Obavijesti

Sport

Komentari 174

I službeno predstavljen: Ante Čačić (58) novi trener Dinama

I službeno predstavljen: Ante Čačić (58) novi trener Dinama
4

Dinamov predsjednik Mirko Barišić predstavio je iskusnog Antu Čačića kao novog trenera. Potpisao je na godinu i pol, a došao je iz Dinamova 'satelita' Lokomotive

VIDEO

Na konferenciju za medije pred novinare su izašli Mirko Barišić i Zoran Mamić. Predsjednik i sportski direktor predstavili su novog trenera Dinama, Ante Čačića (58).

- Ovaj izbor je jako dobar, ali bih iskoristio priliku da podsjetim da GNK Dinamo slavi 100 godina osnutka. Naš klub je postigao najveći uspjeh u hrvatskoj sportskoj povijesti. Došli smo u najelitnije europsko natjecanje Ligu prvaka. Zvjezdani je to trenutak našeg kluba - rekao je predsjednik Dinama Barišić i dodao:

- Sigurno ne bi mogli igrati Ligu prvaka bez ovakvog stadiona. Tu se ne smije stati već se mora ići dalje. Naš klub će se boriti za jednu čistoću u nogometu, ali neće se priključivati u rušilačka stampeda. Uvjeren sam da je izbor novog trenera Ante Čačića pravi izbor u ljudskom smislu. Njegov cilj je osvojiti prvo mjesto i Kup.

Zoran Mamić o novom treneru...

- Veliki je niz klubova trenirao, ali nije bio trener Hajduka i Dinama pa nije osvojio naslov. Poznaje nogomet i ekipu Dinama, dobili smo odličnog stručnjaka. Posljednje vrijeme je bio dio našeg partner kluba Lokomotive. Poznaje našu bazu igrača. Svojim znanjem i autoritetom će postići zadane ciljeve. Potpisao je ugovor na godinu i pol dana. Želimo mu puno uspjeha i sreće i da nas sve razveseli. Neka krene od siječnja s velikim entuzijazmom - rekao je Zoran Mamić.

Čačić zahvalio na šansi...

- Zahvaljujem se upravi kluba na povjerenju. Sjesti na klupu Dinama je velika čast i kruna onih koji se bave ovim poslom. Uvjeren sam ne da mogu zadržati ovu razinu, već mogu unaprijediti igru. Sve rangove sam u svim kategorijama. Nisam osvojio prvo mjesto, ali ova prilika je sve što je potrebno za ostvariti veliki rezultat. Ovo je sve zasluga mog minulog rada. Zahvaljujem svima koji su to porepoznali. Volim nogomet i Dinamo - rekao je u prvom izlaganju novi trener Dinama Ante Čačić.

Živi blizu stadiona...

- Broj kandidata hrvatskih trenera koji mogu konkurirati za Dinamo je vrlo mali. Čačić jako dobro poznaje ekipu, živi blizu stadiona. Odlučili smo i vjerujemo da je ovo najoptimalnije rješenje. Dinamo je razmišljao o još nekim ljudima. Na našu sreću prvi puta smo imali dovoljno vremena, bez žurbe da donesemo tu odluku. Kad smo sve izvagali i stavili na papir, došli smo do zaključka da je Ante Čačić najbolje rješenje za Dinamo - rekao je Zoki Mamić.

Pomoćnike u Dinamu naslijedio...

- Moji najbliži suradnici bit će oni koji su dosad u klubu - odbacio je Čačić dolazak ljudi 'izvana'.

- Dinamo mora cvasti najljepšim cvjetovima najljepše boje. Moj cilj je kroz to cvjetanje je doći do pravih bodova na jesen i ulaska Dinama u Ligu prvaka. Vjerujem da u tome možemo uspjeti. Dinamo je u HNL-u apsolutni gospodar. Nema adekvatnu konkurenciju, moramo biti konkurencija samom sebi i ne smijemo biti ničija kanta za napucavanje. Oslanjat se na rutinu i pojedinačna rješenja ne smijemo raditi. To mora biti kolektivna strast. Utakmice moraju završavati s puno više golova. Dinamo je sve ove godine bio prvak i igra Europsku ligu, no ima prostora za iskorak. Kroz jedan takav kriterij doći ćemo u situaciju da će igrači doći u željeno stanje.

Neki igrači su neprepoznatljivi...

- Neki igrači nisu za prepoznati od onih prije šest mjeseci. Moj zadatak da igrači da dođu na onaj nivo koji im pripada. Atmosfera mora biti vesela i razigrana, mora biti svjetlih tonova nakon svake utakmice. Nogomet moramo dovesti do naših navijača, naših domova.

- Potrebno da Dinamo određuje određenu selekciju igrača. Velik broj igrača je pod ugovorom. Mnogi igrači ne dobivaju pravu priliku, dok se na drugima troši vrijeme. Nismo se dotakli tema oko igračkog kadra.

O Zdravku Mamiću...

- Ne vidim ništa loše da mi predsjednik dođe u svlačionicu. Učinit ću sve da mi dođe u svlačionicu svaku utakmicu, bit će mi drago. 

U igri bili Ten Cate, Weiss, Ćiro, Tucak i Besek...

- Konkretne razgovore vodili smo samo s Čačićem. Blažević je bio u kombinaciji s Besekom i Branko Tucak. Od stranih sam kontaktirao Vladimira Weissa i Ten Catea - rekao je Zoran Mamić i dodao:

- Vodili smo općenite razgovore. Strani treneri su puno skuplji. I Weiss i Cate su bili izrazito nakloljeni prema Dinamu. Nikad ne reci nikad na dolazak stranog trenera. Javio se Matheus, jučer i legendarni nogometaš Borussije Andy Müller je stupio u kontakt s nama. Puno ih je htjelo doći.

- Cuper je strašno nogometno ime. No čovjek se pita je li njegov motiv novac ili da stvori nešto veliko. Ne umanjujemo kvalitetu Ante Čačića pritom.

- Nigdje nije puklo, nisu su se vodili detaljni razgovori. Prevelika je nepoznanica jezična barijera. Španjolski i talijanski treneri govore samo materinje jezike, dok mi u klubu ne komuniciramo tim jezicima.

- Novih imena nema još na vidiku. Tema prijelaznog roka su Kovačić, Vrsaljko i Sammir, no još ništa službenog nema u klubu.

Ante Čačić o Ligi prvaka...

- Dinamo je ulaskom u Ligu prvaka napravio veliku stvar. Te zadnje dvije utakmice su pokvarile dojam. Dinamo je u te dvije utakmice mogao i bolje. Ne bi to smjelo zatamiti sve dobro što su napravili.

- Ante nema nekakvih zahtjeva. Ovom prilikom bi se zahvalio Kruni Jurčiću za sve što je napravio za Dinamo - rekao je Zoki i dodao:

- Stalno pratimo tržište, uvijek smo aktivni. Imamo interne liste koje pratimo i ispipavamo.

Je li Čačić spreman za situaciju u koju dolazi?

- Znam se nositi s pritiskom. Vodio sam momčadi koji sam iz nižih liga doveo u prvu. No Dinamo je druga stvar. Iza mene je bogato iskustvo, stabilan sam. Ovakva situacija u HNL-u za mene motivirajuća.

- Nisam trener 'tezgaroš', ne želim se razvlačiti po klubovima i reći da ne mogu dati sve od sebe. Imao sam ponuda izvana, otvorila se Lokomotiva. Zatim sam dobio ponudu iz Dinama. Vjerovao sam da ću biti novi trener. Došao sam u pravom trenutku. Mogu podnijeti sve izazove.

- Uvjeren sam da ću dobiti puno od Dinama, ali i on od mene. Momčadi su puno dali treneru, ali ne obrnuto, ovog puta neće biti taj slučaj. Bit će to uzajamna suradnja. 

- Nakon ispadanja iz Europe dolazi do zasićenja. Unaprijed se zna tko će osvojiti prvo mjesto. Tu je moj zadatak i uvjeriti da sve ponovo počinje u veljači. Moramo nastojati izvlačiti potencijale i dignuti ih u stanje u kakvo pripadaju - rekao je Čačić.

- Ovo nam je najveća pauza do sada. Momčad zbog reprezentativnih akcija nije imala pravi odmor, bila je dosta 'izraubana'. Ovih mjesec dana će im puno značiti. Bio sam nogometaš dugo godina i znam koliko pauza znači za glavu i tijelo - rekao je Zoran Mamić.

Hoće li Čačićeva koncepcija biti drugačija od Jurčićeve?

- Bitna je koncepcija i plan igre, način na koji se ponašaju igrači za vrijeme utakmice. Morat ćemo početi igrati nogomet na dva gola. Da Dinamo u Ligi prvaka izgubi sa 4-3 onda ćemo biti momčad. Igrat ćemo za gol više. Na proljeće to biti jedan drugačiji Dinamo.

- Sustav ćemo bazirati na četiri igrača u obrani, sve ostalo je podložno promjeni. Ne smijemo biti robovi sustava. Koncepcija i vizija mora biti jasna svakome na terenu. Kvalitetna momčad se gleda kako igra kući, a kako vani.  Svi se moraju organizirati prema naprijed, ali momčad se mora znati i braniti.

- Moja filozofija je napadačka. Neće biti premije za 1-0. Dinamo stalno mora igrati na hendikep. Ne smijemo dobivati utakmice na protivniku slabost.

O trenerskom uzoru...

- Mourinho. Gdje god došao vidi se da ga momčad slijedi. Momčad ga cijeni, a to nije lako kod velikih igračkih zvijezda.

Najteži zadatak za Čačića...

- Nema toga. Posao mi je veselje. Postoji izreka "nađi posao koji voliš i nećeš morati raditi". Ako uspijem, neće mi se imati što prigovoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka