Obavijesti

Sport

Komentari 8

Turske igre uoči Hrvata: Simon ne smije igrati, ali smije Larkin

Turske igre uoči Hrvata: Simon ne smije igrati, ali smije Larkin

Hrvatska nakon dva kola drži prvo mjesto u svojoj skupini u kvalifikacijama za EuroBasket, a izabranici Veljka Mršića danas od 17 sati igraju protiv Turske u Istanbulu...

VIDEO

Dvije pobjede nakon dva kola. Priča u eri novog izbornika Veljka Mršića nije mogla bolje započeti nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Na svu sreću, ta muka je iza nas, a nove kvalifikacija su krenule fantastično.

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 02:35

Na krilima neuništivog Roka Lenija Ukića hrvatska košarkaška reprezentacija je sredila Nizozemsku i Švedsku u veljači te nakon dva kola zauzela čelnu poziciju u skupini. Ti susreti bili su dokaz da su rane nakon katastrofalnih kvalifikacija za SP polako zacijelile, i ne, to nikako nije udaljilo navijače od hrvatske košarke. Štoviše, približilo ih je još bliže. Pola sata uoči susreta protiv Švedske Draženov dom je bio krcat i to je ono što je dalo posebnu snagu igračima i izborniku. Da navijači i dalje vjeruju u hrvatsku košarku.

Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket

U trećem kolu smo u Lijepoj našoj trebali dočekati Tursku, ali korona virus je sve poremetio. Bit ćemo formalno domaćini, ali u njihovom Istanbulu u balonu gdje se igra 3. i 4. kolo kvalifikacija.

Za razliku od prošlog prozora, nema Hrvoja Perića i Darka Planinića koji su i dalje bez kluba, Veljko Mršić je pozvao neke nove igrače kao što je Antonio Vranković koji briljira u dresu Splita, tu je krilni centar Tomislav Gabrić koji je ovo ljeto otišao iz Splita u poljsku Astoriju, a priliku je dobio i nekad velika nada hrvatske košarke Antonio Jordano koji igra u Osijeku.

Zagreb: Hrvatska i Švedska u kvalifikacijskog utakmici za Eurobasket

Ovaj put bi nam uzdanica trebao biti Roko Prkačin koji u veljači nije zaigrao, a sve će se opet vrtjeti oko iskusnog Roka Ukića i Matea Drežnjaka koji je u Ciboni pokazao o kakvom talentu je riječ. Tu su i 'iskusnjare' poput Filipa Krušlina, Mire Bilana i Željka Šakića.

Osim Ukića, trebali smo imati još jednu zvijezdu. Igrača koji u 36. godini zaista briljira, čovjeka koji je nedavno utrpao 42 koša. No Anadolu Efes mu je zabranio. Želja Kruna Simona da zaigra za reprezentaciju je uvijek bila neupitna. Htio nam je pomoći i u prošlim kvalifikacijama, za Hrvatsku bi igrao i na jednoj nozi ako treba, ali uvijek bi dobio znak stop od svog kluba.

To se dogodilo i ovaj put. Ipak, u jednu ruku, očekivano. Anadolu Efes je u četvrtak pobijedio Crvenu zvezdu u Euroligi, Simon je zabio 11 koševa za pola sata igre, a susret Hrvatske i Turske je u petak u 17 sati. Dvije naporne utakmice u manje od 20 sati bi ipak bile malo previše za igrača od 35 godina, ali ima i druga strana priče. Službena verzija je kako Efes ne da Simonu da igra za Hrvatsku kako bi ga 'sačuvali od preintenzivnog napora za njegove godine', no mnogi misle kako je to samo 'mazanje očiju' i turski manevri i igrice kako bi oslabili Hrvatsku. Ne treba niti spominjati od kolikog nam je značaja Kruno pa su Turci iskoristili sva oružja.

S druge strane, pak, Efes je dao dopuštenje Shaneu Larkinu koji je nedavno dobio tursko državljanstvo, a zaigrat će vjerojatno i njegov suigrač iz kluba Balbay te košarkaši Fenerbahcea Mahmutoglu i Duverioglu.

QUARTERS FINALS KING

Sjajni playmaker je briljirao protiv Zvezde zabivši 18 koševa, a odmah nakon utakmice odjurio je na avion za Istanbul. Pa će tako u manje od 20 sati odigrati dvije utakmice.

Dva poraza nakon dva kola u kvalifikacijama. Loše, slabo i neprihvatljivo za košarkašku naciju kao što je Turska. Na Larkina nisu mogli računati u prve dvije utakmice, a to je vjerojatno razljutilo predsjednika Erdogana koji je i sam ubrzao cijeli postupak kako bi Amerikanac što prije dobio tursko državljanstvo i pomogao Turskoj. 

I to je bilo za očekivati. Naravno da će igrati jer šanse za pobjedu s nesuđenim hrvatskim reprezentativcem su im puno veće. Da, i mi smo ga imali priliku ugrabiti, sam nam se nudio, ali savjetnik HKS-a Dino Rađa ga je odbio. 

- Klubovi moraju početi raditi i stvarati igrače, ne može se očekivati od reprezentacije da podiže košarku, to moraju klubovi raditi. Razumijem da klub uzme jednog ili dva stranca kako bi podigao kvalitetu treninga i igre, kako bi pomogao domaćim igračima da sazru, ali ovi strance koje mi dovodimo nisu kvalitetni. To je besmisleno. Ne želim da u Hrvatskoj igraju "Votsoni" i "Džonsoni". Slovenija je uzela Anthonyja Randolpha iz Reala i postala je prvak Europe, no što joj je to donijelo na klupskoj razini? Baš ništa. Pogledajte finale ABA lige, Crvena zvezda i Budućnost su igrali s po pet stranaca - kazao je tada Rađa.

Zbog pretrpanog kalendara i sukoba između Uleba i Fibe gdje svatko kroji svoj raspored, reprezentacije do sada nisu mogle računati na igrače koji nastupaju u Euroligi i Euro Kupu, a to je posebno ranjiva točka bila za Turke koji nemaju dovoljnu bazu igrača koji bi pokrili izostanak glavnih zvijezda. Uostalom, kao i mi.

Turcima pod hitno trebaju dvije pobjede u ovome košarkaškom prozoru, a na svoj rejting i ugled su uspjeli 'izmusti' domaćinstvo u balonu u Istanbulu. Larkin je ponajbolji igrač Eurolige i bilo je za očekivati da će nastupiti jer netko treba ugasiti požar pod hitno. 

Zagreb: Trening košarkaške reprezentacije uoči kvalifikacija za EuroBasket

Većina aktualnih reprezentativaca nikada nije igrala protiv takve jedne klase kao što je Larkin, a za očekivati je kako će 'cariniti' loptu. Ove sezone u Euroligi je na prosjeku od 16 koševa po utakmici, a u turskoj ligi prosječno zabija 13 poena. Naravno, Turci su favoriti u ovakvom omjeru snaga dok je Hrvatska lišena usluga euroligaških igrača.

- Možda su Turci papirnati favoriti u ovom momentu, s obzirom da će igrati Shane Larkin koji je među najboljim igračima u Europi te još nekoliko prvotimaca Efesa i Fenera. No, tim više možemo igrati bez nekog mača nad glavom. Oni su u situaciji da jednostavno moraju pobijediti u toj utakmici jer su kiksali već dva puta. Mi sigurno imamo svoje ambicije, i ne da se nećemo predavati nego najozbiljnije računamo s tom utakmicom i gledat ćemo iskoristiti svaku šansu da dođemo do pobjede - rekao je kapetan Roko Ukić uoči utakmice, a Filip Krušlin se nadovezao:

- Oni su u dosta nezahvalnoj poziciji u odnosu na ostale ekipe jer imaju 0-2. Dosta su i promijenili roster, i trenera, tako da će to biti drugačija ekipa od one u prvom prozoru. Ipak, mislim da mi na tragu onog što smo napravili u prvom prozoru trebamo nastaviti i u ovom prozoru. Zajedništvo i dobra kolektivna igra u obrani su nešto što nas je krasilo i tako trebamo i nastaviti.

Hrvatska - Rumunjska

Već u nedjelju nas očekuje susret protiv Švedske, a sjajna vijest je kako će Veljko Mršić za tu utakmicu vjerojatno računati na Krunoslava Simona. Prvi smo u skupini i jedna pobjeda bi nam mogla biti dovoljna za prolazak na EP, ali ne sumnjamo da će naši juriti stopostotni učinak.

Veljko Mršić je objavio i konačan popis od 12 igrača koji će konkurirati za utakmicu, a prijenos možete pratiti od 17 sati na HRT-u 2. 

Popis:

Miro Bilan (Dinamo Sassari), Mateo Drežnjak (Cibona), Filip Krušlin (Dinamo Sassari), Pavle Marčinković (Split), Marin Marić (Lietkabelis), Dominik Mavra (Zadar), Roko Prkačin (Cibona), Ivan Ramljak (SLASK), Roko Rogić (Mitteldeutscher), Željko Šakić (Avtodor), Roko Leni Ukić ( Cedevita Olimpija), Antonio Vranković (Split). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve