Obavijesti

Sport

Komentari 46

Vojska će oduzeti Steaui ime i grb, a vlasnik joj je iza rešetaka

Vojska će oduzeti Steaui ime i grb, a vlasnik joj je iza rešetaka
1

Vlasnik George Becali klub vodi iz zatvora, a vojsci mora isplatiti sav novac od prodaje suvenira s imenom i simbolima Steaue. Oružane snage vode i stadion...

VIDEO

Zavod za intelektualno vlasništvo potvrdio je da je vlasnik prava na ime i grb bukureštanske Steaue rumunjska vojska, koja je klub i osnovala. Europski prvak iz 1986. godine nakon devetomjesečne borbe sad u što kraćem roku mora mijenjati svoj naziv i boje. Posljednja nada im je Vrhovni sud.

Osim toga, vlasnik Steaue George Becali (54), koji klub vodi iz zatvora jer je osuđen zbog malverzacija zemljištem, namještanja utakmica i otmice, vojsci mora platiti i sav novac zarađen od prodaje suvenira s imenom i simbolima Steaue.

Becali, nekoć pastir, obogatio se trgujući baš s vojskom, a sad u rumunjskoj kruže priče da mu se vojska osvećuje. Čudljivi Becali trenere mijenja kao na traci. Barem dvojici svake sezone uruči otkaz. Gheorghea Hagija otjerao je nakon samo četiri mjeseca jer ga rumunjska legenda nije slušala koji igrači moraju igrati.

Vojska je Steauu osnovala 7. lipnja 1947. pod imenom ASA Bukurešt ili Armijsko sportsko društvo, a današnje ime dobila je 1961. Sve se promijenilo 1998. kad je Steaua privatizirana i više nije bila član društva, a klub se od tada zove FC Steaua. Tijekom povijesti sedam je puta mijenjala grb, a posljednja promjena bila je 2003. kad je Becali vratio grb iz 70-ih i 80-ih, najuspješnijeg razdoblja za nogometni simbol Rumunjske.

- Ne vjerujem da se ovo događa, ne može biti istina - samo je jedna od poruka na društvenim mrežama gdje su se navijači već organizirali kako bi spasili ime kluba.

Steaua je u 67-godišnjoj povijesti osvojila 25 naslova prvaka pa je Becali iznad grba stavio dvije zvjezdice koje simoliziraju osvajanje barem 20 naslova. No i one će nestati jer je 20. titula osvojena 1998., neposredno prije privatizacije kluba.

Pitanje je hoće li Becali morati plaćati i rentu za stadion, jer je vojska vlasnik i Ghencee, koji je sagradila 1974. Nije ovo prvi slučaj da klub u Rumunjskoj mora promijeniti ime i boje. Isto se dogodilo Politehnici iz Temišvara sredinom prošlog desetljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače