Obavijesti

Sport

Komentari 12

Tucak: Mislite da je normalno da naša nagrada za zlato bude 25.000 eura, a srpska 70.000?

Tucak: Mislite da je normalno da naša nagrada za zlato bude 25.000 eura, a srpska 70.000?

Ne idemo mi na Olimpijske igre zbog novca, već zbog odličja, ali kada to čujete negdje ostavi trag, rekao je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak...

Olimpijske igre u Tokiju završile su prije mjesec i pol dana, a Hrvatska je tamo osvojila osam medalja (tri zlatne, tri srebrne i dvije brončane). Iako se naši vaterpolisti nisu okitili medaljom, izbornik Ivica Tucak je na gostovanju u Podcast Inkubatoru kritizirao Hrvatski olimpijski odbor zbog tretmana medaljaša. Nije mu jasno kako naši susjedi mogu dati puno veće nagrade svojim sportašima.

Pokretanje videa ...

Sinković iznenadio premijera: Trebate nam povećati nagrade i bolje brinuti o našim trenerima
Sinković iznenadio premijera: Trebate nam povećati nagrade i bolje brinuti o našim trenerima

- Mislite da je normalno da naša nagrada za zlato bude 25.000 eura? Srbi daju svojima 70, Mađari ili Talijani 100 ili 120 tisuća eura za zlato. Ne idemo mi na Olimpijske igre zbog novca, već zbog odličja, ali kada to čujete negdje ostavi trag - rekao je Tucak koji se, doduše, malo zabunio. 

Water Polo - Men - Quarterfinal - Hungary v Croatia

Nagrada zlatnim hrvatskim medaljašima je iznosila 27.650 eura (208.000 kuna), no točno je rekao za srpske medaljaše. Oni su od svoje države dobili čak dva i pol puta više nego naši (70.000 eura). Od država iz bivše Jugoslavije, najizdašnije je bilo Kosovo koji je za zlatne medaljaše pripremilo čak 100.000 eura.

Slovenci su za zlato davali 40.000, Crnogorci pet tisuća manje. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je pravilnik o nagrađivanju koji ne propisuje točne iznose. Oni se naknadno utvrđuju, ali je pravilnikom određeno da taj iznos ne može biti veći od 15.000 KM (otprilike 7680 eura) za brončanu medalju. Srebro vrijedi 20.000, a zlato 30.000 KM.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija je, kao i na svakom natjecanju, bila u užem krugu favorita za naslov. Na kraju smo ostali i bez šanse za medalju budući da nas je u četvrtfinalu s 15-11 'isprašila' Mađarska. 

Hrvatska ga nije htjela: Marko iz Rijeke zaigrao za Srbiju, na SP-u je bio najbolji vaterpolist
Hrvatska ga nije htjela: Marko iz Rijeke zaigrao za Srbiju, na SP-u je bio najbolji vaterpolist

- Kada izgubiš utakmicu onda razmišljaš i o ulaganjima. Po čemu smo mi bolji od te Mađarske? Ulažemo li više? Ne. Njihov budžet je pet puta ili više veći od našeg. Oni samo u Budimpešti imaju 50 bazena, imaju plivačku dvoranu s 25 tisuća mjesta. Nama ovdje igrači odlaze. Nemamo više Mladost, Mornar, Primorje, to nije normalno. Odakle da crpimo igrače ako nema jakih klubova? - jasan je bio hrvatski izbornik.

Water Polo - Men - Group B - Croatia v Kazakhstan

Inače, Hrvatska je svojim srebrnim medaljašima (Marin Čilić i Ivan Dodig, Tonči Stipanović, Tin Srbić) isplatila 17.300 eura, dok su Toni Kanaet i Damir Martin za bronce dobili 12.200 eura.