Obavijesti

Sport

Komentari 8

Halilhodžić 'uskrsnuo' Dinamo i vratio ga u dane stare slave

Halilhodžić 'uskrsnuo' Dinamo i vratio ga u dane stare slave
1

Preuzeo je opterećenu momčad, klub koji zbog nekih u strukturama kluba ima problema s medijima i navijačima i digao ga do razina o kojima su rijetki maštali

VIDEO

Sve se promijenilo dolaskom Vahida Halilhodžića na Maksimir. Iskusan trener odmah je uvidio da se igrači boje, pogotovo igrajući pred domaćom publikom. Polako je krenuo s njima raditi, pa i individualno, jer kad se odlučio doći u Dinamo, rekao je kako vjeruje da može s njim postići uspjeh. 

Četiri mjeseca poslije Dinamo je u situaciji da se bori za europsko proljeće nakon 41 godine. A za to je u mnogome zaslužan upravo Halilhodžić. 

Iz današnje perspektive kaže da se u kratkom razdoblju mnogo toga dogodilo. Nije se prevario došavši u ovaj klub. Za sada je zadovoljan rezultatima, ali posebno naglašava da je ponosan na svoje igrače, što je u svakom slučaju pozitivan pomak u odnosu na njegove prethodnike.

- Najbolji primjer za to su gostovanja u Splitu gdje su igrači pokazali potpuno drugo lice u odnosu na dosadašnja gostovanja u tom gradu. A to je bitna činjenica s obzirom da se radi o užarenom terenu na kojemu psihološki faktor ima veliku ulogu. Sve to rezultat je povjerenja između mene i igrača te svakodnevnoga rada i truda. I to je za mene velika satisfakcija - govori Vaha. 

Momčad je preuzeo sredinom kolovoza naslijedivši na klupi Velimira Zajeca. Postao je najplaćeniji trener 'modrog' kluba. 

- Iskreno, i za mene je to malo iznenađenje, dogovorio sam dvije i pol godine i nadam se da æu toliko i ostati. Ili ću opet promijeniti adresu. Znam da klub ima puno ambicija, zato sam i došao jer i ja želim igrati u Ligi prvaka, u kojoj sam već igrao - kazao je po dolasku Vaha. Još se nije ni snašao, a već je pred sobom imao utakmicu u Györu.

Profesionalac potpuno predan svom poslu naglasio je da na maksimirski stadion donosi neke druge vrijednosti i da zbog toga neki s njime možda neće htjeti raditi. Preuzeo je momčad opterećenu teškoćama, klub koji zbog nekih osoba u strukturama kluba ima problema s medijima i navijačima. 

Vahu su nazivali i diktatorom, na njegovim treninzima nema popuštanja ni opuštanja, ali ni tolikog grča. Činjenica je da je svojim pristupom uspio smiriti ne samo igrače, nego i 'prvog čovjeka' Dinama kojeg je uvjerio u svoju čvrstu ruku i vladanje. Zdravko Mamić bezrezervno ga je podržao. I nije požalio...

Pokazao da razumije igrače

Iako je kazao kako je bio razočaran nedavnim noćnim izlaskom Sammira i njegovih suigrača pokazao je kako ih razumije jer je i on u mlađim danima ružio i naplaćao se kazni. 

Igrači mu često dolaze i pitaju da li su transfer liste u medijima istinite, te ih ramuzije da im nije lako. Posebnih problema imao je kao izbornik Obale bjelokosti kad mu se na okupljanju reprezentacije pojavilo tek šest igrača.

Vrhunski centarfor i svjetski trener

Vahid Halilhodžić rođen je u Jablanici u Bosni i Hercegovini i tek je sa 16 godina je počeo trenirati nogomet. U 18. je potpisao prvi profesionalni ugovor, no majka je željela da nastavi studij elektrotehnike. Postepeno je u Veležu postao zamjena za Duška Bajevića, a čak devet godina provedenih u tom klubu osiguralo mu je status jednog od najvećih centarfora Jugoslavije. Za reprezentaciju je zaigrao tek 26 puta, a inozemnu karijeru nastavlja tek s 29 godina u Nantesu.

Uspjehe u trenerskoj karijeri Halilhodžić je napravio u Francuskoj. S PSG-om je 2004. godine osvojio francuski kup, a s Lilleom je 2001. igrao Ligu prvaka. U toj sezoni na klupi Lillea dvaput je igrao protiv velikog Manchester Uniteda. Kod kuće ga Alex Ferguson nije nadmudrio, bilo je 1-1, a na Old Traffordu je Beckham zabio u sudačkoj nadoknadi za pobjedu Uniteda. U PSG-u je trenirao i nekadašnjeg najboljeg igrača na svijetu, Ronaldinha.

Zagreb, Zagreb...

Zašto je baš prihvatio dolazak u Zagreb kad su mu angažman nudili puno veći klubovi? 'Mourinho iz Jablanice' kako ga danas mediji popularno nazivaju nije odolio izazovu. Prije 30-ak godina trebao je zaigrati u modrom dresu, ali otisnuo se u svijet. Danas egzistencijalno osiguran, nakon što je u ratu izgubio sve, došao je u Zagreb s vjerom da može postići sportski uspjeh i etablirati Dinamo u društvu vodećih europskih klubova. Za sada mu dobro ide...

- Da mi je netko prije mjesec dana rekao da ću biti trener Dinama, rekao bih da je lud. Bilo je u prošlosti ponuda od ovdašnjih klubova, kao i da preuzmem selekciju Bosne i Hercegovine, međutim, nikada se nisam zamišljao kao trener na ovim prostorima. Ovo je avantura - kazao je Vaha po dolasku.

- Kao čovjeku moraju mi goditi brojni izrazi dobrodošlice koje dobivam od navijača, novinara, sportaša, pa čak i političara. Na neki način moja je obveza da ne razočaram sve te ljude - jasan je Halilhodžić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao