Obavijesti

Sport

Komentari 20

TV krunidba kralja: Brazilsku dominaciju najavio mladi Pele

TV krunidba kralja: Brazilsku dominaciju najavio mladi Pele
8

Nakon što su razočarali naciju, Brazilci su se za podbačaj 1950. godine iskupili u Švedskoj osam godina kasnije. Ukazao se 17-godišnji Pele i započeo novu povijest

VIDEO

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu bit će jubilarno 20. Za vas smo pripremili kratak osvrt na svih dosadašnjih 19 SP-a te izdvojili najzanimljivije detalje te igrače koji su ih obilježili. Svaki drugi dan objavit ćemo po jedan članak u specijalu - Povijest svjetskih prvenstava.

Šesto izdanje u Švedskoj, doživjelo je dva fenomena: Pelea i televiziju. Dva sasvim nova i nepoznata igrača obilježavaju brazilski šampionski tim 1958. godine zbunjujući krivonogi dribler Garrincha i već spomenuti mladi 17 i pol godišnji Edson Arantes do Nascimento. Nitko nije mogao zaustaviti takav Brazil. Ovo prvenstvo je obilježeno kao prvo bez voljenog predsjednika FIFA-e Julesa Rimeta koji je preminuo 1956. u Parizu u 83. godini.

U četiri skupine podijeljeno je 16 momčadi kao i 1954., ali su sad sve momčadi igrale međusobno u skupini. Ako bi momčadi bile izjednačene za drugo i treće mjesto, igrala bi se dodatna utakmica koja bi odlučila o prolasku.

Engleska se našla u 'Skupini smrti' s Brazilom, Rusijom i Austrijom. Mađarska više nije bila sila kao četiri godine prije. Glavni igrači poput Puskasa, Kocsisa i Czibora su napustili domovinu kada su je Sovjeti 1956. godine napali. S druge strane, Sovjeti su nastupili po prvi put na Svjetskom prvenstvu te su proglašeni jednim od favorita.

Kvalifikacije su donijele mnoga iznenađenja: Belgija, Nizozemska, Švicarska, Španjolska.

Televizija upoznala svijet s novim zvijezdama

Urugvaj i najnevjerojatnije Italija se nisu kvalificirale. Takva situacija je dala priliku 'novim' reprezentacijama kao što su Wales, Sjeverna Irska, Sovjetski savez te domaćin Švedska da pokažu što znaju. Zahvaljujući novom fenomenu televiziji, koja je prenosila utakmice SP-a, svijet  je mogao vidjeti majstorije zvijezda modernog nogometa - Kope, Fontainea, Charltona, Yashina, Garrinche, Vave i Pelea.

Svjetsko prvenstvo bilo je svjedokom novog fenomena Pelea iako su Brazilci počeli turnir bez njega. U momčad je ušao protiv Engleza kad su odigrali samo 0-0. To je bila prva utakmica na svim svjetskim prvenstvima do tad bez golova. Brazil je bio najveći favorit za uzimanje naslova s novim načinom igre 4-2-4, a nije dugo trebalo drugim momčadima da usvoje ovakav način igre. 

Zvijezda je bila rođena

Nakon dva uzastopna razočaranja 1950. i 1954., Brazilci su u Švedskoj došli na svoje. Pobjedama nad Austrijom (3-0), SSSR-om (2-0) i remijem protiv Engleza (0-0) osvojili su prvo mjesto u vrlo teškoj skupini. U četvrtinalu, Brazil je pobijedio Wales 1-0, a svoj prvi gol za 'selecao na Svjetskim prvenstvima' zabio je Pele. Zvijezda je bila rođena...

U polufinalu, Brazil se susreo sa Francuskom, koja je bila drugo otkriće natjecanja zaintrigiravši publiku svojim napadačkim triom: Kopom, Piantonijem i Fontaineom. 'Tricolori' su dobili tri priznanja na tom turniru: za najboljeg strijelca (Justea Fontainea, koji je zabio 13 golova, a njegov rekord i dalje stoji te ga vjerojatno dugo vremena neće nitko oboriti), za najbolji napad (23 gola) i najboljeg igrača Raymonda Kopu. Francuska je završila na čelu skupine sa 11 golova.

Iz skupine C domaćin Švedska i Wales su se kvalificirale u četvrtfinale. Četiri britanske momčadi su sudjelovale na ovom prvenstvu, ali malo tko je vjerovao da će Wales i Sjevena Irska proći dalje, dok su Engleska i Škotska razočarale i otišle kući ranije.

Četvrtfinale je bilo bez nekih iznenađenja. Njemci su očekivano izbacili Jugoslaviju, domaćini su ipak zaustavili Sovjete i Lava Jašina, Francuska je dobila hrabre Irce...

Just Fontaine za povijest, Brazil započeo dominaciju

U polufinalu se dogodila kiša golova jer je u posljednje četiri utakmice turnira palo 27 golova! Švedska je pobijedila 3-1 Njemačku u tijesnoj utakmici kad je 'elf'  30 minuta prije kraja igrao s igračem manje. Brazil je napokon zaustavio Fontainea i družinu kad je Pele zabio hat-trick u pobjedi od 5-2. Fontaine je u utakmici za treće mjesto dodao još četiri gola do konačnih 13.

Brazil je ponovno u finalu, ovaj put protiv Švedske. Njezina nazočnost u finalu je bila iznenađenje uzevši u obzir činjenicu da je skroz nova momčad pripremljena za ovo prvenstvo. Ali je ispalo da je Švedska vrlo solidna reprezentacija. Po prvi put na ovom turniru se dogodilo da je neka reprezentacija povela protiv Brazila. Ali ne zadugo, zahvaljujući golovima Zagalla, Vave i ponajviše Pelea koji je zabio dvaput. Brazil je pobjedom 5-2 prestao biti proganjana momčad iz Urugvaja 1950. te je postao prvakom svijeta po prvi put najavivši početak jedne velike dominacije na Svjetskim prvenstvima.

Zanimljivosti

  • Zbog velike tragedije u kojoj je pola momčadi Manchester Uniteda izgubilo život u zrakoplovnoj nesreći kod Münchena, neke reprezentacije zbog straha su odbile letjeti avionom za Švedsku.
  • Nijemci su osim naslova ostali bez pive jer se kamion prepun pića prevrnuo na putu do Švedske te je sve iscurilo
  • Prvi put u povijesti na jednom Svjetskom prvenstvu nastupile su sve četiri reprezentacije Velike Britanije
  • SP gledalo se na televiziji i u Jugoslaviji, a prijenos se mogao pratiti u Zagrebu u izlozima, a organizirano praćenje bilo je u Klubu sportskih radnika

Igrači koji su obilježili Svjetsko prvenstvo

Edson Arantes do Nascimento Pele (Brazil)

Rođen 23. listopada 1940., Pele je postao jedan od najboljih igrača svih vremena. Seniorski debi je imao u  dresu Santosa 1956., mjesec dana prije svog 16. rođendana, a deset mjeseci poslije zaigrao protiv Argentine. Zabio je jedan gol Walesu, tri Francuskoj i dva u finalu Svjetskog prvenstva 1958. protiv Švedske. 

Brazil je obranio naslov 1962. u Čileu, ali se Pelé bio rano ozlijedio te  propustio većinu turnira. Ozljede su ga spriječile i 1966. kad su ispali u prvom krugu, ali se vratio sa stilom 1970. kad  je poveo svoj Brazil do trećeg naslova. Zajedno sa Rivelinom, Jairzinhom i Tostaom, Pele je bio dio vjerojatno najveće momčadi ikad. Zabijanje golova je bio njegov zaštitni znak, ali brzim razmišljanjem je mogao asistirati suigračima. 

U 92 nastupa za Brazil zabio je 77 golova, a razni izvori govore da je zabio 1281 gol u 1363 utakmice kao senior. Zadnju utakmicu za  Santos je odigrao 1974., ali je izašao iz mirovine kad je prihvatio ugovor New York Cosmosa od 4,000.000 dolara. Za Cosmose je odigrao zadnju utakmicu 1977. pred 75.646 navijača. Pelé je postigao više nego bilo koji drugi igrač u povijest svjetskih prvenstava. Njegov najvažniji rekord je sigurno činjenica da je jedini igrač s tri osvojena naslova prvaka. 

Just Fontaine (Francuska)

U šest utakmica na Svjetskom prvenstvu zabio je 13 golova. Rekord koji i dalje drži.

Raymond Kopa (Francuska)                              

Izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'