Obavijesti

Sport

Komentari 54

Tvorac Meldonija: Zabranite ga i gledat ćete smrt na terenima

Tvorac Meldonija: Zabranite ga i gledat ćete smrt na terenima
4

Meldonij ili Mildronat uzimali su i sovjetski vojnici u afganistanskom ratu. U Rusiji se može kupiti u ljekarni, a njegov izumitelj upozorava na mogući dramatičan ishod

VIDEO

Sportaši koji koriste taj lijek više neće biti zaštićeni. Sad više ne mogu uzimati lijek jer je po novom na listi zabranjenih supstanci. Pa na tržištu je 32 godine, a sad su ga odjedanput zabranili?, rekao je tvorac Meldonija Ivarc Calvins.

- Ako zabrane lijek, gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu. Gledat ćemo smrt na sportskim terenima, rekao je izumitelj Meldonija Calvins za BBC.

Sve više sportaša koji su uzimali sporni lijek

Švedska atletičarka Abeba Aregawi posljednja je u nizu sportaša koji su pali na dopinškom testu zbog uzimanja Meldonija.

Marija Šarapova najpoznatija je sportašica koja je, zbog uzimanja ovog lijeka, koji je od 1. siječnja na listi zabranjenih supstanci, pala na testu.

- Uzimam taj lijek zadnjih 10 godina, ali nisam znala da taj lijek ima i drugo ime i da je od siječnja ove godine na listi zabranjenih supstanci - objavila je Šarapova, koja je bila pozitivna na doping na Australian Openu.

Meldonij je uzimala i olimpijska pobjednica u klizanju Ekaterina Bobrova te gruzijski hrvač i srebrni olimpijac David Modzmanashvili.

Tragove Meldonija u krvi imali su i pobjednik maratona u Tokiju, Etiopljanin Endeshaw Negesse te ukrajinski biatlonci Olga Abramova i Artem Tiščenko.

Što je Meldonij i kako djeluje?

Poznat je i pod imenom Mildronat. Poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva. Koriste ga ljudi koji imaju slabu cirkulaciju, a pomaže i kod dijabetesa. 

Meldonij je nakon priznanja Marije Šarapove postao jedan od najtraženijih pojmova na internetu, a sukladno tome porasla je potražnja za njim. Lijek proizvodi farmaceutska kompanija iz Latvije.

- Vrlo je važno razumijeti da nitko tko je pri zdravoj pameti ne pije ovaj lijek u tako dugom vremenskom razdoblju. Lijek se pije četiri do šest tjedana maksimalno tri puta godišnje i to ako su terapije agresivne. Ne znamo nikoga tko je pio Meldonij 10 godina, pogotovo ne u kontinuitetu - objavila je farmaceutska tvrtka nakon što je Šarapova izjavila kako pije lijek od 2006. godine.

- Meldonij ne može poboljšati učinak sportaša. Mogao bi se preporučiti jedino da izbjegnu otkazivanje srce ili oštećenje mišića - tvrde iz latvijske kompanije.

U Rusiji se može kupiti u ljekarni

Svjetska antidopinška agencija (WADA) zabranila je lijek krajem prošle godine, a od siječnja 2016. godine on je službeno na listi zabranjenih supstanci. No u većini zemalja istočnog bloka Meldonij se normalno može kupiti u ljekarni.

Lijek se koristi i za povećanje fizičke i mentalne sposobnosti sportaša jer povećava opskrbu mišića kisikom. U Rusiji je čak stavljen na listo osnovnih lijekova, ali Svjetska antidopinška agencija smatra da on sportašima daje prednost pred drugima.

Koristili su ga sovjetski vojnici

Meldonij su koristili sovjetski vojnici u ratu u Afganistanu od 1979. do 1989. godine.

Tako tvrdi Calvins.

- Vojnici su morali trčati 20 kilometara s opremom. Zato su svi dobivali Meldonij, a da to nisu ni znali - rekao je Calvins.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.
VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...
24SATA NA FEŠTI NA AUTOCESTI

VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...

Nakon što su proslavili velika tri boda u svlačionici, dinamovci su se spremili i sjeli u autobus kojim su putovali u Zagreb. Putem su stali na odmorište Ravna gora gdje su proslavili pobjedu