Obavijesti

Sport

Komentari 9

Uništavao je suparnike: Ovo su najbrutalniji potezi Cro Copa...

Uništavao je suparnike: Ovo su najbrutalniji potezi Cro Copa...
1

Ne smijem primiti ni blaži udarac, tri mjeseca ni lakši trening, samo šetnje. Bilo koji oblik sklekova, vožnje biciklom, povisuje tlak i može izazvati novo krvarenje. A novi moždani moga bi biti smrtonosan, rekao je Cro Cop

VIDEO

Mirko 'Cro Cop' Filipović (44) šokirao je sve i objavio kraj svoje bogate karijere. Razlog? Pretrpio je moždani udar prije tjedan dana i više ne smije primati udarce u glavu. Završio je svoju više od dva desetljeća dugu avanturu u ringu, više od pola života.

Nekoliko puta je najavljivao kraj karijere, ali ovime je priča i definitivno završena. Iznova i iznova se vraćao, a njegova borba protiv Roya Nelsona 7. veljače ostat će upisana kao zadnja najvećeg hrvatskog borca svih vremena.

Mirko Filipović u bogatoj je karijeri odradio 52 profesionalne borbe, a slavio je u njih 38, od čega u 34 sjajnim prekidima, a ovom ćemo se prilikom prisjetiti nekih od njih.

POGLEDAJTE VIDEO:

5. Aleksandr Jemjeljanenko

Kazushi Sakuraba ostat će zapamćen kao jedini borac u povijesti koji je pobijedio svu četvorice braće Gracie. Mirko je prije borbe s Fjodorom brutalno nokautirao njegova brata Aleksandera Jemjeljanenka i najavio veliki okršaj s prvakom. Da ih je bilo više, Mirko bi se vjerojatno borio sa svom braćom Jemjeljanenko.

Borba se održala u sklopu PRIDE-ova Conflicta 15. kolovoza 2004. godine, a Mirko je slavio brutalnim high-kickom nakon 2.04 u prvoj rundi. Fjodor je sve gledao iz svlačionice, a njegova reakcija govori sama za sebe.

4. Mike Bernardo

Mirko je svoju prvu borbu u Osaki odradio upravo protiv legende kikboksa, danas pokojnog Južnoafrikanca Mikea Bernarda. Bilo je to 3. listopada 1999. godine, u Mirkovoj 6. po redu K-1 borbi.

I dan-danas će upamćeno ostati zbunjeno Bernardovo lice nakon prvog nokdauna. Mirko je sjajnom serijom jedan-dva i vezanim high-kickom srušio velikog Južnoafrikanca, a zatim ga još dva puta slao na pod. Tri nokdauna i borba je otišla u korist hrvatskog borca.

Bernardo mu se revanširao godinu kasnije, ali valja spomenuti da je Mirko bio ozlijeđen i nije djelovao na sto posto. Iz Cro Copova kornera su odlučili baciti ručnik i prekinuti mučenje već nakon 1.07 prve runde.

3. Igor Vovčančin

Ukrajinac Igor Vovčančin bio je vrlo inteligentan borac, izdanak ukrajinske škole MMA-a, hladnog pogleda i brze eksplozije... Drži drugi najduži niz bez poraza u povijesti MMA-a s 37 borbi zaredom.

U Ukrajini je božanstvo, dobio je i MMA turnir nazvan po njemu "Igor Vovchanchyn Cup". No taj dan postao je jedna od žrtvi Mirkovog čuvenog lijevog high-kicka. Sreća s jedne, žalost i tuga s druge strane ringa.

Mirku je bila dovoljna minuta i 29 sekundi prve runde da napravi nešto što razni borci nisu mogli kroz četiri i pol godine.

2. Josh Barnett

Definitivno kruna karijere hrvatskog MMA velikana. Četiri borbe bile su dovoljne za osvajanje PRIDE-ovog Grand prixa. U prvom krugu pao je popularni japanski borac Ikuhisa Minowa, a u četvrtfinalu Hidehiko Yoshida. Mirko je u polufinalu brutalno nokautirao Wanderleija Silvu, a onda u finalu slavio protiv Josha Barnetta u njihovoj drugoj međusobnoj borbi.

Priloženi video je kompilacija Mirkovog osvajanja Grand Prixa 2006. godine, a finalnu borbu s Barnettom pogledajte od 8:30 pa nadalje.

1. Fjodor Jemjeljanenko

Bila je ovo najočekivanija MMA borba u povijesti. Fjodor je neko vrijeme izbjegavao Mirka jer si je kao šampion to mogao dozvoliti. Mirko je čekao i čekao, pobijedio je tri bivša UFC-ova prvaka zaredom (Josh Barnett, Kevin Randleman, Mark Coleman) i javno prozvao velikog Rusa.

- Još uvijek sam na nogama, još uvijek čekam borbu za titulu! Jemjeljanenko Fjodor, ti si sljedeći - rekao je Mirko.

Konačno ju je i dobio. Bila je to najbolja borba desetljeća po Sports Illustratedu i najbolja borba godine po MMAFighting.com. Mirko je odlično otvorio borbu i slomio nos Fjodoru odmah na početku borbe. Uvjerljivo je dobio prvu rundu, ali tu je bio kraj. Fjodor je u preostale dvije runde pokazao dominaciju i na kraju slavio jednoglasnom odlukom sudaca te nastavio svoj niz nepobjedivosti u PRIDE-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening