Obavijesti

Sport

Komentari 88

Tko je sad favorit za naslov? Hajduk ima 12 posto više šanse

Tko je sad favorit za naslov? Hajduk ima 12 posto više šanse

Prema Elo simulacijama koje je objavio profesor Tomislav Globan, statistika i dalje vjeruje maksimirskom klubu, no razlika se opasno topi nakon nedjeljnog trijumfa na Poljudu

VIDEO

Dinamo je prije dva i pol mjeseca osvojio Superkup protiv Hajduka na Maksimiru, ali je oba prvenstvena okršaja protiv najvećeg rivala izgubio i zaostaje pet bodova uz utakmicu manje. Nakon nedjeljnog trijumfa "bilih" (1-0) promijenile su se šanse za naslov.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Hajduk - Dinamo 1-0

Pokretanje videa...

sažetak hajduk dinamo 01:44

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

Dinamo je i dalje prvi favorit za titulu s 54 posto šansi prema modelu Elo koji je objavio profesor Tomislav Globan, dok Hajduk ima 37 posto šanse. To je u odnosu na prošlo kolo čak 12 posto više za Splićane, a 13 posto manje za Zagrepčane.

Preračunato u klasične koeficijente, na Dinamo je 1,85, a na Hajduk 2,7.

 

Što se tiče šansi za top 4, Dinamo je na 99 posto, Hajduk 97, Rijeka na 78, a Osijek unatoč porazu od Slavena i dalje četvrti s 39 posto (9 posto manje nego prošlo kolo), no za petama mu je Gorica (37 posto).

Rudeš, koji je na jednom bodu iz deset utakmica, ima čak 88 posto šanse da ispadne iz lige, dok je idući kandidat Istra sa šest posto.

Što je Elo model?

Globan bazira model na Elo bodovima, istom sustavu koji se koristi u šahu i po kojem se tvore rangovi najboljih šahista i šahistica na svijetu. Svaka momčad ima startnu razinu bodova koja ovisi o tome koliko je pobjeđivala u prošlosti i prema tome se računa vjerojatnost za svaku iduću utakmicu.

Što je razlika veća, veća je šansa da će favorit pobijediti, a što je razlika manja, to je neizvjesnije. Elo model u obzir uzima razliku bodova između suparničkih strana. Jasno, kada izgubite od velikog autsajdera, gubitak bodova bit će puno izraženiji nego kada izgubite od podjednako jake momčadi ili od favorita.

- Elo model koristi se u puno sportova, a danas čak i investicijske kuće, banke i financijske institucije rade svoje projekcije za sportska natjecanja koje se baziraju na Elo modelu. Simulacije nisu nužno korisne za jednu utakmicu, već kakve su vjerojatnosti kroz cijelo natjecanje da neka ekipa osvoji naslov - rekao je Globan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju