Obavijesti

Sport

Komentari 2

Đurđica Bjedov danas slavi 70: Medalja s OI nešto je najveće...

Đurđica Bjedov danas slavi 70: Medalja s OI nešto je najveće...
3

Nadimak "Đuka nacionale" dobila je nakon što je na OI u Meksiku 1968. godine neočekivano osvojila najprije zlatnu medalju u disciplini 100 metara prsno, a zatim i srebrnu na 200 metara prsno

VIDEO

Prva  hrvatska osvajačica olimpijskog odličja, legendarna  plivačica Đurđica Bjedov, danas  slavi 70. rođendan. 

Đurđica  Bjedov  rođena  je 5.  travnja  1947. godine u Splitu, a plivačku karijeru  započinje u  POŠK-u,  čija je  članica  bila  do  1962. godine. Nakon toga  prelazi u plivački klub Mornar za kojeg nastupa do 1971.  godine.  

Nadimak "Đuka nacionale" dobila je nakon što je na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine neočekivano osvojila, najprije zlatnu medalju u disciplini 100 metara prsno s vremenom 1.15,8, a  zatim i srebrnu na 200 metara prsno  s vremenom 2.46,4. 

Bio je to pothvat koji je izazvao nezapamćeni val oduševljenja  u svim krajevima bivše države, a njezin spektakularni doček na splitskoj rivi ostat će trajno zabilježen kao istinska sportska svetkovina slavlja i ponosa.

- Olimpijska medalja jest nešto najvrjednije što se može zbiti u karijeri. Mene je uvijek vodila velika ljubav prema plivanju, prema natjecanju. Nevjerojatno sam željela plivati, nadmetati se s boljim od sebe. To me ispunjavalo izazovom, nadahnjivalo.  Nikad ne odustati, boriti se do kraja. To me naučio otac, to je uvijek ostalo u meni - kazivala je puno godina kasnije Đurđica Bjedov koja je 1968. godine zadivila svijet.

Te godine dodijeljena  joj je i Nagrada grada Splita, a proglašena je i najboljom sportašicom u Jugoslaviji, Hrvatskoj i Dalmaciji.

Đurđica Bjedov nastupila je na prvenstvima Europe 1966. u Utrechu i 1970. u Barceloni. Prvakinja Jugoslavije bila je 35 puta, a državna rekorderka 19 puta.

Godine 1987. primljena je u američkoj Floridi u plivački Hall of Fame (svjetsku Plivačku kuću slave), a od 2007. godine članica je Kuće slave splitskog športa. Godine 2003. dodijeljena joj je Medalja grada Splita. Dobila je 2009. godine Trofej Splitskog saveza sportova Fabjan Kaliterna, a 2013. godišnju Državnu nagradu za sport Franjo Bučar da bi 2015. istu  Nagradu dobila i za  životno djelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'