Obavijesti

Sport

Komentari 33

Užas na Planici: Norveški skijaš-skakač teško pao na glavu...

Užas na Planici: Norveški skijaš-skakač teško pao na glavu...

Tande se spustio niz liticu no pri samom doskoku izgubio je kontrolu nad skijama i pao na glavu na samom početku prijeloma doskočišta te se prevrtao sve do cilja. Slomio je vratnu kralježnicu te je u komi.

Skijaški skokovi jedni su od najopasnijih sportova i samo jedan krivi pokret u zraku može biti koban. Nažalost, to je iskusio norveški skakač Daniel Andre Tande (27)

Skakači su se ovaj tjedan preselili u Sloveniju na Planicu gdje je na rasporedu završnica Svjetskog kupa, no Norvežanin je teško nastradao u pokusnoj seriji i ova sezona je za njega gotova.

Ski Jumping World Cup

Tande se spustio niz liticu no pri samom doskoku izgubio je kontrolu nad skijama i pao na glavu na samom početku prijeloma doskočišta na velikanki na Planici pa se prevrtao sve do samoga cilja. 

Ski Jumping World Cup

Izgledalo je strašno, Norvežanin se nije micao i bio je bez svijesti, a ostali natjecatelji od šoka nisu mogli gledati što se događa. Ubrzo je došla hitna koja ga je mobilizirala i prevezla u bolnicu. 

Izvan je životne opasnosti, ali slomio je vratnu kralježnicu te je trenutačno u induciranoj komi kako bi se smanjila moguća šteta na mozgu. Ostat će u njoj barem do petka.

- Liječnik nam je rekao da ozljede nisu opasne po život, nema ozljede kostiju osim kralježnice. Pratit ćemo ga kad se probudi - rekao je menadžer Clas Brede Braathen.

- Jako je teško vidjeti da tako netko strašno padne. Stvarno se nadam da je s njim sve u redu - rekao je trener norveških skakača Alexander Stöckl.

Upozoravamo da je video uznemirujućeg sadržaja, a možete ga pogledati OVDJE

Ski Jumping World Cup

Norvežanin je na Planicu došao kao 11. u ukupnom poretku, no za njega je ova sezona završena. 

Ovaj sport je sam po sebi jedan od najopasnijih jer skakači lete nebom brzinom od 90 km/h, a do danas su skijaški skokovi toliko napredovali da natjecatelji skaču i preko 250 metara. 

Ski Jumping World Cup

Kod skakanja se koristi V-tehnika. Tada skakač drži skije u 'V' položaju, pri čemu su repovi skija skupljeni, a vrhovi odvojeni. Skije služe kao krila kod ptica, a ako skakač u jednom trenutku izgubi ravnotežu te poremeti stav skija, dođe do pada i posljedice mogu biti ogromne.

Nažalost, ovakve nesreće su česte u ovome zimskom sportu i to je veliki rizik za sve koji se bave skijaškim skokovima. Prije nekoliko godina austrijski skakač Lucas Müller ostao je paraliziran nakon što je prilikom jednog pada u austrijskom Kulmu slomio kralježnicu između šestog i sedmog kralješka.