Sport

Komentari 20

U Zadru se predomislili: Trošak Mercedesa preuzet će sponzori. Auto je nužan za razvoj kluba

U Zadru se predomislili: Trošak Mercedesa preuzet će sponzori. Auto je nužan za razvoj kluba

Voditelju škole nogometa Krešimiru Gojunu je najteže u ovoj cijeloj priči. Pa on nije ni htio taj Mercedes, rekao nam je predsjednik HNK Zadar Damir Knežević...

Mi smo Mercedes kupili novcem sponzora, a ne od novca što nam je dao grad, rekao nam je u telefonskom razgovoru Damir Knežević, predsjednik Hrvatskog nogometnog kluba Zadar.

Njegov klub i on našli su se u središtu zanimanja nakon nakon što su od pozajmice od 2,5 milijuna kuna od Grada Zadra kupili Mercedes za potrebe voditelja škole nogometa Krešimira Gojuna, a cijena automobila navodno je 300 tisuća kuna.

- Ne košta toliko - rekao nam je Knežević, ali nije odgovorio na pitanje koliko dođe, a kad smo ga pitali za kontakt voditelja Gojuna, s kojim smo htjeli razgovarati, kazao je da Gojun prema ugovoru ne smije izlaziti u javnost bez suglasnosti kluba, zbog zaštite klupskih interesa.

- Njemu je najteže u cijeloj ovoj priči. On nije ni želio Mercedes - dodao je Knežević rekavši da se očito pomalo naivan, našao usred predizborne kampanje u koju je uvučen i Grad Zadar, ali da ni klub ni grad tu nisu oštećeni.

Krajem 2020. godine, zadarski gradonačelnik Branko Dukić predložio je, a Gradsko vijeće je usvojilo odluku kojom se HNK Zadar dodjeljuje pozajmica od 2,5 milijuna kuna. Gradonačelnik je to obrazložio kao osiguranje financijskih sredstava za funkcioniranje Kluba za 2020. i 2021. godinu. Također, obrazložili su da razlog pozajmice leži u činjenici što je ''Grad Zadar zajedno s HNK Zadrom za početak iduće godine zakazao pregovore s potencijalnim privatnim strateškim partnerima koji su zainteresirani za dugoročnu suradnju s Klubom.''  

Naveli su i da, budući da još nisu utvrđeni financijski i drugi uvjeti suradnje, u ovom trenutku je najprihvatljivije klub financirati u obliku pozajmice, a nakon što bude poznat ishod pregovora, potraživanje Grada se lako može prenamijeniti u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, sponzorski ugovor ili zatvoriti povratom u Proračun Grada Zadra. A nakon pozajmice Grada, Klub je voditelja škole nogometa Krešimira Gojuna ''počastio'' novim Mercedesom od 300 tisuća kuna.

Kontaktirali smo i zadarskog gradonačelnika, a on poručuje da neće dozvoliti bahaćenje gradskim novcem.

- Neću dozvoliti nikakvo neodgovorno trošenje proračunskog novca! Moj stav je da vozilo treba vratiti ili, ukoliko već imaju sponzore, neka ga financiraju putem sponzora u cijelosti. Dakle, niti lipa gradskog novca ne smije se potrošiti za kupnju vozila. Direktor kluba mora znati da s proračunskim novcem nema bahaćenja i to sam mu jasno dao do znanja! - odgovorio nam je gradonačelnik Branko Dukić.

Predsjednik kluba se nakon telefonskog razgovora oglasio i pisanim priopćenjem za javnost.

- Najveći dio financiranja leasinga vozila prvobitno su trebali snositi sponzori, tako da je trošak za Klub trebao iznositi 40 tisuća kuna. Svjesni činjenice da je nabava automobila, s pravom, izazvala pozornost javnosti i negativne komentare, naknadno je dogovoreno da se trošak nabave vozila pokrije u cijelosti sponzorski, dakle niti jedna kuna iz gradskog proračuna neće biti utrošena za nabavku navedenog automobila. Ovim putem naglašavam da je nabava vozila provedena u najboljoj namjeri, odnosno s ciljem angažiranja vrhunskog stručnjaka za rad u školi nogometa, a što je nužno za daljnji razvoj kluba - priopćio je Knežević.

Gojun je na Stanove stigao početkom prosinca, a prije toga vodio je nogometnu školu Hajduka. Neki su podržavali planski i sustavan rad, drugi tvrdili da je sa svojom ekipom nesposobnošću i neznanjem unazadio Hajdukovu akademiju za deset godina. Predsjednik Marin Brbić smijenio ga je nakon sukoba sa sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem u ljeto 2019.

Najčitaniji članci