Obavijesti

Sport

Komentari 12

Veliki Scariolo naše je gore list: Tatina je obitelj iz Zadra, a zbog Dražena mi nije bilo ugodno...

Veliki Scariolo naše je gore list: Tatina je obitelj iz Zadra, a zbog Dražena mi nije bilo ugodno...
7

S ocem je često gledao utakmice reprezentacije bivše države na istarskoj televiziji. Dražen mu je u Novom Sadu oduzeo Kup kupova, trenirao mu je brata Acu. On je europski prvak iz Berlina

VIDEO

Osvojio je sa španjolskom košarkaškom reprezentacijom gotovo sve što se osvojiti moglo. Bio je svjetski prvak 2019., europski 2009., 2011., 2015. i 2022. uz broncu 2017., ima i dvije medalje s Olimpijskih igara. S novom generacijom srušio je i Francusku i osvojio zlato u Berlinu (88-76).

Malo je, međutim, poznata činjenica da Sergio Scariolo (61), jedan od najvećih trenera u povijesti reprezentativne košarke, ima hrvatske korijene.

Pedro Sanchez receive the Spanish Basketball national team

S tatom je pratio utakmice na istarskoj televiziji

Njegov je otac Cesare porijeklom iz Zadra, a suprugu Angelu, Sicilijanku, upoznao je nakon što se preselio u Italiju. Tad je talijanizirao prezime. Otac i sin skupa su gledali utakmice reprezentacije bivše države na TV kanalu Capo d'Istria koji se može pratiti u dijelovima sjeverne Italije, piše portal CloseUp360.

- Kad god bi igrala reprezentacija Jugoslavije, nalazili bismo se i pratili utakmice - rekao je Sergio, koji je rođen u Brescii u Lombardiji.

Prisjetio se hrvatskih korijena i u intervjuu za portal Basketball.hr.

- To je moje daleko porijeklo. Obitelj mog oca bila je iz Zadra. Čak su se i njegova braća vratila živjeti onamo neko vrijeme prije 60, 70 godina.

Ipak, najviše se smatra Talijanom, a pripada, kaže, i Španjolskoj koja ga je prihvatila i vidi je kao drugu domovinu.

Dražen kao Pau Gasol

Otac mu je usadio ljubav za košarkom u mladim danima, kratko ju je i igrao, ali se već u 20-ima opredijelio za trenera. Sa samo 22 godine dobio je priliku voditi selekciju, zamislite, talijanske vojske, i to zračnih snaga i s njome osvojio Svjetsko vojno prvenstvo 1985.

Dvije godine poslije bio je pomoćnik Valerija Bianchinija u Scavolliniju i suprostavio se Ciboni u finalu Kupa kupova u Novom Sadu. Dražen Petrović utrpao je 28 koševa uz 10 skokova i vodio cibose do pobjede 89-74.

- Njegovu karizmu i talent bilo je teško naći i onda, prije 20, 30 godina, nikad. On je bio poseban igrač. Dobro se sjećam finala protiv Cibone. Osjećao sam da sam dio utakmice u kojoj toliko dominira jedan igrač. Nisam se osjećao ugodno što sam sjedio na klupi njegova suparnika. Tu bih utakmicu mogao usporediti s onom Paua Gasola dok je bio u Barceloni, a ja u Real Madridu - rekao je Scariolo.

Na pitanje je li Dražen najbolji europski košarkaš u povijesti nije mogao jasno odgovoriti.

- To je teško reći, bilo je dosta velikih igrača. Dražen, Pau, Nowitzki, Sabonis, Đorđević. Jako je teško odrediti poredak, ali Dražen bi bio u vrhu sigurno.

Nakon tog finala samostalno je vodio Scavollini, a iz Cibone mu je stigao upravo Draženov brat Aco. Scariolo je s 29 godina postao najmlađi trener osvajač "scudetta".

Italija, Španjolska, Rusija, NBA titula

Nakon nešto manje uspjeha u Aurori Desio i Fortitudu, 1997. je otišao u Španjolsku i odveo TAU Vitoriju, današnju Baskoniju, do finala prvenstva, a godinu poslije uzeo Kup kralja. Tri je godine bio u Realu i tamo uzeo jednu titulu, a Unicaja je s njim i Jorgeom Garbajosom proživjela zlatno doba. Osvojili su prvenstvo i kup, igrali Final Four Eurolige, pobijedili NBA momčad Memphisa.

Okušao se i u Rusiji, trenirao Himki, a 2009. prvi put sjeo na klupu španjolske reprezentacije i osvojio uzastopna zlata na EP-u. Vratio se 2011. nakratko u rodnu Italiju, vodio Olimpiju iz Milana dvije godine, potom i Kutxu Laboral (također današnja Baskonia), a od 2015. ponovno je španjolski izbornik.

Spanish National Basketball Team world champion arrives at the Colon Square

Toronto ga je 2018. angažirao kao pomoćnika gdje je godinu potom osvojio titulu i zadržao se tri godine, a od prošle godine ponovno radi u talijanskom klubu, trener je Virtusa iz Bologne, gdje igra i hrvatski košarkaš Leo Menalo (20), rođeni Splićanin.

Košarkaš i pravnik

Usprkos silnim ostvarenjima na košarkaškom parketu, nešto drugo smatra najvećim životnim uspjehom.

- Završio sam fakultet, a u glavi sam potpuno bio u košarci. Biti uspješan u onome što voliš i osvojiti medalju velika je stvar, ali je za mene još veća završiti fakultet kad sam barem godinu dana znao da se neću time baviti u životu. Pravo nije bilo moje zvanje.

Košarka je važan dio života cijele obitelji Scariolo. Sergio je oženio Blancu Ares Torres (52), bivšu španjolsku reprezentativku koja je 1993. bila prvakinja Europe, a sin Alessandro (20) također se bavi košarkom. Ima i kći Carlotu.

Italian Basketball A Serie  Championship - Virtus Segafredo Bologna vs AXArmani Exchange Milano

Zaklada za pokojnog oca

U čast ocu, preko kojega je povezan s Hrvatskom, Sergio je osnovao zakladu Cesare Scariolo za djecu oboljelu od leukemije. Prokleta bolest uzela mu je tatu 1998. godine.

- Kad mi se otac razbolio, shvatio sam da će plakanje nad njim biti od male koristi i da moramo učiniti nešto da ga se sjećamo. Nekoliko godina kasnije dobio sam ideju i 2008. s nekoliko prijatelja i suradnika osnovao udrugu za pomoć oboljelima od onkoloških bolesti. Djeca ti daju toliko toga da je ono što učiniš za njih zapravo dar koji dobivaš - kazao je jednom prilikom.

Svjetski i europski prvak, Talijan i Španjolac s malo hrvatske krvi i puno košarkaškog znanja. Sergio Scariolo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom