Obavijesti

Sport

Komentari 7

Već je prošlo 17 godina otkad nas je napustio Krešimir Ćosić

Već je prošlo 17 godina otkad nas je napustio Krešimir Ćosić
1

Jedan od najvećih hrvatskih sportaša u povijesti Krešimir Ćosić na današnji dan 1995. izgubio je tešku borbu s rakom limfoma u SAD-u. U Zadru su položili cvijeće

VIDEO

Na današnji dan prije 17 godina hrvatska košarka i sport ostali su bez jednog od najvećih sportaša u povijesti Krešimira Ćosića. Legendarni košarkaš Zadra preminuo je 25. svibnja 1995., a u petak je rodbina i delegacija kluba obilježila obljetnicu polaganjem cvijeća pred Ćosićevim spomenikom koji se nalazi ispred dvorane na Višnjiku.

Krešo je preminuo u 47. godini u Baltimoreu u SAD-u nakon teške borbe s rakom limfoma.

U Zadru je osvojio prvi trofej, sa svega 17 godina 1965. No Ćosić je svoje mjesto pronašao i u Ciboni s kojom je osvojio jedan Kup kupova i tri prvenstva. Košarkaškog je majstora put odveo u Ameriku. Nakon četiri sezone u Zadru Ćosić se otisnuo preko oceana i do 1973. igrao u SAD-u na Sveučilištu Brigham Young. Koliko je bio važan član momčadi Cougarsa dokazuje dres s njegovim imenom koji i dan danas čuvaju u prostorijama Sveučilišta.

Ćosić je bio i prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, a uvršten je i u All American sastav kao jedini Europljanin. No karijeru u NBA-u ipak nije izgradio. Odlučio se vratiti u Hrvatsku i to ponovno u Zadar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S državnom reprezentacijom, za koju je nastupio 303 puta, osvojio na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975.,1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu).

Karijera ga je odvela i u Sloveniju i Italiju, a na kraju i do trenerske klupe. Vodio je splitsku Jugoplastiku, Dietor iz Bologne i AEK.

Kao trener vodio je čak 83 puta reprezentaciju Jugoslavije osvojivši srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Nebrojeni uspjesi donijeli su mu 1996. i mjesto u Kući slavnih. Time je postao tek treći strani igrač koji je zaslužio tu čast.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener