Obavijesti

Sport

Komentari 18

Mate Anić je građevinar koji je golman postao varanjem i šokirao Zvezdu čudesnim golom

Mate Anić je građevinar koji je golman postao varanjem i šokirao Zvezdu čudesnim golom
9

Golman Jadrana ušao je u bazen i u šestoj seriji skinuo peterac za ulazak u finale SP-a. Igrao je i u Francuskoj, diplomirao na temu rada o cestovnim strojevima i natjerao gledatelje u Srbiji da mu zaplješću

VIDEO

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Dohi. Četvrti je put izborila meč za zlato, dvaput ga je dosad osvojila (Melbourne 2007., Budimpešta 2017.). Tamo će je, nakon infarktne pobjede nad Francuskom u šest serija peteraca, čekati Italija (subota, 15.30).

POGLEDAJTE VIDEO: Reakcije nakon ulaska u finale

Pokretanje videa...

Izjave vaterpolista nakon polufinala 14:18

Marko Bijač čupao je Hrvatsku iz problema cijelo prvenstvo, ali nije uspio zaustaviti nijedan od prvih pet udaraca francuskih vaterpolista. Izbornik Ivica Tucak tad je odlučio napraviti promjenu i na gol poslati Matu Anića. Pokazalo se da je to potez vrijedan trećeg finala zaredom i nove medalje s velikih natjecanja.

Susret Hrvatske i Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu

Tko je Mate Anić?

Anić se raskrilio i obranio udarac Enzu Khaszu, jednom od najboljih igrača Francuske. Aniću je to prvo veliko natjecanje, zamijenio je Jugova Tonija Popadića, koji je morao na operaciju nakon Eura u Hrvatskoj. Dosad je na turniru branio samo u visokoj pobjedi nad Južnoafričkom Republikom (29-6). Visok je 190 centimetara, težak 86 kilograma.

Splićanin rođen 6. svibnja 1994. prošle je sezone osvojio premijerni naslov prvaka Hrvatske za Jadran. U tom je klubu od 2018., sezonu ranije osvojio je Hrvatski kup, a ranije je igrao za splitske klubove Mornar i POŠK. Ovo mu je drugi mandat u Jadranu, a nakon prvoga je otišao baš u Francusku, u Reims u sezoni 2020/21., pa se vratio.

Susret Hrvatske i Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu

- Rodio sam se u Splitu i oduvijek sam zaražen sportom, zbog oca. Prije nego što sam krenuo u školu tata me upisao u Hajdukovu akademiju. Nakon četiri godine sam se s poljudskih travnjaka preselio u poljudski bazen i počeo trenirati vaterpolo. Zašto? Jer mi je dosta kolega iz razreda igralo za Jadran, pa sam htio i ja. Još u juniorima smatrao sam vaterpolo hobijem i zabavom. Tek kad sam ušao u mladu reprezentaciju i počeo trenirati sa seniorima Mornara shvatio sam da bi mi se moglo i isplatiti. Tada je vaterpolo postao važan dio mog života. U Mornaru sam došao do seniora, ali nisam se uspio probiti i otišao sam u POŠK, gdje sam radio sa Sinišom Školnekovićem i u dvije godine uz njega najviše sam napredovao - pričao je Anić o svojim počecima pa pojasnio zašto je postao golman:

Anić: Učio sam gledajući Vićana i Pavića

- U ljeto 2006. godine, kad sam se prvi put pojavio na treningu, svi su moji kolege bili odlični plivači i vješti s loptom pa sam ja stao na gol jer sam lošije plivao. Također, zanimljiva je priča da ni kao golman nisam se dobro održavao na vodi pa bih se odgurnuo od ruba bazena kako bih iskočio i branio. Eto, postao sam golman na prevaru, haha!

Susret Hrvatske i Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu

Uzori su mu...

- Na početku zapravo nitko jer znao sam samo dečke iz moje generacije, a onda sam počeo pratiti pozornije i zadivili su me Vićaan i Pavić. Mirnoća i iskustvo najvažniji su za golmana.

Anić je po struci građevinar, završio je Graditeljsko-tehničku školu i 2017. diplomirao na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Tema završnog rada bila mu je izbor i usklađivanje rada strojeva za dio aktivnosti pri izgradnji dionice lokalne ceste.

Zabio s 28 metara i dobio pljesak u Beogradu

Njegov potez u grupnoj fazi Lige prvaka, na gostovanju Jadrana kod Crvene zvezde, obišao je Europu. Početkom posljednje četvrtine, dok je lopta bila kod njega, primijetio je da je golman Beograđana izašao s gola, opalio je s 28 metara i - pogodio ravno u gol! Potez koji je za golmana čest u rukometu, ali ne i u vaterpolu natjerao je i domaću publiku da mu zaplješće.

Split: Utakmica 10. kola A skupine Lige prvaka Jadran - Vouliagmeni

Na žalost po jadranaše, tu su utakmicu izgubili, ali Anićev potez postao je hit. Sad ima još jedan trenutak kojega će se rado prisjetiti svi ljubitelji vaterpola i prepričavati generacijama.

"Čudovište koncentracije, jedan od najboljih golmana u Francuskoj i među najboljima u svijetu", hvalili su ga u klubu.

U reprezentaciji mu je trener Renco Posinković, legenda Jadrana, koji je oživio karijeru Bijaču i sigurno je pratio Anića i zna koliko može. I vjerovao je da može postati vjerojatno jedini golman u povijesti vaterpola koji je zabio gol u Ligi prvaka i obranio peterac u polufinalu svjetskog prvenstva!

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao