Obavijesti

Sport

Komentari 20

Vatreni kumovi treći put jedan protiv drugoga: Modrić je baš njega označio kao nasljednika

Vatreni kumovi treći put jedan protiv drugoga: Modrić je baš njega označio kao nasljednika

Jedan je prošlost, obojica su sadašnjost, a drugi će biti budućnost. Modrić i Kovačić treću godinu zaredom susreću se u četvrtfinalu Lige prvaka, ovaj put će Kova braniti boje Manchester Cityja

VIDEO

Luka Modrić (38) bio je dvije godine u dresu Tottenhama kad je na vrata prve momčadi Dinama pokucao tad malo kome poznati dječak Mateo Kovačić (29), o kojem se već dugo govori kako će biti njegov nasljednik.

Pokretanje videa...

Susret Velimira Zajeca i Luke Modrića 00:26

Dok danas nose dresove Real Madrida, odnosno Manchester Cityja, njihov pravi profesionalni uspon počeo je u Dinamu. Luka je debitirao s 20 godina, dok je Mateo ipak prije dobio priliku i već sa 16 godina navukao 'modri' dres i zabio u ligaškom debiju protiv Hrvatskog dragovoljca 2010. godine.

Na obojici se vidjelo da su nešto posebno, a Mateu se predviđala čudesna budućnost, tad prema mnogima nije bilo upitno da će postati bolji igrač od Modrića. Luka je 2008. u ljetnom prijelaznom roku iz Maksimira preselio na White Hart Lane i tako se pridružio Vedranu Ćorluki u dresu Spursa.

SPAIN v CROATIA. UEFA NATIONS LEAGUE 2019. FINAL TOURNAMENT.

Modrić svojevremeno proglašen najgorim pojačanjem Reala

Trebalo je neko vrijeme prilagodbe, a tad je Luka počeo oduševljavati u bijelom dresu. Četiri je godine bio u redovima Premierligaša, a tad se otisnuo u - 'kraljevski' klub. Dok je Luka harao Europom, u Hrvatskoj se brusio veliki talent. Modrić je tad proglašen i najgorim pojačanjem Reala godinama unazad, navijači ga nisu 'šmekali' i u zvjezdanom veznom redu trebalo se snaći. Kad je dobro otići iz Dinama?

Da, pitanje je to koje se mnogo postavljalo, neki su se talenti tako opekli poput toliko puta spominjanog Frana Brodića Roberta Murića, ali za Matea je jednostavno bilo jasno da on mora krenuti dalje. I krenuo je s 18 godina - bilo je to ni prerano, ni prekasno, za nogometaša njegovog talenta. I otišao je u klub gdje je mogao izgraditi ime i to je napravio u milanskom Interu. Navijači su ga zavoljeli, a on je u 97 utakmica zabio osam golova i 11 puta asistirao.

Zagreb: Slavlje hrvatske reprezentacije nakon pobjede i rezultata 2:0

Da, brojke na prvu i nisu nešto posebno, ali kako ga je sljedeće doveo madridski Real za 38 milijuna eura, to očito nije bilo 'bez vraga'. Dočekao ga je tamo i Luka Modrić te uveo u momčad, uzeo je Kova i tri Lige prvaka u dresu 'kraljeva' (iako se u finalima nije naigrao), ali nije to bilo to. Slali su ga na posudbe u Chelsea, sve dok 'bluesi' nisu prelomili 2019. i otkupili ga za 45 milijuna eura. Ali Modrić nije imao nikakve dileme i svojevremeno je istaknuo Kovačića kao svog nasljednika.

Kovino vrijeme tek dolazi

Očito je da se Kovačić 'tražio', ali kad pogledamo, tek mu je 29 godina i ima četiri Lige prvaka, svjetsko srebro i broncu, osvojenu La ligu i Europsku ligu, o čemu mi pričamo. Njegovo vrijeme tek dolazi, a još ima vremena za sazreti u potpunosti. Nametalo mu se da nikad nije ostvario potencijal koji mu se predviđao na temelju talenta, ali, još jednom - o čemu mi pričamo? Možda se Kova nije 'pronašao' u Realu, ali zato je tu 'vatreni' dres, a i mnogo vremena ispred njega. Na početku sezone napustio je Chelsea nakon pet godina i potpisao za Manchester City u transferu vrijednom 30 milijuna eura. Pep Guardiola ga je osobno pozvao u klub, a hrvatski nogometaš je ove sezone još dodatno izbrusio svoje vještine pod jednim od najboljih trenera današnjice. Zabio je dva gola i jednom asistirao u 36 utakmica.

Luka Modrić postao je s 33 godine najbolji svjetski nogometaš i praktički 11 godina nije izlazio iz prve postave madridskog kluba, no ove sezone je nešto drugačije. Igra puno manje i većinom ulazi s klupe, ali u nekoliko navrata pokazao je i da u 39. godini njegova magija ne blijedi. On je nešto posebno, ali zašto to ne bi mogao biti i Mateo? Ako ga ozljede prestanu usporavati, Kovačić bi mogao ostaviti veliki trag u aktualnom prvaku Europe.

Real Madrid savladao nemo?nu Barcelonu i osvojio španjolski Super kup; Modri?, Rakiti?, Kova?i?

A sva njegova ljepota nije u golovima i asistencijama. Luka, recimo, u dresu Reala ima 39 golova i 84 asistencije, a dosta je ofenzivniji igrač od Kovačića. I svoje je najbolje igre počeo pružati nakon tridesete. A što se tiče reprezentacije, nije ni Luka odmah 'eksplodirao' - i njega smo čekali sve dok nije rekao, dečki, dosta je.

I opet se vraćamo na isto - Mateovo vrijeme tek dolazi. Nekako mu se uvijek spoticalo da ga predugo čekamo, da u dresu reprezentacije ne izgleda dobro (što je u nekim situacijama i bilo tako), ali u mnogim mu se situacijama karijera ispreplitala s Lukinom.

Doha: Prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Bugarska

Ne samo karijera, već i svojevrsni obiteljski odnosi jer je malom Ivanu Kovačiću kum Luka Modrić. Da, nema toliko 'težak' teret kao unuk pokojnog Diega Maradone kojemu je djed najbolji nogometaš u povijesti Argentine, otac jedan od najboljih napadača Premiershipa ikad Sergio Agüero, a kum - Lionel Messi, ali Ivan ima od koga preuzeti genetiku, kao i mnogo toga naučiti.

Drugi susret Modrića i Kovačića u četvrtfinalu Lige prvaka

Zajedno su igrali 120 utakmica i kreirali dva gola. Modrić je zabio dva puta na asistenciju Kovačića - jednom u sezoni 15/16 protiv Granade za Real (2-1),a drugi put na posljednjem Euru kad je Luka krasno zabio protiv Škotske u dresu 'vatrenih'.

Bit će ovo treći put da se susreću u Ligi prvaka, svaki put u četvrtfinalu, ali ovaj put će Kova prvi put braniti boje Manchester Cityjja. Prije dvije godine, kada je igrao za Chelsea, 'kraljevi' su slavili u prvoj utakmici na Stamford Bridgeu 3-1, a Chelsea je u uzvratu sve nadoknadio i vodio 3-0, imao prolaz u rukama sve do 80. minute i one čudesne Modrićeve asistencije vanjskom za Rodryga. Madriđani su izborili produžetke i tamo lakoćom prošli u polufinale gdje su izbacili upravo City i na kraju se srušili Liverpool u finalu. Prošle godine kraljevski klub je oba puta lakoćom slavio 2-0, ali onda u polufinalu ispao od 'građana'.

Jedan je prošlost, obojica su sadašnjost, a drugi će biti budućnost. Dodirnih točaka imaju pa tko kaže da se neće dodirnuti na točki jednog od najboljih veznjaka svijeta? Susreti u četvrtfinalu Lige prvaka mogli bi im biti i posljednji međusobni u karijeri, a na ljeto će pokušati Hrvatsku odvesti na krov Europe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve