. I tako je Hrvatska imala tenisača u glavnom turniru Wimbledona svake godine od 1988. do ove 2022. Osim, dakako, 2020. kada se turnir nije ni održao zbog pandemije.

Wimbledon 2017 - Day One - The All England Lawn Tennis and Croquet Club

Čilić je ove godine u zadnji čas morao odustati zbog zaraze korona virusom, Borna Ćorić povukao se koji dan uoči turnira zbog ozljede, a "doktora" za kojeg smo puna dva desetljeća navijali na londonskoj travi nema.

Loptice lupaju, šeširi se kočopere u publici, gledamo u nebo hoće li (zapravo, kad će) kiša..., sve je uobičajeno. Jedino nema Ive Karlovića. Još 2000. pojavio se u kvalifikacijama i na prvoj stubi pobijedio vršnjaka Jamesa Blakea. Zapeo je u trećem kolu kvalifikacija, a taj Blake u mirovini je još od 2013. Baš nakon još jednog poraza od Karlovića.

I sve do 2021. "doktor Ivo" lovio je bodove i rušio rekorde Wimbledona asovima, samo je 2010. i '13. preskočio zbog ozljede. Prošloga je ljeta u prvom kolu kvalifikacija izgubio od 18 godina mlađega Rusa Safiulina.

Pitanje odlaska u mirovinu intenziviralo se nakon ispadanja s US Opena. Jer renking na ATP listi rastao je kao i njegova dob - 42 godine su tu, a na listi je pao ispod 200. mjesta. Danas je 428. na listi, a posljednji je meč odigrao početkom listopada prošle godine, kada ga je u drugom kolu kvalifikacija Indian Wellsa pobijedio Ekvadorac Emilio Gomez. Posljednja je pobjeda došla dan ranije protiv Kanađanina Braydena Schnura. U dva tie breaka, kako drugačije?!

Službenog oproštaja, objave da je kraj, nema. Na Twitteru je Ivo Karlović aktivan stalno, ali svojim brojnim pratiteljima još nije objavio: "Društvo, kraj je". Iako sve ukazuje na to da je Doktor odservirao svoj zadnji as. Čak 24 godine nakon što je na svom prvom seniorskom turniru izgubio od Denisa Glazova. Koji se umirovio još 1999...