Obavijesti

Sport

Komentari 20

Uhićenja u Fifi: Raskrinkao ih je ozvučeni doušnik FBI-a...

Uhićenja u Fifi: Raskrinkao ih je ozvučeni doušnik FBI-a...
1

Sepp mi je posudio 20.000 franaka i rekao mi da zadržim novac. Ma on je pošten čovjek, a love ima i previše, rekao nam je bivši hrvatski izbornik, Ćiro Blažević...

VIDEO

U maniri najboljih vesterna Amerikanci su, a tko drugi, ‘počistili’ nogometne kriminalce iz Fife. Tri su godine službenici FBI-ja prikupljali dokaze, a onda su jučer u šest sati ujutro ušetali u luksuzni ciriški hotel, počeli kucati na vrata i hapsiti.

Uhićen je sam vrh krovne svjetske nogometne federacije, sedmero ljudi, među kojima su i dva potpredsjednika Fife, Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo. Predsjednik Sepp Blatter nije među osumnjičenima, nije zasad.... 

U akciji je sudjelovala i švicarska policija, a uhićeno društvo morat će odgovarati na niz optužbi, od primanja mita, reketarenja, pranja novca, korupcije... Dečki su za razne poslove i usluge ‘podmazani’ sa 150 milijuna dolara. Ono što je najstrašnije u cijeloj priči jest saznanje da su mito i korupcija zapravo uobičajeni obrazac ponašanja u Fifi. Istraga je pokazala da čelni ljudi kontinuirano primaju novac za ‘usluge’ više od 20 godina.

Ćiro: Blatter nema veze s tim

- Uvjeren sam da Sepp Blatter nema veze s tim. A ovo što se dogodilo u Zürichu potvrda je da bez dokaza ne uhićuju samo Hrvati nego i Švicarci. Blatter je pošten čovjek, njemu ne treba novac jer ga ima i previše. Jednom prilikom posudio mi je 20.000 švicarskih franaka, a kad sam mu ih išao vratiti rekao mi je da zadržim novac. Inače, njegov otac, kojeg sam odlično poznavao, držao je pola kantona Valais - istaknuo je Ćiro Blažević.

Uz američku, svoju istragu je paralelno vodilo švicarsko odvjetništvo. Švicarci su se orijentirali na nečasne radnje, odnosno trgovinu glasovima, oko dodjele domaćinstva SP-a 2018. i 2022. godine, koje su u dobili Rusija i Katar.

Za Fifu je istragu o korupciji i kupovini glasova vodio Michael Garcia, bivši odvjetnik savezne države New York. Njegovo izvješće imalo je više od 300 stranica, a čelnici Fife objavili su skraćenu verziju tog izvješća uz zaključak da nema osnove za oduzimanje domaćinstva Rusiji i Kataru. Garcia se žalio i tražio da se objavi cjelokupno izvješće s točnim zaključcima, no kad je odbijen, podnio je ostavku.

- Pozdravljamo ovu akciju, mi smo i potaknuli pokretanje istrage. Možda nije dobra za našu reputaciju, ali je dobra zbog čišćenja naših redova - rekli su iz Fife.

Blatter i još desetorica članova izvršnog odbora u srijedu ujutro satima su odgovarali na brojna i opsežna pitanja FBI-ja i švicarske policije.

Izbor predsjednika u petak

- Ovo je tužan dan za nogomet - rekao je jordanski princ Ali bin Husein, jedini Blatterov protukandidat na predsjedničkim izborima u petak.

Usprkos uhićenjima u Fifi se ponašaju kao da se ništa posebno nije dogodilo. Uopće ne razmatraju otkazivanje ili odgodu izbora.

- Nitko od nas nije znao da će se ovo dogoditi, pa ni ja. Da sam znao, sinoć bih ranije otišao u krevet. Skupština? U petak će se održati kako je i planirano. Tajming policijske akcije i nije baš najbolji, ali što je, tu je. Svi optužuju Fifu, a mi smo zapravo žrtve u cijeloj priči - rekao je Walter De Gregorio, glasnogovornik Fife, dodavši da Rusija i Katar neće izgubiti domaćinstva.

Ozvučen na sastancima

- Blatter ne pleše u uredu od sreće, ali je miran. Usredotočen je samo na petak i izbore.

Gotovo za nepovjerovati, Fifa proživljava najozbiljniju krizu u povijesti i gotovo je pred raspadom, a Blatter razmišlja o petom mandatu. Tipično za njega. Od 1998. je na vlasti i usprkos brojnim skandalima i optužbama održao se na vlasti. Sve je probleme uvijek rješavao novcem, a iz FBI-ja kažu da Fifa u rezervi ima čak 1,5 milijardi dolara.

Za većinu dokaza zaslužan je Chuck Blazer, bivši član Fifina izvršnog odbora. On je postao doušnik FBI-ja te je na sastanke odlazio ozvučen. Amerikanci su se zainteresirali za mito i korupciju jer su se dečki iz Fife dogovarali na američkom tlu, dok su isplate išle preko američkih banaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku