Obavijesti

Sport

Komentari 104

Klinci Segeste na turniru u Sj. Koreji, a na granici je napeto...

Klinci Segeste na turniru u Sj. Koreji, a na granici je napeto...
2

Pioniri Segeste borave u Sjevernoj Koreji na međunarodnom nogometnom turniru kao jedini Europljani. Održava se baš kada su se obnovile napetosti na granici...

VIDEO

Napetost ponovno vlada na korejskom poluotoku posljednja dva dana. I baš u to vrijeme pioniri Segeste otputovali su u zemlju Izvrsnog vođe, jednu od najzatvorenijih država svijeta.

Iako su vojske obiju zemalja na granici u stanju pripravnosti za akciju zbog razmjene vatre u četvrtak, mladi nogometaši sisačkoga kluba, čini se, dobro se provode na turniru na kojem sudjeluje osam momčadi, a Segesta je jedina iz Europe .

"Na svečanoj večeri bile su prisutne sve momčadi na turniru, njihovi predstavnici i organizatori. Nakon kratkog uvodnog govora koji nitko nije razumio jer je bio samo na korejskom (ali smo svejedno usrdno pljeskali kad i svi drugi), uslijedila je večera od, vjerovali ili ne, 18 sljedova! Mi smo požrtvovno isprobali sve što su nam donosili, ali nešto od toga bilo je stvarno gotovo nejestivo prema našim mjerilima", prenijeli su iz Segeste svoje dojmove na Facebooku .

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ožujku ove godine ažuriralo je upozorenje da se u Sjevernu Koreju ne putuje ako nije nužno te u priopćenju dodaje zbog čega je to tako:

Po ulasku u DNR Koreju treba se registrirati pred nadležnim tijelom, putem organizatora posjeta, u roku od 24 h od ulaska u zemlju.

Stranci mogu biti uhićeni, zadržani ili deportirani zbog ponašanja koje se u Hrvatskoj ne bi smatralo kaznenim djelom, uključujući političke ili religiozne aktivnosti, nedozvoljeno putovanje ili neželjena interakcija sa lokalnim stanovništvom.

Ukoliko u DNR Koreju putujete s pisanim materijalima, elektroničkim uređajima ili drugim medijima što uključuje knjige, USB, CD-rom, DVD, laptop ili mobilne telefone, lokalne vlasti će pregledati navedeno, te pratiti Vaše razgovore tijekom boravka u zemlji. Kazne zbog svjesnog ili nesvjesnog posjedovanja materijala koja su u suprotnosti sa zakonima DNR Koreje su stroge.

Posebno obratite pažnju da u DNR Koreju ne unosite što službenici DNR Koreje mogu smatrati religioznim, pornografskim ili političkim materijalima.

Bilo kakvo nepoštivanje, uključujući i šale, na račun sadašnjeg ili bivšeg vodstva ili njihovih obitelji je kazneno djelo.

Stranci su pod prismotrom, te su moguće pretrage prtljage u hotelskim sobama, te nadzor komunikacije.

Zabranjeno je fotografirati ceste, mostove, aerodrome, luke ili bilo što drugo osim unaprijed određenih turističkih odredišta, budući da se fotografiranje može smatrati špijuniranjem i može za posljedicu imati oduzimanje kamere i/ili zadržavanje. Potrebno je zatražiti dozvolu prije fotografiranja od službenika, vojnika ili ostalih osoba. DNRK vodiči mogu dati dozvolu za fotografiranje. Pokušaje nedozvoljenih razgovora s državljanima DNRK sigurnosni službenici mogu smatrati špijuniranjem.

Sankcije za kaznena djela vezana uz zlouporabu opijata su stroge, a prodaja droge može za sobom nositi kaznu zatvora na neodređeni vremenski rok.

Strancima koji se nađu u građanskim i trgovinskim sporovima lokalne vlasti mogu ograničiti putovanje.

Stranci mogu biti novčano kažnjeni ili uhićeni zbog neovlaštenih transakcija promjene novca ili kupnje u dućanima koji nisu namijenjeni strancima.

Turnir u Pjongjangu počinje danas (petak), a planirani povratak hrvatske ekspedicije je u utorak, 25. kolovoza.

POGLEDAJTE VIDEO: Slovenski je bend Laibach održao koncert u Sjevernoj Koreji, što ga čini prvim zapadnim bendom koji je održao koncert za sjevernokorejsku publiku.

Pokretanje videa...

24sata Video 00:29
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao