Obavijesti

Sport

Komentari 30

To može samo Ćiro: Golmana stavio u napad, ovaj zabio gol

To može samo Ćiro: Golmana stavio u napad, ovaj zabio gol
1

Kao trener Lausanne imao sam dogovor da dobijem premije za svaku domaću utakmicu na kojoj će biti iznad sedam tisuća ljudi. Stavio sam golmana u napad i došlo je 27.000 gledatelja, prisjeća se Ćiro

VIDEO

Bilo je to 1993. Ratne godine u Hrvatskoj. Cibalia je dolazila na Maksimir, 'modre' je vodio Ćiro Blažević, Vinkovčane Stanko Mršić. Potez koji tad napravio Ćiro, nikad poslije nije viđen u HNL. Dinamu su trebali bodovi za naslov, a kad je sudac u 20. minuti iskjučio Davora Čopa, voda je krenula na Dinamov mlin. Ili nije? 

- Čop je isključen bez razloga i rekao sam Dževadu Turkoviću: ‘Sine, izlaziš’. Ne volim nepravdu, a da sam ostao s 11 igrača, bila bi to nepravda. Imao sam čistu savjest, bile su ratne godine, oni su došli iz Vinkovaca i nisam htio nepošteno dobiti - kaže Ćiro, koji danas slavi 82. rođendan.

Da, vjerovali ili ne, Ćiro je izvadio svog igrača kako bi se igralo deset na deset. Završilo je 0-0. I Mršić se sjeća tog trenutka.

-  Došli smo autobusom s drvenim sjedalima. Valjda gradskim. Pri dolasku u Zagreb rekao sam vozaču: ‘Slušajte, parkirajte negdje u maksimirskoj šumi. Nemojte slučajno pred stadion, smijat će nam se cijeli Zagreb. U 20. minuti Čop je dobio crveni karton, a Ćiro, tad trener Dinama, izvadio je jednog igrača i nastavili smo deset na deset. Da, istina je - prisjeća se Mršić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto vam to govorimo? Jer to nije jedini Ćirin trenutak 'inspiracije'. O, ne, kao trener Lausanne napravio je također nešto što se prepričavalo godinama.

- Ponekad se sjetim što sam sve izvodio. Dok sam bio trener Lausanne-Sport imao sam dogovor da dobijem premije za svaku domaću utakmicu na kojoj će biti iznad sedam tisuća posjetitelja. To je bio moj prijedlog, uprava ga je brže-bolje prihvatila jer je mislila da nećemo imati veliku posjetu. Vidim ja na treneru našeg golmana, švicarskog reprezentativca Erica Burgenera kako zna s loptom, kuži nogomet, prostor, ima ideju. Ma, nemam si što razmišljati. Najavim ja u novinama da će mi on zaigrati na mjestu centarfora. I dođe 27 tisuća ljudi, da čovjek i gol - prepričava Ćiro na svojoj službenoj stranici. 

I kao što danas, oni koji se sjećaju, prepričavaju izlazak Dževada Turkovića, tako se u Švicarskoj još svi sjećaju golmana Burgenera kao vođu napada. 

- Ljudi moji, to vam je bilo na Gradskom stadionu u Lausannei, tamo gdje je veliki atletski miting, gdje Usain Bolt juri poput vjetra. Evo, malo sam tražio i našao datum utakmice, bilo je to 27. veljače 1977. godine. Poslije te utakmice smo stalno imali pun stadion i dobro smo igrali. Uvijek se dobro igra kad stvoriš dobru atmosferu. Samo kad se sjetim kako su svi bili iznenađeni. Bila je to dobra odluka, jer je taj golman znao igrati nogomet bolje od mnogih igrača - kaže Ćiro.

Upravo tako. Kao što Ćiro zna kako izazvati 'iskru' kod navijača puno bolje od mnogih trenera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka