Obavijesti

Sport

Komentari 3

U Beču su čak nazvali jelo po njemu: Riblja plata "Otto Barić Maximale" bila je najveći hit

U Beču su čak nazvali jelo po njemu: Riblja plata "Otto Barić Maximale" bila je najveći hit

Otto Barić je u restoran došao 1986. i sam je složio jelo od ribe uvezene iz Hrvatske. Nazvali smo ga Otto Barić Maximale, a bilo je jedno od najtraženijih, rekao je Ilija Djuric, vlasnik restorana u centru Beča

VIDEO

Eh, kad se sjetim kad je prvi put došao. Mi smo otvorili 1986., a on je tad bio trener Rapida i velik gospodin. Kako je maksimalno bio angažiran uz momčad, tako je i tanjur morao biti maksimalno dobar, počeo je Ilija Djuric, vlasnik ribljeg restorana Ilija u centru Beča, u kojem je redoviti gost bio pokojni Otto Barić (87) 

Pokretanje videa...

Suradnici o Bariću 01:17

Malo je trenera koji su u Beču ostavili takav trag kao Otto Barić. S Rapidom je tri puta osvojio naslov prvaka, a doveo ga je i do finala Kupa pobjednika kupova 1985., kad je u finalu igrao protiv Evertona, tad jedne od najboljih europskih momčadi. I zato smo posjetili restoran u kojem je bivši hrvatski izbornik bio toliko cijenjen da je imao i svoje jelo.

- Prema njegovoj želji na tanjur se stavljala posebna kombinacija morske ribe, svježe uvezene iz Hrvatske - priča Ilija.

Kako bi iskazao poštovanje prema gostu i kombinaciji koju je Herr Otto tražio, Ilija je u ponudu uvrstio riblju platu pod nazivom “Otto Barić Maximale”. Na jelovniku je gotovo 35 godina, a čine je grdobina, lignje i škampi na žaru poškropljeni maslinovim uljem, češnjakom i peršinom te servirani uz krumpir i blitvu. Uvijek je jeo uz čašu bijelog vina i inzistirao je da ona budu hrvatska. Plata “Otto Barić Maximale” košta 29,90 eura, odnosno malo više od 200 kuna. Kad bi slavili pobjede i feštali, Barić je u restoran znao doći s cijelom momčadi i svi bi naručili omiljeno jelo - “Otto Barić Maximale”.

- Igrači su obožavali to jelo, voljeli su ga svi gosti, bilo je jedno od najtraženijih jela. Dok je bio trener austrijske nacionalne reprezentacije, u restoran je doveo kompletnu momčad, uključujući stručni stožer te vodstvo saveza. Ugovor sa Stuttgartom potpisao je kod mene na stolu u restoranu – prisjeća se Ilija omiljenoga gosta.

Nekadašnji vlasnik restorana, koji je danas naslijedio sin Denis Djurić, kaže kako je Barića u restoranu upoznao s Christianom Barnardom, prvim kardiokirurgom u povijesti medicine koji je obavio uspješnu transplantaciju srca s čovjeka na čovjeka. Nogometni trener i pionir transplantacije srca redovito su vodili zanimljive razgovore, dijelili spomenutu riblju platu te doživotno prijateljstvo.

Unatoč tome što zadnjih godina nije živio u Austriji, u restoran je dolazio najmanje jedanput godišnje.

- Barić je bio gospodin čovjek, ali volio je zapjevati starogradske dalmatinske – izjavio je Ilija ističući kako je plata “Otto Maximale” ostala omiljeno Barićevo jelo sve do kraja njegova života.

Dan poslije smrti Bečani su u suzama. Otišao je trener koji je austrijske klubove, što je u to vrijeme bilo nezamislivo, ucrtao na nogometnu kartu Europe. S malim Salzburgom borio se u Ligi prvaka protiv dvije megamomčadi, Milana i Ajaxa. Uh, kako su te dvije momčadi bile moćne, otprilike kao danas PSG ili Manchester City. Ma vjerojatno i bolje.

Uvijek fin, uvijek pristojan, uvijek dotjeran... Otta više nema, ali ostat će uspomena na jednog od najboljih hrvatskih trenera svih vremena... Herr Otto je bio genij.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja