Obavijesti

Sport

Komentari 6

Boto za 24sata: Istina je, zvao me Jose Mourinho. Odbio sam i ponudu iz Saudijske Arabije

Boto za 24sata: Istina je, zvao me Jose Mourinho. Odbio sam i ponudu iz Saudijske Arabije
5

'Uh, bojim se da ću se u Hrvatskoj udebljati desetak kila, haha!', rekao je Portugalac, a Vladimir Čohar poručio je: Domagoj Bukvić dobio je našu ponudu za novi ugovor, koja je iznad naših okvira!

VIDEO

Jose Boto (57) napokon je postao novi sportski direktor Osijeka. Više od tri mjeseca nakon što je Ivica Kulešević napustio klub, 'bijelo-plavi' imenovali su njegovog nasljednika, Portugalca s bogatim iskustvom, koji se može smatrati najzvučnijim pojačanjem u HNL-u u ovom prijelaznom roku.

POGLEDAJTE VIDEO: Osijek predstavio novog sportskog direktora

- Vrlo sam sretan što sam ovdje. Bez obzira na vrijeme, nije bilo snijega dvije godine, možda sam ga ja doveo sa sobom - šaljivo je rekao Boto za početak...

Najveće zimsko HNL pojačanje stiglo u Osijek! Pogledajte kako su predstavili lovca na talente
Najveće zimsko HNL pojačanje stiglo u Osijek! Pogledajte kako su predstavili lovca na talente

- Prije svega, ovo je Hrvatska. Ona je slavna po stvaranju slavnih igrača. Nisam došao u Tadžikistan. Došao sam u dobru zemlju, koja je dobro poznata po talentima, a to je nešto što mi se svidjelo. Predsjednik mi je objasnio što mogu donijeti Osijeku, ova kombinacija države koja stvara talentirane igrače i mene, koji volim raditi s mladim igračima, bit će dobra. U Benfici sam puno radio s akademijom igrača, nisam samo dovodio strane igrače. U Šahtaru nije bio ovakav stadion, tamo nisam imao ni ovakvu akademiju igrača. Tamo sam ih uvjerio u stvaranje vlastitih talenata.

Hoćete li dovoditi strane igrače?

- Nakon svih analiza vidjet ćemo tko se može od stranih igrača najbolje adaptirati na našu ligu. Vidjet ćemo s trenerima, ne znamo hoće li tržište biti Latinska Amerika, ili Skandinavija... Naš je fokus trenutačno na Hrvatskoj.

Koji će mu biti prvi koraci u Osijeku?

- Ovo je najgori prijelazni rok, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Nitko ne želi previše platiti igrača i riskirati, moram prvo vidjeti što imamo u Osijeku. Trebam upoznati ligu, naše igrače, želje trenera... Možete očekivati naporan rad, bit će grešaka, ali napravit ćemo korak kada će trebati. Prioritet nije samo dovoditi igrače kako bi svi bili sretni.

Koji su vaši ciljevi?

- Svaki klub na svijetu želi pobijediti. Problem je što mnogi klubovi ne znaju kako to učiniti. Nemaju pravi put prema za pobjede. Kada sam pričao s predsjednikom, jako mi se svidjelo što je tražio od mene. Ne želi da osvojimo Ligu prvaka, nije me to tražio, on želi razviti klub. Ove klupske prostorije, ovaj stadion... Predsjednik me nagovorio da dođem ovdje. Ne moramo pobijediti sutra, možemo, ali ne možemo više ovako raditi. Nećemo potrošiti puno novca, ponekad tako ne dođete do pobjeda. Moramo stvoriti novu bazu, strategiju, iskoristiti ovo tržište i resurse koji su nam raspolaganju. Želimo da Osijek postane najveća nogometna akademija u Hrvatsku.

Osijek srušio Zrinski, u debiju oduševio mladi Roko Jurišić
Osijek srušio Zrinski, u debiju oduševio mladi Roko Jurišić

- Želim stvoriti viziju koju će drugi ljudi moći nastaviti u Osijeku. To će biti Osijekova snaga.

Hoće li već dovoditi pojačanja?

- Znam ovu momčad, gledao sam puno utakmica, ali nemam dovoljno znanja kako bih govorio o prednostima i manama. Potrebno mi je vrijeme, mogu srljati i kupovati razno razne igrače... Ali neću biti ta osoba. Još ne znam ligu sto posto, možda je netko dobro igrao, ali se neće prilagoditi u ovoj ligi. 

Može li Osijek parirati Hajduku i Dinamu?

- Vidio sam sve utakmice koje je Osijek igrao ove sezone. Ne vidim veliku razliku između Osijeka i 'velikih klubova', sve su to sitnice.

Nakon predstavljanja, Bota je samo za 24sata odgovorio na neka nagađanja da je zbog Osijeka odbio i Josea Mourinha.

- Istina je da me zvao Jose Mourinho, ali bilo je to prije tri godine dok sam bio u Šahtaru i nisam htio otići odande. Sad sam odbio Saudijsku Arabiju jer nije mi se išlo u državu u kojoj se ne bih dobro osjećao. Hrvatska mi je veći izazov.

Što vam se najviše dopalo prvih dana boravka ovdje?

- Hrana! Podsjeća me na hranu kod kuće, u Portugalu, ta mješavina mediteranske kuhinje i mesa, a volim i začinjenu hranu. Uh, bojim se da ću se u Hrvatskoj udebljati desetak kila, haha!

Čohar: Radimo u granicama budžeta

Uz Bota je na pitanja odgovarao i Vladimir Čohar, direktor Osijeka

Hoće li Bukvić produžiti ugovor?

- Domagoj Bukvić je dijete Osijeka. S njime ne pregovaramo, dobio je ponudu, ali ako ju ne prihvati, nećemo raditi veliku dramu. Osijek nije klub koji će igrače stavljati u poziciju da nešto uvjetuje. On ima svoje posrednike, oni će ga najbolje savjetovati. Ono što je bitno, ponuda je vrlo korektna, otišli smo izvan naših običnih okvira kada je u pitanju takav igrač...

Imate li novca za pojačanja?

- Naravno da imamo budžet, pričamo o tome godinu dana. U okvirima smo budžeta, imamo novca na raspolaganju, jasno da se momčad treba osvježiti i pojačati. Prijelazni rok, de facto, još nije počeo. Boto je rekao kako ne bi trebali previše srljati, on radi već mjesec dana s nama i trenerom. Poznato je kako pregovaramo s nekim igračima, jedan od njih je Enis Cokaj. S nekim igračima smo raskinuli ugovor, neki su otišli, neki će otići. Međutim, to sigurno neće biti velika imena. Radimo u skladu s budžetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

VIDEO Navijači Dinama pjevaju 'Bit će Rijeka ku*** šampion!', a pogledajte što radi Petković
KLASAN POTEZ

VIDEO Navijači Dinama pjevaju 'Bit će Rijeka ku*** šampion!', a pogledajte što radi Petković

Francuz Bernauer nije bio svjestan što viče masa pa je podigao ruke, a onda mu je sve objasnio 18-godišnji Vrbančić. Dok je Petković stigao iz pozadine i jednim pogledom smirio Ristovskog

Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama
DOZNAJEMO

Čavlina odlazi u ligaškog rivala, Pjaca je na korak od Dinama

Dinamo je Čavlinu pustio bez odštete u Lokomotivu, ali je u dogovor ugradio klauzulu po kojoj na njega ima pravo prvokupa po povlaštenoj cijeni od 700.000 eura. Želi ga otkupiti pa dati na kaljenje u Osijek
Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića
NOVI SPORTSKI DIREKTOR

Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića

Za Livaju nismo dobili ponudu, a Perišić ima ugovor do kolovoza i na njemu je hoće li ostati. Stranci moraju naučiti hrvatski u tri mjeseca, a trener stiže do kraja idućeg tjedna, rekao je Nikola Kalinić