Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1141 komentara

Torcida s krcate Rive poručila: Ako treba, evo nas u Zagrebu

Navijači Hajduka tri sata prije utakmice sa Zagrebom na praznom Poljudu okupirali su Rivu na prosvjedu. Oko 30.000 navijača zatražilo je ostavke čelnih ljudi HNS-a

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1141 komentara

Torcida  je izašla na Rivu i rekla što misli o stanju u hrvatskom nogometu. Na prosvjedu protiv HNS-a bilo je oko 30.000 navijača koji su pristigli iz svih dijelova Hrvatske. Riva i okolne ulice bile su zakrčene , nekad se na političkim skupovima govorilo da je to sto tisuća ljudi, što je daleko od realnog.

Na prosvjednom skupu, tri sata uoči utakmice Hajduka i Zagreba na praznom Poljudu, bili su i neki igrači splitskog kluba koji ne konkuriraju za utakmicu, kao i predsjednik Hajduka Marin Brbić s članovima nadzornog odbora.

- Neću govoriti ima li nas 50 ili 100 tisuća. Ali Riva je krcata. Ovaj skup je uspio. Zadovoljni smo porukom koju smo poslali, a sada je na onima kojima smo je poslali i koji su je sigurno čuli da kažu što misle - rekao je tajnik Torcide Damir Gruić.

Podršku prosvjedu dao je i Boris Omrčen iz splitske zajednice ekipnih sportova.

- Okupljamo 21 klub i oko 3000 ljudi, solidarizirali smo se s Hajdukom, svi smo mi Hajduk, ovo što se događa Hajduku događa se i svim nama. Riba smrdi od glave.

Na Rivi je pričao i ugledni sociolog Benjamin Perasović.

- Ovo nije sukob Splita i Zagreba. Ovo je bunt protiv nepravde, mafije i korupcije. Ono što se događalo na San Siru nije bilo da su huligani osramotili Hrvatsku, nego očajnički pokušaj da se ukine moć ljudima iz HNS-a. Kad vam netko kaže da je utakmica dvaput prekidana u Milanu, odgovorite im da je skupština HNS-a prekinuta tri puta i da je uredovala interventna policija. Kažu nam da pometemo svoj prag. Pa i pomeli smo ga. U Hajduku nema više Vidoševića, Štimca, Grgića...

- U Hajduku nema politike. A u hrvatskom nogometu želimo "četiri D". Jedan, depersonalizacija kralja i kraljevske obitelji koji vladaju hrvatskim nogometom. Dva, depolitizacija. Nikad više stranke ne smiju imati utjecaja na nogomet. Tri, dekriminalizacija. Širić i Djedović su osuđeni, no nisu oni uzimali novac za sebe, nego za "dečke". A to su suci koji su sudili onda i sude sada. Četiri, dekapitalizacija. Koncept narodnog kluba pokazao je da je puno bolji od predatorskog kapitalizma - kazao je Perasović, visoko podigao srednji prst i rekao:

- Ovo je za sve one koji će u ovome tražiti nešto drugo nego što ovo u stvari jest.

Za kraj se skupu obratio nekadašnji igrač Hajduka Ivo Bego , koji je kazao kako je ovo skup koji je pokazao da navijači Hajduka imaju dušu i prkos da pokažu kako mogu pobijediti "Zagreb" te da svi oni koji drugačije misle nakon ovog skupa će vidjeti koliko smo veliki i jaki.

Skup je zaključio Stipe Lekić , bivši tajnik Torcide, porukom:

- I Bog je na našoj strani. Pogledajte kakvo nam je lijepo vrijeme poslao.

Navijači su se polako počeli razilaziti, a najupornije su pjesmom zabavljali "Kuzma i Shaka Zulu".

Ovo je naše proljeće, oni svoje neće dočekati još dugo u Europi

Ovo je glas za Hajduk. Ovo je glas protiv nepravde. Ovo je jedno veliko DOSTA. Danas smo skupa, jedinstveni. Ustali smo protiv nepravde. U genetskom kodu našeg kluba je da se bori protiv nepravde, a mi kao klub obećavamo da vam nikad nećemo okrenuti leđa. Hajduk je u povijesti trpio i veće nepravde, preživjet ćemo i ovu, rekao je član nadzornog odbora Hajduka, Nikola Koceić-Bilan te dodao:

- Ovo je naše proljeće. Oni svoje neće dočekati još dugo u Europi.

Naši partneri pišu
Message