Obavijesti

Sport

Komentari 2

Velika Fraser-Pryce po četvrti put osvojila je svjetsko zlato!

Velika Fraser-Pryce po četvrti put osvojila je svjetsko zlato!
1

U ponedjeljak, četvrtog dana natjecanja u Dohi, u akciji će biti dvije hrvatske reprezentativke. Ludbrežanka Sara Kolak u kvalifikacijama za finale koplja (15.30) i Ana Šimić u finalu skoka u vis (19.30)

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce po četvrti put u karijeri postala je svjetskom prvakinjom na 100 metara, nakon što je na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi projurila stazom za 10.71 sekundi, što je najbolji rezultat u 2019. godini.

Britanskoj sprinterki Dini Asher-Smith (10.81) je novi nacionalni rekord bio dovoljan za srebrno odličje, a broncu je s osvojila Marie-Josee Ta Lou (10.91) iz Obale Bjelokosti.

Novim osobnim rekordom i najboljim rezultatom u ovoj sezoni (4,95 m) 28-godišnja ruska motkašica Anželika Sidorova po prvi put u karijeri osvojila je naslov svjetske prvakinje. Skok za zlato izvela je u trećem pokušaju na 4,95 m, nakon što je Amerikanka Sandi Morris (4,90 m) triput rušila letvicu. Sidorova bi rušenjem podijelila prvo mjesto, ali je odlučila ostati sama na vrhu pobjedničkog postolja. Broncu je osvojila braniteljica naslova Grkinja Katerina Stefanidi (4,85 m).

Treće uzastopno zlato u troskoku, a četvrto ukupno na svjetskim prvenstvima osvojio je Amerikanac Christian Taylor, iako su mu prva dva skoka bila neispravna. Suočen s eliminacijom skočio je 17,42 metra u trećoj seriji, što je tada bilo dovoljno za 4. mjesto, da bi skokovima od 17,86 m u četvrtoj i 17,92 m u petoj zapečatio pobjedu. Kao i prije dvije godine u Londonu, srebrno odličje osvojio je Taylorov sunarodnjak Will Claye (17,74 m), dok je Hugues Fabricio Zango iz Burkine Faso došao do brončanog odličja s novim afričkim rekordom (17,66 m) ostvarenim u posljednjoj seriji.

Američka mješovita štafeta na 4 x 400 metara osvojila je prvo svjetsko zlato u novoj disciplini na svjetskim prvenstvima, a ekipa koju su činili Allyson Felix, Courtney Okolo, Wilbert London i Michael Cherry postavila je novi svjetski rekord (3:09.34). Srebro je osvojila štafeta Jamajke (3:11.78), a broncu štafeta Bahreina (3:11.82). Poljska je bila jedina štafeta koja se odlučila u prve dvije izmjene uvrstiti atletičare, što joj je donijelo uvjerljivo vodstvo nakon tri izmjene, ali je Justyna Swiety-Ersetic dostignuta već na polovici posljednjeg kruga i na cilj stigla kao peta.

U ponedjeljak, četvrtog dana natjecanja u Dohi, u akciji će biti dvije hrvatske reprezentativke. Ludbrežanka Sara Kolak, aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja, od 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu će pokušati prebaciti kvalifikacijsku normu od 63,50 metara ili biti među 12 bacačica s najboljim rezultatom.

U 19.30 sati će se na zaletištu za skok u vis, među 12 finalistica, naći Ana Šimić, koja će pokušati nadmašiti svoj najbolji dosadašnji rezultat na svjetskim prvenstvima, 9. mjesto iz finala 2015. u Pekingu. (bt)