Obavijesti

Sport

Komentari 8

VIDEO Hamiltonu 'otpala leđa', a Toto Wolff se posuo pepelom. Leclerc je najveći maler sezone

VIDEO Hamiltonu 'otpala leđa', a Toto Wolff se posuo pepelom. Leclerc je najveći maler sezone

I dok se Mercedes budi, Ferrari pada. A Red Bull zadovoljno trlja ruke i nameće se kao jedina prava momčad za naslov ove sezone. Posložena, već godinama na vrhu i bez teških kikseva kao ostali

VIDEO

Utrka za Veliku nagradu Azerbajdžana u Bakuu potvrdila je ono što se nagoviještalo posljednjih tjedana: Ferrari jest konkurentan, ali još nije dorastao borbi za naslov s Red Bullom. Vremena ima, nije ni polovica sezone, no Ferrarijev put je u silaznoj putanji umjesto obratno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nizozemci slave titulu Verstappena VIDEO

Što je s navijačkog aspekta razočaravajuće, ali s realnog stajališta bilo neminovno za očekivati. Momčad Christiana Hornera dugi je niz sezona konstantan kandidat za em konstruktorski, em vozački naslov dok je Mattia Binotto tek ove napravio iskorak i borbu s McLarenom za treću momčad grida zamijenio onom s najboljim momčadima svijeta za sam vrh.

Ferrari se nekako najbolje snašao na početku ove sezone u kojoj su nastupile drastične promjene u konstrukciji i postavkama bolida, promjene koje su odredile novu eru Formule 1, ali kako prvenstvo odmiče problema je sve više.

Azerbaijan Grand Prix

Nevjerojatan je podatak da je prvi pilot momčadi 'propetog konjića' Charles Leclerc u osam utrka dosadašnjeg prvenstva šest puta osvajao 'pole' poziciju, samo dva puta pobijedio (u Bahreinu i Australiji) dok je pet puta završavao izvan postolja s tim da je dva puta morao i odustati. Monegažanina posebno boli promašena strategija momčadi na njemu domaćoj utrci u Monacu gdje je ostao bez pobjede (pa i postolja) zbog vrlo loših odluka.

A već iduću utrku u Azerbajdžanu zakazala je pogonska jedinica što nije bio samo individualni kvar na njegovu bolidu. Leclerc je bio vrlo razočaran, motor je zakazao u trenutku dok je bio na vodećoj poziciji.

Azerbaijan Grand Prix

VIDEO SITUACIJE OVDJE

Problem s pogonskom jedinicom imao je i Haasov Kevin Magnussen čija momčad koristi Ferrarijeve motore, zbog tehničkih problema na bolidu odustali su Carlos Sainz (Ferrari) te Zhou Gunyu (Alfa Romeo - Ferrarijev motor) dok su Valtteri Bottas (Alfa Romeo) i Mick Schumacher (Haas) bili apsolutno nekonkurentni u svim pogledima. A Pierre Gasly (Alpha Tauri) iz sestrinske momčadi Red Bulla odjurio je do petog mjesta dok bi među osvajačima bodova završio i njegov momčadski kolega Yuki Tsunoda da nije imao problema s DRS-om.

Pa se nameće da je Red Bull u prednosti kao posloženija momčad, ona koja će kroz sezonu isporučiti konstantnije rezultate i čiji bolid je kvalitetnije konstruiran. Ne samo zbog činjenice da su prošle godine konačno uhvatili toliko željeni naslov, a Max Verstappen postao svjetski prvak, već i općeg dojma uigranosti momčadi, boljih odluka čelnika, kvalitetnijeg posla inženjera i tako dalje.

Monaco Grand Prix

Upravo je u novoj eri najviše podbacio dugogodišnji lider Mercedes koji muku muči s mnogo stvari, počevši od manjka brzine na pravcima na početku sezone (što su sada donekle riješili), užasnom trakcijom i poskakivanjem bolida koji se kod momčadi 'srebrne strijele' najviše očituje.

Podnice Mercedesovih bolida najintenzivnije stružu od tlo pa inženjeri moraju podići bolid kako bi se to izbjeglo čime automatski dolazi do snažnijeg poskakivanja. Nešto zbog čega je Lewis Hamilton u Azerbajdžanu skoro 'ostao bez leđa' i požalio se momčadi na što se Toto Wolff posuo pepelom i ispričao sedmerostrukom prvaku svijeta.

Azerbaijan Grand Prix

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Jedno je kada si nadobudni George Russell, nadolazeća zvijezda, kojoj je Mercedesov bolid i u ovakvom stanju "space shuttle" u odnosu na onaj Williamsa koji je vozio, koja živi san prelaskom u snažnu momčad, a drugo kada si dugogodišnji vladar Formule 1 koji je s konja pao na magarca. I u tome djelomično leži razlog Hamiltonova neuspjeha ove sezone.

I dok se Mercedes budi, Ferrari pada. A Red Bull zadovoljno trlja ruke. Nakon osam utrka sezone Verstappen (150) i Sergio Perez (129) su dva vodeća vozača i praktički jedini pravi kandidati za titulu ove sezone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...