Obavijesti

Sport

Komentari 4

U središtu Zagreba uredili su Hrvatski sportski muzej: Stajalo je državu oko pet milijuna eura

U središtu Zagreba uredili su Hrvatski sportski muzej: Stajalo je državu oko pet milijuna eura
8

Muzej je prikupio brojnu vrijednu građu vezanu uz tjelovježbu i sportove u nas pa ima više od 360.000 fotografija, dokumenata, publikacija, medalja, priznanja, rekvizita, sprava, opreme...

VIDEO

Nacionalna muzejska ustanova koja prikuplja, obrađuje i čuva najvrijedniju sportsku baštinu u Hrvatskoj u svom fundusu ima više od 360.000 predmeta vezanih uz tjelovježbu i sportove u nas, od 19. stoljeća do uspjeha u samostalnoj državi. Dio te bogate građe sad će prvi put biti predstavljen javnosti u trajnom, uređenom i funkcionalnom prostoru

Hrvatski sportaši, ljubitelji sporta i cijela javnost dobivaju prostor u kojem se na jednom mjestu prikazuju povijest, razvoj i najveće uspjehe hrvatskoga sporta u Hrvatskoj, od 19. stoljeća naovamo. Do kraja ove godine, naime, u središtu Zagreba, u Ilici 13/I Hrvatski športski muzej otvara svoj prvi stalni postav za javnost. Iako ustanova koja sustavno prikuplja, obrađuje i čuva najvrijedniju sportsku baštinu u Hrvatskoj djeluje više od 70 godina u različitim oblicima, a od 2003. samostalno kao nacionalna muzejska ustanova pod okriljem Ministarstva kulture i medija, dosad nije imala prostor u kojem bi javnosti bila dostupna cjelokupna povijest i razvoj sporta i tjelovježbe i ispričala priča o najvećim postignućima hrvatskih sportaša i sportašica.

Muzej je tijekom svojeg djelovanja prikupio brojnu vrijednu građu vezanu uz tjelovježbu i sportove u nas pa u svom fundusu danas ima više od 360.000 predmeta. To obuhvaća fotografije, dokumente, publikacije, predmete (medalje, priznanja, rekvizite, sprave, opremu, odjeću...), raspoređene u osam muzejskih zbirki, i dio te bogate građe sad će prvi put biti predstavljen javnosti u trajnom, uređenom i funkcionalnom prostoru.

Ravnateljica Hrvatskoga športskog muzeja Danira Bilić je predstavila projekt stalnog postava. Objekt u kojem će biti stalni postav nalazi se u dvorištu Ilice 13/I, dobili su ga 2018. od Ministarstva državne imovine.

- Izuzetno loše stanje interijera i eksterija objekta koji datira iz 1926. zahtijevalo je kompleksne radove, odmah se pristupilo izradi potrebne dokumentacije za privođenje prostora svrsi. Muzeološku koncepciju za projekt izrade stalnog postava izradio je profesor povijesti sporta izv. prof. dr. sc. Zrinko Čustonja, a Hrvatsko muzejsko vijeće odobrilo ju je u prosincu 2019. Tijekom vremena su provedene tri javne nabave za uređenje prostora. Glavni projektant i projektant arhitekture je diplomirani inženjer arhitekture Goran Rako, a projektantica i dizajnerica stalnog postava diplomirana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko pet milijuna eura i financira se putem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske - rekla je.

Na dinamiku uređenja Muzeja utjecali su pandemija, potresi i činjenica što je objekt zaštićeno kulturno dobro, zbog čega su dosad napravljena i tri konzervatorska elaborata. No, prema sadašnjoj dinamici ulazi se u fazu koja podrazumijeva opremanje interijera i uređenje stalnog postava, kako bi se muzej otvorio krajem ove, olimpijske 2024. godine.

Izložbeni prostor ima dvije etaže, podrum i prizemlje, s ukupnom površinom od 508 četvornih metara.

- Postav je tematski podijeljen u dvije tematske cjeline. U podrumu je cjelina „Utemeljenje” koja priča priču o razvoju sporta i tjelovježbe u Hrvatskoj od sredine 19. stoljeća do danas te o njegovu kulturološkom i društvenom značaju, uz dodatak opisa dvaju velikih sportskih natjecanja održanih u Hrvatskoj: Mediteranskih igara 1979. i Univerzijade 1987., koja su utjecala na razvoj sportske i društvene infrastrukture i mijenjale i vizure gradove domaćina Splita i Zagreba - kazala je Danira Bilić.

U prizemlju je cjelina „Uspjesi” koja se odnosi na najveće uspjehe hrvatskog sporta na svjetskoj razini od osamostaljenja. Prema konceptu slično je američkim Kućama slavnih (Hall of Fame), ali naglasak je na sportskim rezultatima. Danira Bilić napominje da je zadatak cjeline o najvećim uspjesima hrvatskoga sporta povezivanje s publikom, odnosno ispunjavanje njezinih očekivanja i poticanje na emocionalni angažman spram velikih recentnih postignuća sporta u Hrvatskoj od osamostaljenja.

U muzejskom smislu, ovaj projekt stalnoga postava Hrvatskog športskog muzeja odmiče se od uobičajenih, tradicionalnih pristupa.

- Prije svega je značajno što je cijeli postav modularan, u smislu da je moguća promjena svih aspekata od predmeta , tema do cjelina, i to bez dugotrajnih i složenih postupaka. Sport je živi organizam, što treba odražavati i muzej svojim postavom - poručila je Danira Bilić.

U skladu sa suvremenim muzejskim trendovima, izložbeni postav Hrvatskog športskog muzeja bit će sadržajno u velikoj mjeri i interaktivan i multimedijalan, što će zasigurno privući i brojne posjetitelje. Cilja se na različite skupine posjetitelja, od učeničkih i sportskih grupa do turista, kojima će lokacija u najstrožem centru glavnoga grada biti prepoznatljiva, a sadržaj muzeja atraktivan i privlačan. Konačni cilj projekta i jest prikazati povijest hrvatskoga sporta od samih početaka do današnjih dana, te ukazati i na njegov društveni i kulturološki značaj.

- Također, ciljevi su održivost, poticanje na bavljenje sportom, obogaćivanje kulturne i turističke ponude Zagreba i Hrvatske, a vjerujemo da će doprinijeti i stvaranju nove muzejske publike - zaključila je ravnateljica Hrvatskoga športskog muzeja.

Na podršci je zahvalila svim institucijama i udrugama u području sporta i kulture, kao i pojedincima s kojima Muzej surađuje u realizaciji projekta izrade stalnog postava.

Prostor budućega stalnog postava obišli su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Premijer je izrazio zadovoljstvo izloženim i čestitao muzejskim djelatnicima i svim partnerima na realizaciji projekta. Ocijenio je da će hrvatski sport prvi put biti objedinjen.

- Kada se dovrši krajem godine, vrijedna sportska baština će se na jednom mjestu pokazati hrvatskim građanima, ali i turistima koji posjećuju glavni grad, te pomoći da steknu uvid u povijest hrvatskog sporta i brojna postignuća naših sportaša i ono po čemu je Hrvatska kao brend najprepoznatljivija u svijetu - kazao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling