Obavijesti

Sport

Komentari 16

Ukić: Nisam tip koji će uhvatiti suigrača za vrat kad zatreba

Ukić: Nisam tip koji će uhvatiti suigrača za vrat kad zatreba
1

Sve nas su dizali u nebesa kad smo imali 20, ali ne možemo stalno graditi nekakve superzvijezde, a nema radnih igrača koji će pomagati talentima, rekao je Roko Ukić

VIDEO

Dogodine sigurno neću igrati kvalifikacije, a EP 2017... Teško je znati što će biti za dvije godine, ali vrijeme je da napokon isprofiliramo nekog mladog playmakera, a kvalifikacije su idealne za to, najavio je svoj oproštaj Roko Ukić.

Kapetan će, čini se, poslije 13 godina u crveno-bijelom dresu reprezentativnu karijeru završiti s -21 protiv Češke.

- Ja sam dao sve od sebe. Nisam tip koji će uhvatiti suigrača za vrat kad mu digne živce, a ne znam što sam više mogao napraviti. Vrijeme je za novije generacije, zna se na kome se treba graditi budućnost reprezentacije - govorio je dan poslije Češke Ukić, 31-godišnjak koji je igrao svoj peti Eurobasket.

Kad ga je Neven Spahija 2002. kao tinejdžera gurnuo u momčad, očekivali smo čuda od splitskog razigravača, tad predvodnika zlatnih juniora, ali ni on nije mogao prekinuti crni niz na seniorskoj razini.

- Ne možeš sve imati u životu. Bio sam dio velikih uspjeha poput plasmana u Peking 2008. ili polufinala EP-a prije dvije godine, to nisu male stvari. Ali opet bih volio da sam barem jednom stavio neki komad željeza oko vrata poslije svih tih frustracija.

Kao najiskusniji reprezentativac i najrealniji sugovornik kad se priča o sportu, dao je analizu kako je moguće da sa svim tim talentima i potencijalima padnemo u osmini finala s Česima.

- Baš to je problem koji mi moramo pojasniti mlađima kad dolaze. Tako je i s nama bilo, svi smo mi to prošli, s 18 ili 19 dizali su nas u nebesa i govorili da smo nositelji, da ćemo mi promijeniti sve. Ne postoji jedan igrač s našeg popisa koji to nije prošao. Ali ne možemo stalno graditi superzvijezde, a pritom nemamo radne momčadske igrače, koji će pomagati tim talentima i potencijalima. Točno to radi Srbija i stalno je pri vrhu, a da vam netko ponudi vjerojatno nikad ne biste uzeli Bogdana prije Bojana Bogdanovića ili Markovića i Kalinića prije Simona i Hezonje. To treba usaditi u glave novim generacijama koje će tek u budućnosti doći u reprezentaciju - objašnjava Ukić i nastavlja:

- Zato i kažem svim mlađim igračima s kojima igram samo jednu stvar: ne čitajte što pišu o vama, ne smijete si dopustiti da vas, roditelje i menadžere ponese pet dobrih komentara, samo ćete završiti na zavaravanju da mislite da ste bolji nego što zaista jeste.

Točno to dogodilo se s Hrvatskom na ovom Eurobasketu. A kad je sve puklo, ispalo je da nije bilo prave volje, želje i borbenosti.

- Pa ne dobivaju se utakmice tako što će netko reći: ‘Ajmo sad, j***te!’ OK, treba imati i to, ali to je zadnja razina, nadogradnja na treninge i uigranost, kvalitetu momčadi i iskustvo. A mi svi zajedno nemamo pet Final Fourova Eurolige. Odakle nam onda pravo pričati o kvaliteti i iskustvu?

Prije šest godina u Poljskoj imali smo i kvalitetu i iskustvo, a Ukić je odigrao najbolji turnir u dresu reprezentacije i vukao nas do četvrtfinala. Ostatak znate, tehnička Marku Popoviću, najdužih 15 minuta poluvremena u svlačionici, raspad u nastavku i odlazak Slovenaca u polufinale. Tad je rekao da mu se ne gleda košarka sljedećih mjesec dana.

- Sad je drukčije jer još nemam klub, napokon ću moći biti s obitelji i opustiti se poslije svega. Ali jednako je ružan osjećaj, ne bih sad gledao košarku ni da mi netko pusti Orlando i Indianu iz 1996.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše