Obavijesti

Sport

Komentari 20

Tko je gazda u gradu: Navijački Varteks protiv NK Varaždina...

Tko je gazda u gradu: Navijački Varteks protiv NK Varaždina...
1

Gradski rivali prvi međusobni susret odigrali su u jesen 2012. godine u najnižem rangu hrvatskog nogometa. Varteks je tada pred prepunim stadionom pobijedio golovima Ivana Kostelca i Marka Poljana

VIDEO

Varaždinski nogometni sladokusci u srijedu od 16.30 sati na stadionu Varteksa doći će na svoje. U polufinalu Županijskog nogometnog kupa susreću se gradski rivali NK Varaždin, koji se natječe u 2. HNL, i trećeligaš Varteks.

Nogometni klub Varaždin pravni je sljednik NK Varaždina Škole nogometa koji je osnovan 2012. godine nakon što je nekadašnji prvoligaš izbačen iz 1. HNL zbog suspenzije.

Isti klub u ljetu 2015. godine je preimenovan u NK Varaždin, da bi se prije dvije sezone u rad kluba uključile legende varaždinskog nogometa kao što su Davor Vugrinec, Zlatko Dalić, Miljenko Mumlek i Tomica Vrbnjak.

Od tada je krenuo njihov uzlet. Prošle sezone kao drugoplasirana momčad 3. HNL Istok, NK Varaždin se plasirao u 2. HNL.

Trnovit put

S druge strane, put Varteksa bio je znatno trnovitiji. Klub je su osnovali navijači osnovan u svibnju 2011. godine zbog promjene imena i krenuo je od Druge županijske lige (tadašnjeg šestog ranga). Polako, ali sigurno su napredovali i prošle sezone osvojili drugo mjesto u Međužupanijskoj ligi te ušli u 3. HNL Istok.

Gradski rivali prvi međusobni susret odigrali su u jesen 2012. godine u najnižem rangu hrvatskog nogometa. Varteks je tada pred prepunim stadionom pobijedio golovima Ivana Kostelca i Marka Poljana, dok je za Varaždin ŠN zabio Borna Radić.

Još su nam svježi u sjećanju njihovi međusobni dvoboji od prošle sezone. Susreli su se tada također u polufinalu Županijskog nogometnog kupa. Prva utakmica u Jalkovcu, predgrađu Varaždina, završila je 1:1, no u uzvratu su uvjerljivi bili nogometaši Varaždina pobijedivši s 4:0.

Prošle sezone bio je to susret trećeligaša i četvrtoligaša, a ove su obje ekipe u višem rangu pa će publika sigurno biti na dobitku. Istaknimo da vodstva gradskih klubova ne nalaze zajednički jezik, iako bi bilo prirodno da surađuju barem oko posudbe igrača u seniorskim momčadima.

Glasni za Varteks

Ovako su ljuti protivnici, a ova utakmica najviše simboličko značenje ima samim White Stonesima, osnivačima NK Varteksa.

- Moramo biti glasniji nego ikad da pokažemo varaždinskoj javnosti da našu pjesmu neće ugasiti nitko nikada te da je Varteks bio i ostao simbol baroknog grada. Pozivamo sve da dođu u crnoj majici kako bi poslali poruku koga smatramo odgovornim za propast varaždinskog nogometa - poručili su iz White Stonesa.

Iz varaždinskog drugoligaša ističu da ni jedna osoba uključena u rad NK Varaždina nije sudjelovala u propasti nogometa u Varaždinu.

- Živimo u vremenu gdje svatko od nas ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo. Najgledaniji smo klub 2. HNL i peti najgledaniji klub u Hrvatskoj. Nijedna osoba involvirana trenutno oko NK Varaždina nije sudjelovala u propasti varaždinskog nogometa, štoviše trudimo se vratiti grad Varaždin značajno mjesto na nogometnoj karti Hrvatske - ističu iz uprave NK Varaždina.

Bez obzira što je Varteks na dnu ljestvice 3. HNL Istok, Stonesi uvijek vjerno prate utakmice svojih ljubimaca i u gostima i kod kuće.

- Treća liga je bila velik zalogaj, no mi smo uvijek vjerni našem klubu i ne napuštamo ga ni u teškim situacijama - dodaju iz White Stonesa.

Iz uprave varaždinskog nogometnog drugoligaša ističu da utakmicu polufinala Županijskog kupa ne gledaju s previše emocija.

Utakmica kao i svaka druga

- Nama je ovo utakmica kao i svaka druga i u nju ulazimo maksimalno angažirano. Ipak smo više koncentrirani na Prvenstvo gdje želimo izboriti ulazak u 1. HNL - dodaju iz uprave NK Varaždina.

Nogometaši Varaždina u posljednjih sedam kola 2. HNL ulaze kao trećeplasirani. Nalaze se trenutno na mjestu koje ih vodi u kvalifikacije za 1. HNL. Love drugoplasiranu Goricu koja im bježi šest bodova, kako bi izborili izravan plasman u najviši rang hrvatskog nogometa.

- Ne podcjenjujemo Varteks, ali više prilike dobit će igrači koji su manje igrali u Prvenstvu. Sigurno će i oni ući maksimalno ozbiljno jer želimo obraniti naslov u Županijskom kupu - objasnio je Mario Kovačević, trener Varaždina.

Njegov kolega Želimir Orehovec s Varteksom drži posljednje mjesto 3. HNL Istok s istim brojem bodova kao i pretposljednja Croatija iz Đakova i bodom manje od Slavonije koja drži 14. mjesto.

- I mi smo koncentrirani na Prvenstvo, odnosno na borbu za ostanak. I dok moj kolega Kovačević ima mnogo kvalitetnih igrača na raspolaganju, mi ih imamo samo 16. Sigurno je kvaliteta na njihovoj strani, no pokušat ćemo parirati i izvući aktivan rezultat za uzvrat - zaključio je Orehovec.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...