Obavijesti

Sport

Komentari 14

Van Basten Infantinu: Igrači su glumci u kopačkama! Ugasio sam TV usred finala, negledljivo

Van Basten Infantinu: Igrači su glumci u kopačkama! Ugasio sam TV usred finala, negledljivo
3

Prema legendi Ajaxa i Milana, suvremenim nogometom dominiraju 'glumci u kopačkama', a zamjera Joseu Mourinho na ponašanju za vrijeme finala Europske lige. Predložio je dva nova pravila

Legendarni nogometaš Marco van Basten iznerviran je sve češćim nedoličnim ponašanjem igrača i trenera na nogometnom terenu stoga je poslao pismo predsjedniku Fife Gianniju Infantinu u kojem predlaže uvođenje dva pravila koja će pomoći razvoju 'najljepše sporedne stvari na svijetu', pišu nizozemski mediji.

Prema Van Bastenu, suvremenim nogometom dominiraju 'glumci u kopačkama'. U pismu kao primjer spominje finale nizozemskog kupa između Ajaxa i PSV-a, gdje 'jedva da se igrao nogomet'. Kap koja je prelila čašu bilo je finale Europske lige između Seville i Rome. Van Basten piše da je usred utakmice ugasio televiziju, jer više nije mogao to gledati.

Europa League - Final - Sevilla v AS Roma

Trostruki osvajač Zlatne lopte (1988., 1989., 1992.) 'debelo' je podcrtao ime Josea Mourinha.

"Njegovo ponašanje za vrijeme i nakon utakmice savršen je primjer onoga na što mislim. Vrijeđao je suca i nakon dvoboja. To je stvarno ludilo", stoji u pismu.

Europa League - Final - Sevilla v AS Roma

Legenda Ajaxa i Milana konkretno predlaže uvođenje dva pravila:

  1. Samo kapetani smiju pričati sa sucem, kao u ragbiju. Ako drugi igrači stupe u kontakt sa sucem, mora im se odmah pokazati žuti karton. Isto vrijedi za članove stožera i zamjene.
  2. 'Čisto vrijeme', odnosno zaustavljanje sata kod svakog prekida.

Podsjetimo, CIES-ovo istraživanje pokazalo je da u utakmicama 'Liga petice' ima manje od 60% efektivne igre.