Obavijesti

Sport

Komentari 28

Trener čudotvorac, ukrajinska čigra i 'luđački' napadačka igra

Trener čudotvorac, ukrajinska čigra i 'luđački' napadačka igra
1

IDEALNA SREDINA Marko Pjaca uskoro postaje igrač Schalkea, trenutno druge momčadi Bundeslige. Klub se oslanja na mlade snage, posebno na igrače koji uživaju u napadačkoj igri. To je ideja trenera Tedesca...

VIDEO

Pred Markom Pjacom ključnih je pet mjeseci koji mu, uz malo sreće, mogu ponovno 'zapaliti' karijeru. Teška ozljeda stvar je prošlosti, naš ofenzivac žurno traži minute na travnjaku koje mu današnji Juventus ne može pružiti. 

Konkurencija u prvaku Italije je strahovita što je osjetio Schalke 04 i promptno reagirao. Situacija u Torinu je takva da pojačanje od 40 milijuna eura, Federico Bernardeschi, dobiva minute na 'kapaljku'. 

Juveu je stigla ponuda koja je idealna za sve tri strane i Pjaca će uskoro ponovno odjenuti svoje najdraže boje.

Karizmatičan trener, opasna konkurencija i momčad koja nastoji igrati izrazito otvoreno nova su destinacija našeg majstora za sljedeća četiri mjeseca.

Fajt za poziciju

Izravan konkurent Pjaci je ukrajinska 'zmija', majstor driblinga i okomite igre Evhen Konopljanka.  

Konstitucijom nešto slabiji i lakši od našeg asa, Ukrajinac puno toga polaže u brzinu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li Schalkeov stručnjak Domenico Tedesco (32) istovremeno češće koristi ovakva dva 'dinamita', budući da puno vjere polaže u nešto statičnijeg Burgstallera (centralna špica) i neuhvatljivog Harita ('nagaznu minu') koji su režirali niz golova prethodne jeseni.

Bundesliga - Schalke 04 vs FC Cologne

Samo deset godina razlika je između Pjace i njegovog novog trenera  koji je u ljeto 2017. dobio prilično nezahvalnu zadaću - rekonstruirati posrnulog njemačkog diva koji je prethodnu sezonu okončano na razočaravajućoj desetoj poziciji Bundeslige. 

Gazde su odlučile napraviti drastične rezove i okrenuti klupsku politiku pa su klub napustili kapitalci poput Höwedesa, Geisa, Sama, Choupo-Motinga, Aoga, Kolašinca, Huntelaara i Badstubera.

Naglasak je stavljen na mlade snage, ali pod jasnim gabaritima - to moraju biti mladi, brzi i moderni nogometaši.

Danas igru Schalkea vode neki novi klinci poput novopristiglog Harita, produkta omladinske škole Meyera, Kehrera i McKenniea, ali i poznatih europskih igrača kao što su Konopljanka, Bentaleb, Naldo, Goretzka i Nastasić.

Nagelsmannove lekcije

Tedesco, Talijan koji se u drugoj godini života preselio u Njemačku, prvo se posvetio školovanju. Nakon završene trgovačke škole, diplomirao je poslovni inženjering i postao majstor u upravljanju inovacijama.

Nogometom se bavio kao trener u omladinskim sekcijama Stuttgarta i Hoffenheima nakon čega preuzima drugoligaša Aue koji je u ožujku bio zadnja momčad 2. Bundeslige.

U pet kola uzeo je 13 bodova i spasio klub ispadanja što je bilo dovoljno za posao u klubu iz Gelsenkirchena. Proglasili su ga čudotvorcem, a s obzirom na mlade godine za trenera u višim rangovima, uspoređen je odmah s poznatijim kolegom Julianom Nagelsmannom iz Hoffenheima koji mu je tamo bio i mentor.

- Obojica smo mladi, obojica iz Hoffenheima i obojica smo išli na isti trenerski tečaj. Obožavam Juliana - rekao je Tedesco jednom prilikom o Nagelsmannu čiji trenerski rukopis i koristi.

Njegova ideja nogometa pogoduje igračima poput Pjace. Iako na prvi pogled formacija 3-5-2 djeluje zatvorenije, to je samo 'na papiru'. Tedesco je prilično fleksibilan tip koji 'šara' poput poznatijih kolega Guardiole i Allegrija, trenera poznatih po čestim formacijskim eksperimentima.

Znamo da Kramarićev klub igra u jednakim formacijama kao i današnji Schalke.

Primarno, Schalke počinje s tri igrača u obrani, a poviše od njih moguće su razne kombinacije, ovisno o protivniku i situaciji na terenu.

Čime ih Pjaca može očarati?

Marku nije strano igrati u takvim formacijama jer je jedno vrijeme i Max Allegri koristio slične ideje gdje je našeg ofenzivca vidio kao zamjenu polušpici Paulu Dybali.

U posljednje vrijeme Juveov trener pričao je kako Marka vidi kao zamjenu centralnoj špici Gonzalu Higuainu jer osjeća prostor za igru i ima pravovremene kretnje za napadača.

Budući da je Marko po prirodi krilni igrač to otvara 'lepezu' solucija Tedescu kojem će Pjaca biti itekako korisna nadopuna na postojeći kadar.

U formaciji 3-4-3 u kojoj je Schalke istrčao u spektakularnom rurskom derbiju kod Borussije Dortmund (4-4) Ukrajinac je igrao u napadačkom trolistu po lijevoj strani gdje mu je leđa čuvao bek Ozcipka.

U takvoj postavci stvari ofenzivnom igraču lakše je djelovati i kreirati, a Marku je lopta u posjedu itekako potrebna poslije duge pauze.

Postoje i Tedescove varijacije na temu - zadanih 3-4-3 ponekad postaje i 3-1-4-2 i 3-4-1-2 pa bi tu Marko mogao zaigrati iza dva napadača. To je ta fleksibilnost koja se podudara sa trenerovom i Marko će sigurno dobiti priliku u raznim ulogama.

Tedesco se ne boji napasti. U spomenutoj utakmici na Westfalenu pored Konopljanke držao je od prve minute i dvije špice - Burgstallera i Di Santa!

Po opisu posla Pjaci također konkuriraju i Alessandro Schopf, Amine Harit i Breel Embolo, ali od svih navedenih, najveći miljenik talijansko-njemačkog stručnjaka je Marokanac Amine Harit kojeg je klub platio 10 milijuna eura Nantesu u srpnju 2017.

Nedjeljko, kako ćemo? Pa, napadački!

Od njega sve kreće u igri Schalkea, no dobra stvar za Pjacu u ovoj priči je što je Amine Harit u Schalkeu nešto poput Paula Dybale u Juventusu. Kreator koji igra između linija uz slobodnu rolu s maksimalnim radijusom kretanja.

Jednu utakmicu igra na srednjem veznom, drugu je već polušpica, u trećoj je desni napadač... To bi mogla biti u sudbina Pjace sljedeća četiri mjeseca jer je profilno sličan Marokancu.

S takvim profilom igrača Pjaca uživa igrati, no po tehničkoj kvaliteti ne zaostaje ni ostatak napadačkog arsenala momčadi sa sjevera Njemačke.

Schalkeov trener koji uživa u popularnosti među igračima oduševio je Bundesligu inteligentnim idejama i shvaćanjem nogometa - kod njega igrači igraju na prirodnim pozicijama i time stvara se dobar timski duh koji ih trenutno, uz kvalitetne partije na terenu, drži na drugoj poziciji Bundeslige.

FC Schalke 04 vs 1. FC Cologne

Teško je očekivati da će Schalkeov trener svoje novo pojačanje 'gurati' uz aut-liniju gdje operiraju defenzivno kvalitetniji igrači koji su posebno trenirani za takve uloge.

Samo su Borussia Dortmund, Bayern i Bayer zabili više od Schalkea (28) u 17 kola kojeg prvenstveno muči - obrana. Tedesco s razlogom igra s trojicom stopera jer u zadnjih pet kola imaju gol razliku 12-11! 

- Ako mogu birati između pobjede 4-3 i 1-0, uzet ću onu od 4-0 - rekao je.

VIDEO

Ne kažu uzalud da je napad najbolja obrana, tom filozofijom se vode danas u Schalkeu i baš je Marko Pjaca njihov adut za jedno od mjesta koja vode u Ligu prvaka. 

Za točno deset dana Schalke gostuje kod RB Leipziga i već tu bi Pjaca trebao biti u konkurenciji za debi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom