Sport

Komentari 6

VIDEO Bili su na korak do finala Kupa UEFA: Osim se hvatao za glavu, a čekao ga je veliki Real

VIDEO Bili su na korak do finala Kupa UEFA: Osim se hvatao za glavu, a čekao ga je veliki Real

'Ti igraš da se o tome priča, da neko doživi tako da se ne zaboravi. Kad se ti ne sjećaš utakmice, kad je zaboraviš, onda se pitaš što si igrao tu, što si uopće bio', rekao je Osim o nesretnom ispadanju korak do finala

Da, iako je prošlo mnogo godina, i dan-danas se sjećam tog gola. Jasno se sjećam trenera Željezničara, Ivice Osima, kako se hvata za glavu nakon mog gola, prisjetio se svojevremeno za Slobodnu Bosnu Jozsef Chusay, čovjek koji je zabio za Videoton, rastužio Grbavicu i izbacio Željezničar na korak do finala Kupa UEFA gdje ih je čekao veliki Real Madrid.

Bilo je to 1985. godine kad je Željezničar igrao sjajan nogomet te stigao do polufinala spomenutog natjecanja. Na tom su im putu bili bugarski Sliven (5-2),  zatim su izbacili još švicarski Sion (3:2), bjeloruski Dinamo Minsk (3:1), a u polufinalu ih je čekao tada izuzetno jaki mađarski Videoton.

Prva polufinalna utakmica igrala se 10. travnja u Mađarskoj i tad je Videoton slavio 3-1, ali nije se momčad s Grbavice tek tako predala, već su u uzvrat krenuli sa svim raspoloživim snagama. Za veliko su veselje zabili Bahtić i Ćurić, a još su mnogo odličnih prilika imali nogometaši Željezničara, no nisu ih uspjeli zabiti.

A onda je dvije minute prije kraja stigao šok. Chusay je naizgled bezopasnu akciju završio golom i izbacio Željezničar iz natjecanja. Rastužilo je to prepunu Grbavicu, ali i Ivicu Osima koji je tad bio na klupi. 

- Ti igraš da se o tome priča, da neko doživi tako da se ne zaboravi. Kad se ti ne sjećaš utakmice, kad je zaboraviš, onda se pitaš što si igrao tu, što si uopće bio. Ovako, kad tim stvarno odigra da ljudi ili slave ili žale za nečim, onda je to vrijedilo pažnje, onda si nešto napravio - rekao je tad Osim.