Obavijesti

Sport

Komentari 11

Tragedija koja je šokirala svijet nogometa: Odbio je zamjenu, a onda se srušio. Nije se probudio

Tragedija koja je šokirala svijet nogometa: Odbio je zamjenu, a onda se srušio. Nije se probudio
4

Kamerunac se na dan utakmice osjećao loše, liječnici su ga pregledali i dozvolili mu nastup. Silno je želio da njegova reprezentacija prođe u finale. Nažalost, Marc-Vivien Foé nije ga doživio

VIDEO

Nije trebao igrati, imao je probleme s probavom dva ili tri dana. Mučio ga je i želudac i znao je da nije dovoljno dobro da bi zaigrao, rekla je Marie-Louse Foé.

Njen suprug, jedan od najomiljenijih kamerunskih nogometaša Marc-Vivien Foé, preminuo je na današnji dan 2003. nakon što mu je pozlilo usred polufinala Kupa konfederacija protiv Kolumbije u Lyonu.

Igrala se 72. minuta, a Foé, tadašnji nogometaš Manchester Cityja na posudbi upravo iz Olympique Lyona, srušio se na centru Stade Gerlanda. Oko njega nije bilo nikoga.

Nogometaši koji su preminuli na nogometnom terenu, arhiva

- Kad se srušio, nisam mislila da će umrijeti. Pretpostavila sam da će se ustati i oporaviti kraj terena - govorila je nogometaševa udovica nekoliko dana nakon tragedije.

Foé nije htio propustiti utakmicu u svom Lyonu.

- Liječnik ga je pregledao na dan utakmice, očajnički je želio igrati za svoju zemlju u drugom rodnom gradu. Doktor ga je trebao zaustaviti - govorila je Marie-Louise.

Tadašnji izbornik Kameruna Winfried Schäfer vidio je da Foé nije u najboljem stanju, kao da je osjetio da bi se nešto moglo dogoditi.

- Postajao je sve sporiji i htio sam ga zamijeniti, vidio je to i liječnik, ali želio je nastaviti. Bilo mu je stalo da uđemo u finale. Nekoliko minuta poslije se srušio - govorio je izbornik.

Video je uznemirujućeg sadržaja. Možete ga pogledati OVDJE.

Tek je druga obdukcija otkrila uzrok smrti

Dok su ga odnosili s terena, još je bio živ. Oživljavali su ga 45 minuta, pokušavali sve, no umro je na stadionu. Bilo mu je 28 godina.

Prva obdukcija nije mogla detaljno otkriti uzrok smrti, tek su nakon druge saznali da je bolovao od hipertrofične kardiomipatije, nasljednog stanja zbog koje ljudi imaju veći rizik od iznenadne smrti tijekom tjelesnog napora.

Nogometaši koji su preminuli na nogometnom terenu, arhiva

Usprkos tragediji, utakmica je završena, i to pobjedom Kamerunaca 1-0. Ni oni ni Francuzi nisu htjeli igrati finale, ali Fifa je naredila da se igra i domaćini su ga pobijedili pred 52.000 gledatelja na Stade de Franceu zlatnim golom Thierryja Henryja.

Na dodjelu medalja Kamerunci su ponijeli fotografiju preminulog suigrača i objesili srebro oko njena ruba. Kapetan Francuske Marcel Desailly iz poštovanja prema protivnicima nije podigao trofej u zrak, kako to inače bude, već ga je držao s Rigobertom Songom, kapetanom Kameruna. Marc-Vivien Foé dobio je posthumno i brončanu loptu za trećeg najboljeg igrača turnira.

Fifin videoprilog o Kupu konfederacija 2003. možete pogledati OVDJE.

Od sportskog kompleksa ostao je samo - grob

Rođen u Yaoundéu, glavnom gradu Kameruna, stigao je u francuski Lens s 19 godina i zadržao se tamo do 24., kad ga je kupio West Ham. Već iduće godine prešao je u Lyon, a posljednju sezonu odigrao u Manchester Cityju, koji je njemu u čast umirovio broj 23. Baš je on zabio posljednji gol na Maine Roadu, starom stadionu "građana" koji je srušen godinu dana nakon Foéove smrti.

Manchester: Premierliga,  Manchester City - West Ham United

Bio je veliki humanitarac, baš je na periferiji Yaoundéa u vrijeme smrti gradio sportski kompleks i školu. Želio je ostaviti to svojim sugrađanima i mladim nogometašima, ali gradnja je nakon njegova odlaska stala. Od svega, održava se samo jedno malo mjesto gdje su ga pokopali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled