Obavijesti

Sport

Komentari 43

'Vidio je kadrove rata i majku na grobu oca. Počeo je plakati'

'Vidio je kadrove rata i majku na grobu oca. Počeo je plakati'
15

Poznatog najavljivača borbi pitali su koji mu je bio najdojmljiviji trenutak iz slavnih dana japanske organizacije. Nije razmišljao ni sekunde: 'Video prije borbe Cro Cop - Fjodor. Tad sam vidio Mirka kako plače'

VIDEO

Video kompilacija koju su Japanci složili kao uvod u Mirkovu borbu protiv Fjodora Jemjeljanenka u PRIDE-u 2005. godine jedan je od najbrutalnijih, najžešćih i najemotivnijih uvoda u neku MMA borbu u povijesti. 

- Iz nekog razloga te isječke nikad nismo vidjeli u SAD-u. Dobro se sjećam toga. Za svakog borca Japanci su složili video. Prije nego je Mirko krenuo prema ringu na Fjodora, na velikom ekranu u dvorani vrtio se video. Kadrovi rata, Mirkove mladosti, majke na grobu njegova oca. Sjećam se kad je kamera zumirala na Mirka, oči su mu bile pune suza. Kad bih morao birati, taj trenutak kad sam vidio video i Mirkovo lice izabrao bih kao najdojmljiviji iz slavnih dana PRIDE-a - prisjetio se nedavno u emisiji MMA Hour dugogodišnji najavljivač borbi u PRIDE-u, legendarni Bas Rutten.

POGLEDAJTE VIDEO

Video o kojem priča Rutten uistinu je potresan. Počinje crkvenim zvonima i kadrom u kojem je Mirkova majka na grobu Žarka Filipovića, Mirkova oca koji mu je bio uzor i koji, nažalost, nije dočekao vidjeti sina na tronu.

U video kompilaciji su i isječci iz Domovinskog rata i strašne posljedice srbočetničke agresije na Hrvatsku. Vide se i četnici kako gaze hrvatsku zastavu. Već u sljedećem kadru je sandučić s prezimenom 'Filipović', prvi uteg koji je otac napravio sinu, kadrovi Mirkove sobe i zajednička obiteljska fotografija. 

Mirko i Fjodor tih su godina žarili i palili u Japanu. Rus je bio i ostao jedan od najdominantnijih boraca koje je svijet vidio. Bio je neporažen devet godina, imao je 28 pobjeda zaredom... 

S druge strane bio je Mirko Cro Cop, čovjek koji je brutalnim high kickom uništavao protivnike jednog za drugim. I koji je napadao tron na kojem je sjedio ruski car, kako su zvali strašnog i nepobjedivog Fjodora.

- Mi to dugo čekamo, gotovo godinu dana. To je njegova vječna želja - priča Mirkova majka u videu o borbi protiv Fjodora Jemjeljanenka.

- Svom ocu ću posvetit. Dao bih sve što imam da je živ i da bude kraj mene kad ću se boriti s Fjodorom. To predstavlja sve moje treninge, svu moju krv i cijelu mladost posvećenu treninzima. Jednom riječju, to je za mene život - priča Mirko u emotivnom videu koji su složili Japanci.

Dok se izmjenjuju kadrovi brutalnih Cro Copovih nokauta, kamera pokazuje zabrinuto lice Fjodora Jemjeljanenka, koji je bio uz ring u većini slučajeva kad se Mirko borio. Znao je da ga neće još dugo moći izbjegavati. S razlogom je bio zabrinut.

Takvog protivnika veliki Rus nikad nije imao. U videu se pojavila i scena u kojoj Fjodor gleda kako se Mirko bori protiv njegova brata Aleksandra, kojeg je nokautirao lijevim high kickom.

- Stop, stop! Suka (uvreda na ruskom, pi*da) - snimila je kamera Fjodora koji je gledao borbu u svlačionici na malom televizoru.
Borba Cro Copa i Fjodora proglašena je jednom od najvećih MMA borbi svih vremena.

- Bit će to rat - najavio je Cro Cop.

I bio je. Ali ne u onom odvratnom kontekstu, bio je to rat nakon kojeg su dva gladijatora jedan drugome pružila ruku i zagrlila se. Mirko je pokušao sve, do tog trenutka nitko nikad nije tako istukao velikog Rusa.

Ali nije bilo dovoljno, slavio je Jemjeljanenko na bodove i zadržao je naslov.

Fjodor je 2012. godine objavio da se povlači pa se nakon tri godine vratio. Ali nije to bio onaj isti Fjodor. Ni blizu. Mirko? Kod njega je bilo obrnuto. Ušao je Cro Cop u četrdesete i rušio je jednog po jednog. Nije imao onaj gladan pogled iz PRIDE dana, ali imao je iskustvo. Kvaliteta ionako nikad nije bila upitna. Karijeru je morao završiti nakon moždanog udara.

VIDEO

Pokretanje videa...

01:03

Završio ju je pobjedom protiv Roya Nelsona, desetom u nizu. Više od pet godina Cro Cop ne zna za poraz. Kad je Fjodor potpisao za Bellator, mnogi su se ponadali da bi MMA svijet mogao vidjeti jedan od najiščekivanijih revanša svih vremena.

Možda bolje da nije došlo do toga, bolje po Fjodora...

Donosimo vam feljton u četiri nastavka o životu i karijeri našeg legendarnog Cro Copa.

<<< Prvi dio pročitajte ovdje >>>

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu